Μπρα ντε φερ Τόμσεν-Προβόπουλου για τις τράπεζες – Τι σημαίνει η απαίτηση για τα 22 δισ. ευρώ και που μπορεί να οδηγήσει
Η εμμονή που έχει επιδείξει ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Τρόικα στο δυσθεώρητο ύψος των 22 δισ. ευρώ, τα οποία εκτιμά ότι απαιτούνται για την ενίσχυση των κεφαλαίων των τραπεζών, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια καταρχήν στην «εξαφάνιση» των παλαιών μετόχων των ελληνικών τραπεζών. Επιπροσθέτως ανοίγει επικίνδυνα την κερκόπορτα της συμμετοχής των καταθετών για την σωτηρία των τραπεζών (bail in) καθώς το πακέτο αυτό των κεφαλαίων δεν μπορεί να καλυφθεί ούτε από το ΤΧΣ αλλά ούτε και από θεσμικούς επενδυτές.
Η αδιάλλακτη στάση του κ. Τόμσεν δεν εκφράζει τα άλλα δύο μέρη της Τρόικας
Η αδιάλλακτη στάση του κ. Τόμσεν, την οποία ανέλαβε να αντικρούσει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, δεν εκφράζει τα άλλα δύο μέρη της Τρόικας (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ηΕ.Ε.). Ομως σε κάθε περίπτωση ανεβάζει τον πήχη της διαπραγμάτευσης. Ακόμη και αν δεν γίνει δεκτή πλήρως η πρόταση του Ταμείου, δημιουργείται ισχυρή πίεση στην Τράπεζα της Ελλάδος να ανεβάσει τον λογαριασμό της ανακεφαλαιοποίησης πάνω από τα 5,5 δισ. ευρώ που έχει υπολογίσει η Black Rock. Ετσι, παρόλο που η διοίκηση της ΤτΕ εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει με αποκλειστικό οδηγό την Εκθεση της Black Rock, αν τελικώς το σύνολο των πρόσθετων κεφαλαίων αυξηθεί, η κάλυψη τους δημιουργεί και πάλι σοβαρά προβλήματα στους μετόχους.
Η Black Rock υπολογίζει ότι θα χρειαστούν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών 5,5 δισ. ευρώ
Σύμφωνα με το λεγόμενο βασικό σενάριο της Black Rock υπολογίζεται ότι τα πρόσθετα κεφάλαια που θα χρειαστεί η Eurobank πλησιάζουν τα 3 δισ. ευρώ. Οι κεφαλαιακές ανάγκες της Εθνικής υπολογίζονται στα 2 δις. ευρώ, της Τράπεζας Πειραιώς στα 500 εκατ. Ευρω, ενώ η Αlpha Bank εμφανίζεται επαρκώς κεφαλαιοποιημένη. Τα ποσά αυτά μπορούν να καλυφθούν είτε από το ΤΧΣ είτε με τη συνδρομή ιδιωτών επενδυτών χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να απομειωθεί η συμμετοχή των υφιστάμενων μετόχων στο κεφάλαιο των τραπεζών. Βέβαια η κατάσταση αλλάζει άρδην ακόμη και στην περίπτωση που ο λογαριασμός ανέβει στο επίπεδο των 11 δισ. ευρω (που υπολογίζει η ΕΚΤ). Μάλιστα, το ενδεχόμενο δραστικής απομείωσης της θέσης των παλαιών μετόχων εγείρει πιθανές νομικές ευθύνες για τις εποπτικές αρχές.
Υπέρ της αναδιάρθρωσης του ιδιωτικού χρέους το ΔΝΤ
Οι ακραίες απαιτήσεις του ΔΝΤ μπορεί να συνδέονται με τη γενικότερη αναπροσαρμογή της πολιτικής που ακολουθεί το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα και πιο συγκεκριμένα στην πίεση που ασκεί στην Ε.Ε προκειμένου να αυξήσει την χρηματοδότηση έτσι ώστε να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό των 11 δισ. ευρώ. Ομως σε καμία περίπτωση δεν ξαφνιάζουν όσους έχουν μελετήσει προσεκτικά τις απαισιόδοξες ή ρεαλιστικότερες κατά άλλους προσεγγίσεις του ΔΝΤ αναφορικά με τη δραματική αύξηση των κόκκινων δανείων στην Ελλάδα. Μάλιστα το ΔΝΤ σε αντίθεση με την Ε.Ε και την ΕΚΤ φαίνεται να υποστηρίζει ότι το ιδιωτικό χρέος στην Ελλάδα το οποίο αγγίζει τα 220 δισ. ευρω δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί χωρίς μία ήπια αναδιάρθρωση.
Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι το ιδιωτικό χρέος στην Ελλάδα αγγίζει τα 220 δισ. και δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί χωρίς μία ήπια αναδιάρθρωση
Υπενθυμίζεται ότι πριν από ένα χρόνο, το Φεβρουάριο του 2013, το ΔΝΤ είχε δημοσιοποιήσει έκθεση με τίτλο «Αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα του ιδιωτικού χρέους στο απόηχο της ευρωπαϊκής χρηματοοικονομικής κρίσης» η οποία προέκρινε την ομαλή αναδιάρθρωση των χρεών του ιδιωτικού τομέα. Το ΔΝΤ προειδοποιούσε από τότε ότι αν δεν επιλυθεί το πρόβλημα του υψηλού δανεισμού επιχειρήσεων και νοικοκυριών, τότε διακυβεύεται η ανάκαμψη.
Ανάλογες φωνές ανησυχίας έχουν ακουστεί και στο εσωτερικό. Ενδεικτικά ο διευθύνων σύμβουλος της Pricewaterhouse Coopers, Μάριος Ψάλτης μιλώντας σε ημερίδα του ΣΕΒ είχε εκτιμήσει ότι τα κόκκινα δάνεια θα αυξηθούν το 2014 κατά 20 δισ. ευρώ , με συνέπεια να εκτοξευθεί ο δείκτης των καθυστερούμενων δανείων στο 40% από 32% του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών.
Εφόσον επιβεβαιωθούν οι φόβοι αυτοί, τους οποίους εμφανίζεται να επικαλείται και το ΔΝΤ, τότε τα «κόκκινα» δάνεια κάθε είδους από το επίπεδο των 68-70 δισ. ευρώ, θα εκτοξευθούν στα 88 δισ. ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.