Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

"Τέλος στη μαζική εισροή μεταναστών" ψήφισαν οι Ελβετοί




Μια οριακή πλειοψηφία των Ελβετών ψηφοφόρων τάχθηκε σήμερα στο δημοψήφισμα που διεξήχθη υπέρ της πρότασης να επιβληθούν εκ νέου περιορισμοί στη μετανάστευση και να γίνει εκ νέου διαπραγμάτευση των συμφωνιών ανάμεσα στη Βέρνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με το τελικό επίσημο αποτέλεσμα.

Την πρόταση αυτή είχε υποβάλει το ακροδεξιό Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα (SVP). Υπέρ της τάχθηκε το 50,3% των Ελβετών εκλογέων.

Ενώ τα γαλλόφωνα καντόνια της δυτικής Ελβετίας τάχθηκαν εναντίον της πρότασης να επιβληθούν ποσοστώσεις στους μετανάστες από τα κράτη μέλη της ΕΕ, το γερμανόφωνο τμήμα της χώρας στα ανατολικά τάχθηκε μαζικά υπέρ της, και το αποτέλεσμα αυτό ενδέχεται να έχει σοβαρές επιπλοκές στις σχέσεις της χώρας με τις Βρυξέλλες.

Το αποτέλεσμα θέτει εν αμφιβόλω μια σειρά διμερών συμφωνιών κι ενδέχεται να προκαλέσει έντονη ενόχληση στις πολυάριθμες πολυεθνικές εταιρείες που εδρεύουν στο ελβετικό έδαφος.

Αν και η πάντοτε επισήμως ουδέτερη Ελβετία δεν είναι μέλος της ΕΕ, η πολιτική της όσον αφορά τη μετανάστευση είχε διαμορφωθεί με βάση τη θεμελιώδη ελευθερία της ελεύθερης κίνησης προσώπων προς και από την ΕΕ, ενώ προέβλεπε επίσης την εισδοχή ενός περιορισμένου αριθμού ανθρώπων από κράτη εκτός Ευρώπης.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, το οποίο διεξήχθη 12 χρόνια αφότου τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία με την ΕΕ για την ελεύθερη κίνηση των προσώπων, ενδέχεται να πλήξει σοβαρά την ελβετική οικονομία, που εξαρτάται από τους ξένους ειδικευμένους εργαζόμενους σε μεγάλο βαθμό, αφού θα αυξήσει τη γραφειοκρατία και θα θέσει υπό αμφισβήτηση το νομικό πλαίσιο που διέπει την παραμονή και την εργασία τους εκεί.

Η πρωτοβουλία, που είχε ονομαστεί «Σταματήστε τη μαζική μετανάστευση», κέρδισε, εκτός από την πλειοψηφία των ψήφων, και —όπως απαιτείτο βάσει της αρχής της διπλής πλειοψηφίας— σε πάνω από τα μισά καντόνια, μετέδωσε η ελβετική τηλεόραση.

Το αποτέλεσμα είναι δεσμευτικό για την κυβέρνηση, γεγονός που σημαίνει ότι είναι υποχρεωμένη να εντάξει όσα προβλέπει το δημοψήφισμα στη νομοθεσία.

Η επιχειρηματολογία κατά την οποία οι μετανάστες διαβρώνουν τον Αλπικό πολιτισμό της χώρας, συμβάλλουν στην άνοδο των ενοικίων, την πολυκοσμία στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στην αύξηση της εγκληματικότητας φάνηκε να έπεισε τους εκλογείς.

Οι πολέμιοι της πρότασης αυτής τόνιζαν ότι η έγκρισή της θα επιδεινώσει το πρόβλημα της έλλειψης εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού στην Ελβετία, όπου εδρεύουν επιχειρήσεις όπως οι Roche, Novartis, UBS, Nestlé κ.ά., οι οποίες απασχολούν μια στρατιά ξένων.

«Χρειάζονται επεξηγηματικές και εποικοδομητικές συνομιλίες με την ΕΕ κατεπειγόντως», ανέφερε η Ένωση Τραπεζών της Ελβετίας στο Twitter μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος.

«Πρόκειται για μια στροφή στην πολιτική μας όσον αφορά την μετανάστευση», ανέφερε ο ηγέτης του SVP, Τόνι Μπρούνερ.

Ο Κριστιάν Λεβρά του Ελβετικού Σοσιαλιστικού Κόμματος είπε χαρακτηριστικά ότι το κόμμα του «ηττήθηκε» και αυτό είναι «άσχημο». Σχεδόν όλα τα ελβετικά πολιτικά κόμματα, όπως και οι ενώσεις των εργοδοτών, καλούσαν τους εκλογείς να ψηφίσουν υπέρ του «όχι».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι θα εξετάσει τις συνέπειες του αποτελέσματος «στο σύνολο των σχέσεών» της με τη Βέρνη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι «λυπάται πολύ» για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και ότι θα «εξετάσει τις συνέπειες της πρωτοβουλίας στο σύνολο των σχέσεων ανάμεσα στην ΕΕ και στην Ελβετία».

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, 
www.capital.gr
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs