Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

«Αφαντη» η Αθήνα από τους κορυφαίους προορισμούς



του Παύλου Υψηλάντη
Κατρακύλησε κάτω από την 100η θέση της παγκόσμιας κατάταξης η πρωτεύουσα το 2012. Ενδείξεις ανάκαμψης το 2014. Ποιες είναι οι 100 δημοφιλέστερες πόλεις του κόσμου σύμφωνα με το Euromonitor. Τουρκικό «πάρτι» κορυφής.
«Αφαντη» η Αθήνα από τους 100 κορυφαίους προορισμούς - Η επιχείρηση ανασύνταξης
Το ισχυρό πλήγμα που δέχθηκε ο τουρισμός της Αθήνας την πενταετία 2008-2012 αποτυπώνουν τα στοιχεία που έδωσε πριν λίγες μέρες στη δημοσιότητα το Euromonitor International και αφορούν στο 2012.
Στον κατάλογο των 100 δημοφιλέστερων πόλεων του κόσμου που δημοσιεύει κάθε χρόνο το Euromonitor, η Αθήνα είναι κυριολεκτικά «εξαφανισμένη». Την ξεπερνούν, μάλιστα, ακόμα και πόλεις από άλλες Βαλκανικές χώρες που μόλις τώρα κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην παγκόσμια τουριστική αγορά. Στον αντίποδα, η γειτονική Τουρκία καταφέρνει να «τοποθετήσει» πέντε πόλεις της στο σχετικό κατάλογο, με δύο από αυτές (Αττάλεια, Κων/πολη) να φιγουράρουν στην πρώτη 11άδα!
Η οικονομική κρίση που εκδηλώθηκε με καθυστέρηση στην Ελλάδα (σε σύγκριση με άλλες χώρες) και τα προβλήματα στην αεροπορική σύνδεση της χώρας με μακρινούς προορισμούς είχαν ως αποτέλεσμα ο τουρισμός της πρωτεύουσας να βρεθεί στο ναδίρ. Είναι χαρακτηριστικό πως το 2008 η ελληνική πρωτεύουσα κατατάσσονταν στην 50η θέση της κατάταξης. Το 2009 διολίσθησε στην 65η θέση για να ακολουθήσει η ελεύθερη πτώση που την οδήγησε στην 77η θέση το 2010, στην 82η το 2011 και στην «εξαφάνιση» (εκτός 100άδας) το 2012.
Η στροφή των τουριστών σε προορισμούς της Ασίας υποχρέωσε σχεδόν όλες τις μεγαλουπόλεις της Δύσης να καταγράψουν απώλειες και να υποχωρήσουν στη σχετική κατάταξη. Αντίθετα με την Αθήνα, ωστόσο, διατήρησαν τις θέσεις τους ή έχουν ισχυρή παρουσία οι πιο δημοφιλείς μητροπόλεις της Ευρώπης καθώς και οι γνωστότεροι τουριστικοί προορισμοί της Μεσογείου.
Την ώρα που η Αθήνα αντίκριζε την πόρτα εξόδου από τον κατάλογο των 100 δημοφιλέστερων πόλεων του πλανήτη, η γειτονική Τουρκία έστηνε ένα μικρό πάρτι καθώς κατάφερε να εμφανίσει τέσσερις πόλεις της στο top 100 και ήταν η μοναδική χώρα του κόσμου που είδε τις δύο τουριστικές «μητροπόλεις» της (Αττάλεια, Κων/πολη) να καταλαμβάνουν θέση στην πρώτη 11άδα!
Εξίσου εντυπωσιακή είναι η παρουσία της γειτονικής Βουλγαρίας η οποία, παρ'ότι θεωρείται ακόμα αναδυόμενος προορισμός, κατάφερε να τοποθετήσει δύο πόλεις της (Μπουργκάς, Βάρνα) στις πρώτες 100 παγκοσμίως το 2008, να διατηρεί δύο πόλεις της στη σχετική λίστα το 2012, ενώ η πρωτεύουσα της χώρας Σόφια πραγματοποίησε άλμα τουλάχιστον εβδομήντα θέσεων με αποτέλεσμα να ακολουθεί πορεία αντιστρόφως ανάλογη της Αθήνας. Έτσι σε μια περίοδο που η ελληνική πρωτεύουσα είχε πάρει το «ασανσέρ» καθόδου, η Σόφια που το 2008 βρισκόταν εκτός 100άδας, εκτοξεύτηκε στην 30η θέση της κατάταξης το 2012. Και, μάλιστα, με σχεδόν διπλάσιους επισκέπτες από εκείνους που επέλεξαν την ελληνική πρωτεύουσα.
Ισχυρή παρουσία στον κατάλογο των δημοφιλέστερων πόλεων-προορισμών διατηρούν οι ανταγωνίστριες χώρες με την Ιταλία να μετράει τρεις πόλεις (Ρώμη, Βενετία, Φλωρεντία) ενώ η Ισπανία διατηρεί δηλώνει «παρούσα» με δύο πόλεις της (Βαρκελώνη, Μαδρίτη) σε υψηλές θέσεις.
Το οδυνηρό για την Αθήνα αλλά και τον ελληνικό τουρισμό στο σύνολό του είναι ότι σε μια χρονιά (2012) που η Ελλάδα απουσιάζει εντελώς από τη σχετική κατάταξη, άλλες χώρες της Μεσογείου εξακολουθούν να έχουν παρουσία, παρά τα προβλήματά τους.
Έτσι, το Κάιρο της Αιγύπτου με τα τόσα προβλήματα, το οποίο κατείχε την 24η θέση το 2008, υποχώρησε το 2008 αλλά δεν κατέρρευσε, αποσπώντας την 39η θέση το 2012. Η πολύπαθη χώρα διατήρησε και δεύτερη πόλη της στη σχετική κατάταξη, το Σαρμ Ελ Σεϊχ, το οποίο διολίσθησε από την 60η στην 71η θέση.
Το Βουκουρέστι της Ρουμανίας υποχώρησε από την 34η στην 64η θέση. Το Μαρακές (Μαρόκο) διατήρησε τη θέση του πέριξ της 73ης θέσης ενώ η Σους (Τυνησία) που βρισκόταν εκτός top 100, αναρριχήθηκε στην 83η θέση.
Το ίδιο συνέβη και με το Αμμάν της Ιορδανίας το οποίο κατέλαβε την 84η θέση το 2012 αν και το 2008 βρισκόταν εκτός top 100.
Στον αντίποδα, το Ισραήλ είδε και τις δύο πόλεις του (Ιερουσαλήμ, Τελ Αβιβ) που κατατάσσονταν τα προηγούμενα χρόνια στη σχετική λίστα, να μένουν εκτός «νυμφώνος».

Ενδείξεις ανάκαμψης το 2014

Μετά τις τάσεις σταθεροποίησης της κατάστασης για τον τουρισμό της Αθήνας που καταγράφηκε το 2013, ενθαρρυντικές είναι οι πρώτες ενδείξεις για αναστροφή του κλίματος το 2014.
Οι αισιόδοξες προβλέψεις βασίζονται στις νέες αεροπορικές συνδέσεις που ανακοίνωσε πρόσφατα το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», την περαιτέρω ενίσχυση της θέσης της και τα νέα δρομολόγια που ανακοίνωσε η Aegean Airlines, την επιστροφή στην Αθήνα αεροπορικών εταιρειών όπως η Singapore Airlines που την είχαν εγκαταλείψει τα προηγούμενα χρόνια αλλά και την επικείμενη έναρξη δρομολογίων της ιρλανδικής Ryanair.
Οι ενθαρρυντικές ενδείξεις επιβεβαιώθηκαν και από πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησε η μηχανή αναζήτησης και σύγκρισης ξενοδοχειακών τιμών trivago.gr.
Η έρευνα παρουσιάζει τους 100 προορισμούς παγκοσμίως που σύμφωνα με τις κριτικές των ταξιδιωτών, διαθέτουν ξενοδοχεία τα οποία ικανοποιούν με το παραπάνω τις προσδοκίες τους. Σ'αυτήν η Αθήνα εμφανίζεται να καταγράφει άλμα 14 θέσεων με αποτέλεσμα να αναρριχηθεί από την 50η θέση πέρυσι στην 36η φέτος. Για την ενίσχυση του προορισμού της Αθήνας εξάλλου υπέγραψαν πρόσφατα πρωτόκολλο συνεργασίας η Περιφέρεια Αττικής με την Ένωση Ξενοδόχων Αθήνας-Αττικής & Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ).
Η συμφωνία των δύο πλευρών προβλέπει μεταξύ άλλων το σχεδιασμό και την υλοποίηση «ταξιδιών εξοικείωσης» (fam trips για ξένους τουρ οπερέιτορ και ταξιδιωτικούς πράκτορες καθώς και press trips για δημοσιογράφους εντύπων μεγάλης κυκλοφορίας σε σημαντικές τουριστικές αγορές.
Περιφέρεια Αττικής και ΕΞΑΑΑ θα μετέχουν από κοινού σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις, ενώ θα αξιοποιηθούν συνέργειες σε δράσεις επικοινωνίας και δημοσιότητας μέσω website, social media. Μεταξύ άλλων, προβλέπονται καμπάνιες και διαγωνισμοί μέσω διαδικτύου, προώθηση ενημερωτικού υλικού για τον προορισμό αλλά και τα αθηναϊκά ξενοδοχεία.
Επιπλέον, οι δύο φορείς θα υποστηρίξουν από κοινού σημαντικά καλλιτεχνικά δρώμενα και εκδηλώσεις που προβάλλουν τον προορισμό στην Ελλάδα και διεθνώς.

http://www.euro2day.gr
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs