Μόλις ησύχασαν λίγο τα πράγματα στην Βουλγαρία άναψε φωτιά στην Βοσνία, ενώ η ανησυχία έφτασε
Γιατί άραγε οι μουσουλμάνοι της Αφρικής και Μ. Ανατολής να έχουν αποκλειστικότητα την «αραβική άνοιξη» και να μη υπάρχει και «βαλκανική»; Μας έχουν ενημερώσει άλλωστε -όπως έγραψα προ ημερών- ότι η κατάσταση στην περιοχή μας δεν έχει σταθεροποιηθεί. Δεν χρειαζόταν φυσικά να μας το πουν, το βλέπουμε καθημερινά.
Μόλις ησύχασαν λίγο τα πράγματα στην Βουλγαρία -γιατί άραγε, αφού δεν ικανοποιήθηκαν τα αιτήματα των διαδηλωτών;- άναψε φωτιά στην Βοσνία (η Ουκρανία είναι μακριά, και προφανώς εκεί θα πρόκειται για άλλου είδους «άνοιξη»). Οι Βόσνιοι δεν χρειάζονταν πολλές αφορμές για να ξεσηκωθούν. Για το κράτος-έκτρωμα που κατασκεύασε προ 20ετίας το Σύστημα, ποιος θα στοιχημάτιζε ότι έχει πιθανότητες μακροχρόνιας διάρκειας; Η παραμονή της διεθνούς ένοπλης δύναμης υπολογιζόταν να είναι διετής, κι έκτοτε ανανεώνεται ανά διετία.
Οι κινητοποιήσεις προβληματίζουν πολλούς, έφτασε όμως η ανησυχία και στα Σκόπια. Με μόνιμη την προσοχή στις αλβανικές κινητοποιήσεις, προστίθεται σ’ αυτές και η διογκούμενη δυσανασχέτηση των Σλάβων πολιτών για την οικονομική δυσπραγία και την διαφθορά.
Ο σκοπιανός Τύπος εκφράζει φόβους ότι «το σενάριο της Βοσνίας μπορεί να παιχτεί και στα Σκόπια». Στο Βαλκανικό Περισκόπιο αναδημοσιεύθηκαν αποσπάσματα από τις συζητήσεις που γίνονται στην γειτονική χώρα. Και στις οποίες συζητήσεις οι πολίτες, μέρα με τη μέρα, εκφράζουν την αγανάκτηση και την δυσαρέσκειά τους για την κοινωνική κατάσταση, που δημιουργείται εξαιτίας της κοινωνικής πολιτικής και κάθε μέρα, ολοένα πτωχεύουν οι οικογένειες των χαμηλότερων και μεσαίων κατηγοριών.
Ο κ. Γκρούεφσκι βέβαια, την πλήρη αποτυχία της κυβέρνησής του σε όλους τους τομείς, την καλύπτει μέχρι σήμερα με την έξαρση του εθνικιστικού φρονήματος των Σλάβων, αλλά αυτή η τακτική δεν μπορεί να διαρκέσει επ’ άπειρον. Η υψηλή ανεργία, η εξ ίσου υψηλή διαφθορά στους θεσμούς, οι προσλήψεις με πολιτικά ρουσφέτια, οι φόροι και οι ενδεχόμενες έκτακτες πληρωμές προς το κράτος έχουν αδειάσει τις τσέπες των πολιτών και έχει δημιουργηθεί μια συνολική απογοήτευση.
Μέχρι σήμερα, -σύμφωνα με το δημοσίευμα σλαβικής εφημερίδας- οι περισσότεροι πολίτες δεν έχουν λάβει μέρος σε κοινωνικές κινητοποιήσεις, όπως διαπιστώνει και έρευνα του Ινστιτούτου για τη Δημοκρατία (;), ότι το 70 % των πολιτών δεν έχουν λάβει μέρος σε οποιαδήποτε διαδήλωση. Ως πότε όμως θα συμβαίνει έτσι;
Ο κ. Βλαντίμιρ Μίσεφ, πολιτικός αναλυτής, σημειώνει ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι ενήμερη για την κατάσταση και τι θα μπορούσε να συμβεί, γι’ αυτό και λαμβάνει συνεχώς αποφάσεις για να κατευνάσει τους πολίτες. Ο κ. Μίσεφ όμως λησμονεί να αναφέρει ότι τα αίτια των ταραχών στα Σκόπια μπορεί να είναι η διαφθορά, η κατάχρηση των δημοσίων θέσεων και η προστασία που παρέχεται στην ατιμωρησία, μέσω των μηχανισμών της εξουσίας.
Ακόμη, κι ένας από τους ηγέτες των αθιγγάνων, ο κ. Σάμκα Ιμπραϊμόφσκι, προειδοποίησε από το κοινοβούλιο των Σκοπίων ότι η κοινωνική εξέγερση είναι στα πρόθυρα.
Κοντά σ’ αυτά, υπάρχει και η ανησυχία, όπως είπα παραπάνω, για τις αλβανικές διεκδικήσεις. Δεν πέρασε πολύς καιρός, που επιφανές στέλεχος του UCK, είχε απειλήσει ότι η παρακρατική οργάνωση θα επανενεργοποιηθεί, επειδή «τα μέλη της έχουν την εμπειρία να αντισταθούν στις σκοπιανές και σερβικές μυστικές υπηρεσίες».
Ο Μακεδών
Υ.Γ. Σαράντα δύο Αμερικανοί γερουσιαστές ζητούν την ένταξη των Σκοπίων στο NATO, με επιστολή τους προς τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, κ. Τζον Κέρι.Υπενθυμίζεται πάντως, ότι παρόμοια επιστολή υποστήριξης της ένταξης στο ΝΑΤΟ είχαν απευθύνει προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ και 54 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων τον Απρίλιο 2012, ενόψει, τότε, της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας στο Σικάγο, χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Τότε, επαναβεβαιώθηκε ρητά η απόφαση του Βουκουρεστίου το 2008, ότι για να γίνουν μέλος του ΝΑΤΟ τα Σκόπια, θα πρέπει πρώτα να επιλυθεί το θέμα της ονομασίας. Επ’ αυτού του θέματος, ο πρωθυπουργός κ. Γκρούεφσκι θα συναντηθεί στις Βρυξέλλες με τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ κ. Ράσμουσεν.
Μ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.