Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Εξι φορές έξω έπεσε το ελληνικό Μνημόνιο


ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ BRUEGEL: Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΕΝ ΗΡΘΕ, Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΠΟΓΕΙΩΘΗΚΕ, Η ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΔΕΝ ΒΟΗΘΗΣΕ

Τη συστηματική αξιολόγηση των επιτυχιών και αποτυχιών τής χρηματοπιστωτικής βοήθειας που δόθηκε υπό μορφή προγράμματος σε Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Κύπρο έκανε μελέτη του Ινστιτούτου Bruegel, που μόλις δημοσιεύτηκε και αποδεικνύει πως στην περίπτωση της Ελλάδας το πρόγραμμα έπεσε έξω από τον αναπτυξιακό του στόχο 5,9 φορές.
Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει η έκθεση, και τα 4 προγράμματα, ιδιαίτερα αυτό της Ελλάδας, υπήρξαν πολύ μεγάλα συγκριτικά με προηγούμενα διεθνή προγράμματα εξαιτίας των πολύ μεγάλων μακροοικονομικών ανισορροπιών και των απωλειών στην ανταγωνιστικότητα των τιμών που είχε συσσωρευτεί πριν από την εφαρμογή του προγράμματος.
Ωστόσο, τα προγράμματα βασίστηκαν σε πάρα πολύ αισιόδοξες υποθέσεις σχετικά με την προσαρμογή και την ανάκαμψη στην Ελλάδα και την Πορτογαλία. Και στις 4 χώρες η ανεργία αυξήθηκε πολύ περισσότερο απ' ό,τι αναμενόταν.
Μολονότι οι δημοσιονομικοί στόχοι επιτεύχθηκαν με την ευρεία έννοια, οι λόγοι χρέους/ΑΕΠ κυριολεκτικά «φούσκωσαν» πολύ πέραν των προσδοκιών, εξαιτίας της μεγάλης οικονομικής ύφεσης που προκάλεσαν ουσιαστικά τέσσερις παράγοντες: (α) η υποτίμηση των δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών, (β) το πιο αδύνατο εξωτερικό περιβάλλον σε συνδυασμό με την ανοιχτή συζήτηση σχετικά με τη διάλυση της Ευρωζώνης, (γ) η υποτίμηση της αρχικής πρόκλησης και (δ) η αδυναμία των συστημάτων διοίκησης και της πολιτικής ηγεσίας.
Η εστίαση της εποπτείας των όρων παροχής βοήθειας εξελίχτηκε από τη δημοσιονομική σταθεροποίηση στα διαρθρωτικά μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης.
Συνοψίζοντας, το Bruegel εκτιμά πως το ελληνικό πρόγραμμα ήταν το λιγότερο «πετυχημένο», αφού στην ύφεση της οικονομίας έπεσε 5,9 φορές έξω από το στόχο του, στη μείωση της εγχώριας ζήτησης έπεσε 2,4 φορές έξω, στον πληθωρισμό εκτροχιάστηκε 2,4 φορές, στο έλλειμμα Γενικής Κυβέρνησης απέκλινε 2,8 φορές, στην αύξηση του ποσοστού ανεργίας 1,8 φορά, στην αύξηση του λόγου χρέους/ΑΕΠ 1,2 φορά και μόνο στη μείωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών ξεπέρασε καταφανώς το στόχο.
Οσον αφορά τις άλλες χώρες, η μεν Ιρλανδία τερμάτισε με επιτυχία το πρόγραμμα τον Δεκέμβριο 2013, αλλά συνεχίζει να έχει προβλήματα στο τραπεζικό της σύστημα. Ακόμη, η έξοδος από το πρόγραμμα της Πορτογαλίας φαίνεται εφικτή για τον Μάιο 2014, αλλά πρέπει να συνοδευτεί για λόγους προφύλαξης από μία πιστωτική γραμμή, ενώ είναι πολύ νωρίς για να υπάρξουν εκτιμήσεις σχετικά με το πρόγραμμα της Κύπρου, το οποίο ξεκίνησε μόλις τον Μάιο 2013. Μπορεί όμως να ειπωθεί πως υπήρξαν μεγάλες συλλογικές αποτυχίες τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο κι από πλευράς θεσμών της Ε.Ε. στη διαδικασία υλοποίησης του προγράμματος.

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs