Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Μεγαλώνει η προσδοκία εξόδου στις αγορές




Τι δείχνει και πού οφείλεται η αποκλιμάκωση των spreads των ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών και πορτογαλικών

Την προσδοκία των θεσμικών επενδυτών για την επάνοδο της Ελλάδας στις αγορές αντανακλά η αποκλιμάκωση των spreads των ελληνικών ομολόγων, με το δεκαετές να έχει υποχωρήσει σε επίπεδα του Απριλίου του 2010, λίγο πριν από την ένταξη στο μνημόνιο.
Αυτό εκτιμούν κύκλοι του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, σε δηλώσεις τους στη «Ν», επισημαίνοντας πως παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, αξιολογούν τις αντιδράσεις των αγορών και σχεδιάζουν προσεκτικά τα επόμενα βήματα.
«Ο λόγος που ανταποκρίνονται οι θεσμικοί επενδυτές είναι η προσδοκία εξόδου της Ελλάδας στις αγορές» αναφέρουν κύκλοι του ΟΔΔΗΧ και προσθέτουν πως «οι ίδιες οι αγορές μας περιμένουν να βγούμε», με αφορμή και τη σχετική φήμη που κυκλοφόρησε στο Λονδίνο.
Θεωρούν επίσης ιδιαίτερα ενδιαφέρον το γεγονός ότι το spread των δεκαετών ομολόγων συρρικνώνεται όχι μόνο έναντι του γερμανικού αλλά και έναντι του πορτογαλικού, που αποτελεί ένδειξη πως η Ελλάδα εντάσσεται στο «χάρτη των περιφερειακών χωρών» της Ευρωζώνης.
Αναφορικά με τα όρια των αποδόσεων που θα θεωρηθούν ικανοποιητικά για να επιτρέψουν την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, οι ίδιοι κύκλοι είναι φειδωλοί, λέγοντας πως θα πρέπει να προσεγγίσουμε κατ’ αρχήν τα επίπεδα των επιτοκίων των τελευταίων εκδόσεων ομολόγων που πραγματοποιήθηκαν στο πρώτο τρίμηνο του 2010 (απόδοση 6,25% για 5ετή διάρκεια), αφήνοντας να εννοηθεί πως εφόσον οι αποδόσεις φτάσουν στα συγκεκριμένα επίπεδα, τότε είναι κοντά και ο χρόνος επανόδου της Ελλάδας στις αγορές.
Εξηγούν επίσης πως η όποια έκδοση ομολόγου αλλά και οι επόμενες που θα ακολουθήσουν θα εντάσσονται στο πλαίσιο της προσπάθειας για την αποκατάσταση των ισορροπιών στην καμπύλη των επιτοκίων.
Η σχετική καμπύλη έχει διαταραχθεί την τελευταία τετραετία που η χώρα δεν εκδίδει τίτλους, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν στη δευτερογενή αγορά ομόλογα διάρκειας μικρότερης των δέκα ετών. Επίσης, το δεκαετές που διαπραγματεύεται στη δευτερογενή προήλθε από το PSI το Μάρτιο του 2012 και όχι από κανονική έκδοση.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως άλλωστε έχει γράψει η «Ν», το σχέδιο εξόδου στις αγορές προβλέπει αφενός τη διασφάλιση πως οι τίτλοι θα απορροφηθούν από την αγορά, ενώ θα επιδιωχθεί η δημιουργία ρευστότητας σε επιλεγμένες διάρκειες. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί όχι μόνο μέσω των απευθείας εκδόσεων, αλλά και με την αντικατάσταση μακροπρόθεσμων τίτλων που υπάρχουν σήμερα (προϊόντα του PSI) με νέους μικρότερης διάρκειας.
Σε κάθε περίπτωση, η αποκατάσταση της καμπύλης απόδοσης των ομολόγων αποτελεί μία από τις βασικές προϋποθέσεις για την επιτυχή και βιώσιμη έξοδο στις αγορές.
Εντυπωσιακή βελτίωση παρουσιάζει κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις η ελληνική αγορά κρατικού χρέους, με τα spreads και τις αποδόσεις να υποχωρούν κάτω από σημαντικά «ψυχολογικά φράγματα», εν μέσω του γενικότερου θετικού κλίματος που επικρατεί σε ολόκληρη την περιφέρεια του ευρώ, χάρη στη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών.
Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού βρέθηκε χθες μία ανάσα από το 7%, στο 7,02%, με το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού να αποκλιμακώνεται οκτώ μονάδες βάσης, στις 553, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο του 2010. Η τιμή του 10ετούς εκτινάχθηκε στα 73 σεντ του ευρώ.
Σε αντίστοιχα χαμηλά επίπεδα βρέθηκε και η απόδοση του 30ετούς, που υποχώρησε κάτω από το 7%, στο 6,97%, για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2010 με το spread στις 450 μονάδες βάσης. Αναλυτές του Reuters διαβλέπουν τώρα ως επόμενο σημείο στήριξης για το spread του 10ετούς ελληνικού τις 500 μονάδες βάσης, μία περιοχή στην οποία είχε κινηθεί για τελευταία φορά το 2010.
Σημαντική αύξηση όγκου συναλλαγών
Ιδιαίτερα υψηλός ήταν ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, που έφθασε τα 21 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ο αυξημένος όγκος συναλλαγών που παρατηρείται στην ΗΔΑΤ από τις αρχές του έτους έως σήμερα, καθώς υπολογίζεται γύρω στα 650 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 546 εκατ. ευρώ σημειώθηκαν τις πρώτες πέντε εβδομάδες του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Reuters, που επικαλείτο στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.
Πρόκειται για θεαματική βελτίωση συγκριτικά με τους δύο πρώτους περσινούς μήνες, στη διάρκεια των οποίων ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ είχε διαμορφωθεί μόλις στα 185 εκατ. ευρώ. Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2013, ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στο 1,5 δισ. ευρώ, πολύ υψηλότερα από τα 680 εκατ. ευρώ του 2012.

Σύμφωνα, δε, με τους παγκόσμιους δείκτες ομολόγων του Bloomberg, τα ελληνικά ομόλογα έχουν αποφέρει κέρδη στους επενδυτές από τις αρχές του έτους έως σήμερα της τάξης του 9% -τα μεγαλύτερα κέρδη μεταξύ 34 κρατικών τίτλων- ενώ ακολουθούν τα πορτογαλικά με κέρδη 6,7%.

Παράγοντες ώθησης των επιδόσεων
Οι υψηλές επιδόσεις των ελληνικών ομολόγων είναι συνδυασμός πολλών παραγόντων: των προσδοκιών ότι θα επιτευχθεί τελικά συμφωνία με την τρόικα αναφορικά με το ύψος των πρόσθετων κεφαλαίων που θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες, των φημολογιών ότι εντός του Μαρτίου αναμένεται να υπάρξει αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, των ενδείξεων βελτίωσης της ελληνικής οικονομίας, των δημοσιευμάτων ξένου Τύπου που κάνουν τελευταίως λόγο για ουσιαστικά μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, αλλά και του γενικότερου ευνοϊκού κλίματος που επικρατεί στην περιφέρεια του ευρώ μετά την έξοδο της Ιρλανδίας από το μνημόνιο και τις σχετικές προετοιμασίες της Πορτογαλίας για μία τέτοια εξέλιξη στο τέλος του πρώτου εξαμήνου.
Σύμφωνα επίσης με αναλυτές, η συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Gazprom για μείωση της τιμής του φυσικού αερίου αποτέλεσε θετικό νέο για την ελληνική αγορά. Ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας θεωρείται και η επιστροφή των ξένων επενδυτών στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, παρότι εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι.
Μία προειδοποιητική ένδειξη, σύμφωνα με πρόσφατο τηλεγράφημα του Reuters από Λονδίνο, είναι το γεγονός ότι η απόδοση του 10ετούς ελληνικού παραμένει υψηλότερη από την αντίστοιχη του 30ετούς - κάτι που συνήθως συμβαίνει σε προβληματικές αγορές χρέους.
Ωστόσο, η πορεία των ελληνικών κρατικών ομολόγων δεν ήταν οριζόντια από τις αρχές του έτους έως σήμερα. Το νέο έτος άνοιξε θετικά, με την απόδοση του 10ετούς να επιστρέφει στις αρχές Ιανουαρίου κάτω από το 8%, στο 7,6%, για να ξεφύγει όμως πάλι πάνω από το 8% και να εκτιναχθεί στο 8,6% στα τέλη Ιανουαρίου, εν μέσω της γενικότερης αναστάτωσης στις αναδυόμενες αγορές.
Από τις 5 Φεβρουαρίου όμως, επέστρεψε και πάλι κάτω από το «φράγμα» του 8%.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ - ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs