Νέα συνάντηση σήμερα
Σε εμφύλιο πόλεμο στο εσωτερικό των «58» εξελίσσεται το ρήγμα στην «Ελιά», που όπως φαίνεται δεν επηρέασε μόνο την Χαριλάου Τρικούπη.
Η νεότευκτη κίνηση, που κατά τα άλλα δίνει ραντεβού με την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς για μετά τις ευρωεκλογές, εμφανίζεται διασπασμένη, τώρα και …δημοσίως, με τα πρώτα «αλληλοχτυπήματα» να έχουν ήδη ξεκινήσει.
Στα δύο «στρατόπεδα» βρίσκει κανείς αφενός όσους διαφώνησαν εξ αρχής με τον σταυρό στις ευρωεκλογές και πιέστηκαν από την αποχώρηση των «διαφωνούντων» της ΔΗΜΑΡ που τους άφησε μόνους με το ΠΑΣΟΚ, όπως ο Γιάννης Βούλγαρης και η Αθηνά Δρέττα, αφετέρου όσους πίεζαν εξ αρχής για «εναγκαλισμό» με το ΠΑΣΟΚ ελπίζοντας μεταξύ άλλων στην «αξιοποίηση» του μηχανισμού του, όπως ο Νίκος Μπίστης και ο Χρήστος Δερβένης. Και ενώ τα «μαχαίρια» αναμένεται να βγουν σήμερα το απόγευμα σε νέα συνάντηση των «58» εν ολομελεία, οι τοποθετήσεις επιμέρους στελεχών χθες υπήρξαν ενδεικτικές της κατάστασης που επικρατεί…
Για «επιστολή που τελικά δεν πήγε στον αντιπρόεδρο της Βουλής και δεν είναι απόφαση των 58», αλλά «προσωπική άποψη που διατυπώθηκε από τον κ.Βούλγαρη», μιλά τώρα ο Χρήστος Δερβένης, μέλος της Συντονιστικής Γραμματείας των «58» και στενός συνεργάτης του Ευάγγελου Βενιζέλου. Την ίδια άποψη όμως, άσχετα αν την εκφράζουν με σκληρό ή ηπιότερο τρόπο, έχουν πολλοί σύντροφοί του που δεν κλήθηκαν καν στην τελευταία συνάντηση μέρους μόνο των «58», που δεν ξεπερνούσαν όμως τους 20, το απόγευμα της Κυριακής στο σπίτι ενός εξ αυτών.
Επιμένοντας ότι παρ’ όλα όσα γίνονται, οι «58» εξακολουθούν να συμμετέχουν στο εγχείρημα που ξεκίνησαν, ο κ.Δερβένης παραδέχθηκε τη «διαφοροποίηση» που υπήρξε σε σχέση με τις συμμετοχές στο ψηφοδέλτιο. Αποκάλυψε ωστόσο, παρά τις περί του αντιθέτου επίσημες διαβεβαιώσεις της κίνησης, ότι «θα υπάρχουν άνθρωποι των 58 στο ευρωψηφοδέλτιο». Υποστήριξε άλλωστε ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να συνεισφέρουμε σε αυτή την προσπάθεια και με ανθρώπους», αφού σε πλήρη συμφωνία με τον Νίκο Μπίστη, τόνισε το γεγονός ότι η εκλογική μάχη δεν είναι μία θεωρητική μάχη.
Πρώτος, άλλωστε, την πρόθεσή του να διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών «αποκάλυψε» ο Νίκος Μπίστης, ενώ το παράδειγμά του δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν και άλλοι, με την ηγεσία όμως των «58» να ξεκαθαρίζει πως θα κατέβουν ως μεμονωμένες προσωπικότητες και όχι ως μέλη των «58», μια και αυτό δεν θα μπορούσαν να το «απαγορεύσουν».
«Δεν υπάρχει κανένα ‘ναυάγιο’», είναι η χαρακτηριστική δήλωση του Νίκου Μπίστη, που υποβίβασε το πλήρες ρήγμα σε μία «εκτίμηση» που προέκυψε από μία «αυθαίρετη ενέργεια ορισμένων», όπως χαρακτήρισε τόσο την ανακοίνωση, όσο και την τηλεφωνική επικοινωνία Βούλγαρη-Βενιζέλου το μεσημέρι της Τρίτης, με την οποία δήλωσε πως διαφωνεί κάθετα. Εκτιμώντας ότι η «είδηση» των ημερών στον χώρο είναι η συγκρότηση του σχηματισμού «Ελιά-Δημοκρατική Παράταξη», στον οποίο συμμετέχουν οι μικρότερες κινήσεις της Κεντροαριστεράς που ήταν μέχρι πρότινος στους «58», από το κόμμα του Ανδρέα Λοβέρδου, ως την κίνηση του Ηλία Μόσιαλου, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του. Παρά το γεγονός ότι ήταν παγκοίνως γνωστό ότι ήθελε εξ αρχής να είναι υποψήφιος, μάλιστα, υποστηρίζει τώρα ότι δεν είναι κάτι που σχεδίαζε αλλά θα το κάνει «απαντώντας στο ιδεολόγημα ότι μπορούμε να στηρίξουμε ενώ δεν είμαστε μέσα».
Επανέλαβε μάλιστα την άποψή του ότι «δεν υπάρχει ολίγον έγκυος, τη μάχη τη δίνεις. Κάποιοι άλλοι, θα είμαστε υποψήφιοι. Και έτσι έχουμε τώρα δέκα λόγους παραπάνω για αυτό».
Την ίδια ώρα, στη «δευτέρα παρουσία» των 58, που έρχεται μετά τις εκλογές, αναφέρεται ο Γιάννης Μεϊμάρογλου, που επιμένει μέσα από την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού «Μεταρρύθμιση» που εκδίδει, να σημειώνει ότι «η συγκρότηση μίας ισχυρής προοδευτικής παράταξης δεν είναι ούτε ιδεοληψία, ούτε προσωπική υπόθεση κάποιων … είναι όρος για τη δημοκρατία και ανάγκη για την κοινωνία μας».
Ψυχραιμία συνιστά από την πλευρά του ο νεαρός επιστήμονας Πασχάλης Αγανίδης που επιμένει ότι «κανένας πολιτικός λόγος που θεμελιώνει την ανάγκη ενότητας και ανανέωσης του χώρου δεν εκλίπει» και πως ο κόσμος ακόμα περιμένει να ακούσει κάτι. «Όποιοι βλέπουν την κεντροαριστερά ως κίνηση, ως εγχείρημα μίας χρήσης και μία εκλογική αναμέτρηση και είναι εθισμένοι να τρώνε τις σάρκες τους, εκφράζουν κάτι μικρό και λίγο. Όσοι τη βλέπουν ως εν δυνάμει κίνημα, ως εγχείρημα που μόλις τώρα αρχίζει και εκτείνεται στον χρόνο και προτιμούν αντί για σάρκες να τρώνε σίδερα, μπορούν να εκφράσουν κάτι πολύ μεγαλύτερο», λέει, δίνοντας μια δεύτερη ευκαιρία στο εγχείρημα μετά το πέρας των εκλογών του Μαΐου, αλλά και στίγμα του πόσο δύσκολα πια θα έρθει η επιτυχία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.