Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Ρεκόρ και το 2014 στον τουρισμό


Εποχικότητα, διαφοροποίηση και αερομεταφορές στο επίκεντρο του 10ου συνεδρίου IMIC

Ρεκόρ και το 2014 στον τουρισμό
«Οι προβλέψεις δείχνουν ότι το 2014  θα είναι άλλη μία χρονιά ρεκόρ», δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, σημειώνοντας τη θετική επίδοση και τα ενθαρρυντικά μηνύματα για την Ελλάδα, τόσο από παραδοσιακές όσο και από αναδυόμενες αγορές.

Σε δηλώσεις του στο Bloomberg, ο κ. Ανδρεάδης εκτίμησε ότι εφέτος θα επισκεφθούν την Ελλάδα 18,5 εκατ. ξένοι τουρίστες, σε σχέση με τα 17,9 εκατ. του 2013, με τις εισπράξεις να ενισχύονται στα 13 δισ. ευρώ. Το 2012 ο τουρισμός το 2012 αναλογούσε σε ποσοστό 16,4% του εγχώριου ΑΕΠ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού.

Με βάση τις προκρατήσεις, ο ΣΕΤΕ προσδοκά αύξηση τουριστών από τη Γερμανία και τη Γαλλία τη φετινή χρονιά, καθώς και μια αύξηση 10% από τη Μεγάλη Βρετανία. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο περίπου ένα εκατ. άνθρωποι θα εργάζονται στον κλάδο μέχρι το 2021, με τους μακροπρόθεσμους στόχους για τον τουρισμό να βασίζονται στις εκτιμήσεις για πολιτική και μακροοικονομική βελτίωση στη χώρα, σημείωσε ο κ. Ανδρεάδης, τονίζοντας την ανάγκη για «πολιτική σταθερότητα», η οποία θα διασφαλίσει ότι το 2021 οι στόχοι θα επιτευχθούν, με προϋπόθεση και επενδύσεις σε υποδομές ύψους 3,3 δισ. ευρώ ετησίως.

Διψήφια άνοδο επισκεπτών προσδοκά για τα νησιά του νοτίου Αιγαίου τη φετινή περίοδο ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, τονίζοντας το άνοιγμα νέων αγορών αλλά και τη δυναμική της Τουρκίας, το ρεύμα της οποίας διπλασιάστηκε το 2013 και τις δυνατότητες του πιλοτικού προγράμματος χορήγησης θεωρήσεων που εφαρμόζεται στα νησιά.

Μιλώντας στο συνέδριο IMIC με θέμα «Αντιμετωπίζοντας με επιτυχία την εποχικότητα στον τουρισμό: Από τη θεωρία στην πράξη» που πραγματοποιείται 26 και 27 Φεβρουαρίου στην Αθήνα, ο κ. Μαχαιρίδης εστίασε στη στόχευση συγκεκριμένων ομάδων καθώς και την αεροπορική συνδεσιμότητα. Ο ίδιος αναφέρθηκε στην έναρξη πιλοτικού προγράμματος με ταξιδιώτες τρίτης ηλικίας που ξεκινά από τον Μάρτιο στη Ρόδο με στόχο τη διεύρυνση της περιόδου.


Στην κατεύθυνση αυτή κινείται το στρατηγικό σχέδιο της Περιφέρειας, εστιάζοντας στη διαφοροποίηση και τη διαμόρφωση επιμέρους προϊόντων, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες των 48 νησιών που την αποτελούν (π.χ. αναρριχητικός τουρισμός στην Κάλυμνο και τη Νάξο), καθώς και την ανάπτυξη της τοπικής κουζίνας (Aegean cuisine). Τον πολιτισμό ως εργαλείο επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου ανέδειξε η αντιπεριφερειάρχης κυρία Ελευθερία Φτακλάκη, αναλύοντας τους επτά άξονες και τις δράσεις για το 2014 ως «Ετος Πολιτισμού στο Νότιο Αιγαίο». Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε ότι στη Σαντορίνη, μετά το έτος Γαστρονομίας το 2013, η φετινή χρονιά ανακηρύσσεται «Ετος φωτογραφίας και κινηματογραφίας», με την πρώτη εκδήλωση να πραγματοποιείται στα τέλη Μαρτίου.

Στα έξι θεματικά προϊόντα τα οποία θα διαμορφώσει η Marketing Greece, αναφέρθηκε ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και του ΙΝΣΕΤΕ κ. Αλέξανδρος Λαμνίδης, υπογραμμίζοντας τον στόχο των 22-24 εκατ. αφίξεων και 16,5 δισ. ευρώ - 19,2 δισ. ευρώ εσόδων έως το 2021 - 2023. Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του οµίλου Aldemar και μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΤΕ κ. Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, εστίασε στην πολιτική αερομεταφορών για την επιμήκυνση της περιόδου σε μεγάλα αεροδρόμια της χώρας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Ρόδο), αλλά και τη συνδεσιμότητα με ακτοπλοϊκές και επίγειες συνδέσεις (τρένα), τονίζοντας τη σημασία διαμόρφωσης του τουριστικού προϊόντος σε τοπικό επίπεδο και την επικοινωνία του σε επόμενο στάδιο. Υποστήριξε ακόμα ότι σε προορισμούς που είναι δύσκολη η αντιμετώπιση της εποχικότητας, θα πρέπει να ενισχυθεί η προστιθέμενη αξία του προϊόντος, η οποία θα επιφέρει αύξηση του μέσου εσόδου.

Αναλύοντας την εποχικότητα και τη μείωση των διανυκτερεύσεων σε νησιά του Αιγαίου, ο σύμβουλος σε θέματα τουρισμού Δρ. Δημήτρης Κούτουλας, επισήμανε ότι οι διανυκτερεύσεις ανά κλίνη στη Ρόδο είναι 123, στην Κάλυμνο 71, στη Σύρο 65, στην Ανδρο 49 και στην Ιο 41.

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs