Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Στην Ελλάδα οι γέροι … ζουν τους νέους !



prin.gr
prin.gr

Ρίγος διαπερνά τη σπονδυλική στήλη όποιου διαβάσει τα αποτελέσματα της έρευνας του Ινστιτούτου Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΙΜΕ – ΓΣΕ-ΒΕΕ). Δεν πρόκειται βέβαια για στατιστική επεξεργασία των στοιχείων όλου του ελληνικού πληθυσμού, αλλά για δειγματοληπτική έρευνα σε 1.200 αντιπροσωπευτικά νοικοκυριά στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας που έγινε τον Δεκέμβριο του 2013, τον περασμένο μήνα, σε συνεργασία με την εταιρεία δημοσκοπήσεων ΜARC. Έστω και έτσι όμως τα ευρήματα της έρευνας αυτής προκαλούν ανατριχίλα, ακόμα κι αν υποτεθεί ότι το δείγμα αποκλίνει από τη στατιστική πραγματικότητα. Το πρώτο στοιχείο που συγκλονίζει είναι ότι στη σημερινή Ελλάδα έχουμε το τραγικό φαινόμενο … οι γέροι να ζουν τους νέους! Αυτό σημαίνει το εύρημα ότι για το 48,6% των ελληνικών νοικοκυριών κυριότερη πηγή εισοδήματος είναι οι …συντάξεις!

Ναι, όσο απίστευτο και αν ακούγεται αυτό, μόνο για το 35,9% των νοικοκυριών της χώρας μας ο μισθός αποτελεί την κυριότερη πηγή εισοδήματος και τα έσοδα από τις επιχειρήσεις συνιστούν την κύρια πηγή εισοδήματος για το 10,3% των νοικοκυριών. Αν δεν ήταν δηλαδή οι συνταξιούχοι γονείς και συγγενείς, οι νέοι Έλληνες θα πεινούσαν και θα δυστυχούσαν ακόμα περισσότερο! Το 94,6% των νοικοκυριών του δείγματος έχει υποστεί μείωση εισοδήματος στα χρόνια της κρίσης, το 5% διατήρησε αμετάβλητο το εισόδημα του και το 0,3% των νοικοκυριών είχε την ευτυχία να δει το εισόδημα του να αυξάνεται τα δίσεκτα αυτά χρόνια. Στη βάση αυτή, όπως εύκολα μπορεί να υποθέσει κανείς, δεν υπάρχει νοικοκυριό που να μην έχει περιορίσει από δραστικά ως δραματικά τα έξοδα του σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς. Ρούχα, παπούτσια, ταξίδια, φαγητό έξω έχουν περιοριστεί θεαματικά για τη συγκεντρωτική πλειοψηφία των νοικοκυριών.
Το 90,5% των νοικοκυριών του δείγματος δήλωσε ότι έχουν μειώσει τις δαπάνες τους για εστιατόρια και ταβέρνες, χωρίς όμως στην έρευνα να προσδιορίζεται πόσο τοις εκατό έχουν μειωθεί τα έξοδα για φαγητό έξω. Απλώς 9 στα 10 νοικοκυριά ξοδεύουν σήμερα λιγότερα για ταβέρνες από όσα ξόδευαν πριν από την κρίση. Το 90,3% έχει μειώσει τα έξοδα για ρούχα και παπούτσια, το 88,8% τις δαπάνες για ταξίδια, το 87,8% τα όσα δαπανούσε για καφετέριες, μπαρ, σινεμά κ.λπ., το 87,1% ξοδεύει λιγότερα λεφτά για δώρα και πάει λέγοντας. Και καλά τα παραπάνω: αυτά μπορεί κανείς να τα κατατάξει στις «απολαύσεις» της ζωής. Δεν μπορεί όμως κανείς να μην αισθανθεί ένα σφίξιμο στην καρδιά του, όταν διαβάζει πως το 63,7% των ελληνικών νοικοκυριών έχει μειώσει τα έξοδα για τη διατροφή του ή πως το 78,4% έχει μειώσει τις δαπάνες για θέρμανση. Σε αντιδιαστολή με αυτά τα τρομακτικά ποσοστά, συγκινείται πραγματικά κανείς όταν βλέπει πως μόνο το 16,4% των νοικοκυριών έχει μειώσει τις δαπάνες για την εκπαίδευσηΑκόμη και σε αυτή την απότομη φτώχεια, αποκαλύπτεται για μια ακόμη φορά το πάθος των Ελλήνων για τη μόρφωση των παιδιών τους, ένα χαρακτηριστικό που δεν έλειψε ούτε τις πιο σκοτεινές στιγμές της ιστορίας της χώρας μας.

Και ενώ βιώνουμε αυτό τον οικονομικό όλεθρο, έρχεται το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών και κάνει μια εξωφρενική δέσμη προτάσεων προκειμένου να «χτυπηθεί», υποτίθεται, η ανεργία. Εμπειρογνώμονας του ΚΕΠΕ προτείνει ούτε λίγο ούτε πολύ να …καταργηθεί ο κατώτατος μισθός των 511 ευρώ (μεικτά) που ισχύει για τους νέους κάτω των 25 ετών, ώστε οι εργοδότες που απασχολούν νέους αυτών των ηλικιών να τους δίνουν για χρονικό διάστημα ενός έτους όσα λιγότερα λεφτά θέλουν ή και απολύτως τίποτα!

Στην ουσία δηλαδή αυτός ο ελεεινός τύπος προτείνει να μπορούν οι εργοδότες να μην πληρώνουν παρά ψίχουλα ή και απολύτως τίποτα για μισθούς του προσωπικού τους, αρκεί να τους διώχνουν προτού κλείσει χρόνος και να παίρνουν άλλους στη θέση τους, νέους επίσης κάτω των 25, που να τους δουλεύουν τζάμπα, άντε με κανένα δεκάρικο η κατοστάρικο το μήνα!

Μηδέν εργατικό κόστος για τις επιχειρήσεις! Μιλάμε για καθαρή εργοδοτική αλητεία! Έχουν κι άλλη τέτοια ιδέα στο ΚΕΠΕ: Να… επιδοτούνται (!) τα λαμόγια έλληνες επιχειρηματίες που κλείνουν τις επιχειρήσεις τους στην Ελλάδα και τις μεταφέρουν στο εξωτερικό, προκειμένου να προσλαμβάνουν Έλληνες ανέργους! Είναι απίστευτη η πρόταση αυτή, καθώς σημαίνει στην ουσία επιδότηση της … μετανάστευσης! Τέτοιος θηριώδης εργοδοτικός κανιβαλισμός πρώτη φορά ακούγεται στην ιστορία!

Από τα αρχαία χρόνια η μετανάστευση αφενός βοηθούσε να επιβιώσουν οι μετανάστες, αφετέρου έδινε λίγη βοήθεια και στην ελληνική οικονομία με κάποια εμβάσματα τα οποία στέλνονταν που και που στους συγγενείς πίσω στην Ελλάδα, με κάποιο σπίτι, διαμέρισμα ή χωράφι που αγόραζαν ορισμένοι μετανάστες στη χώρα μας κ.λπ. Πρέπει να είναι εντελώς διεστραμμένο ένα μυαλό για να σκεφθεί να …πληρώνει η Ελλάδα για να στέλνει τα παιδιά της μετανάστες στο εξωτερικό! Κι όλα αυτά, για να πληρώνουν μισθούς Σκοπίων ή Βουλγαρίας, δύο τρία κατοστάρικα, δηλαδή, οι απατεώνες έλληνες επιχειρηματίες που πήραν έξω τις επιχειρήσεις τους, αφού πρώτα τις έκλεισαν στην Ελλάδα! Αίσχος.
Γιώργος Δελαστίκ
Πηγή: Δημοσιεύθηκε στο «Πριν» της Κυριακής 26 Ιανουαρίου 2014 το είδαμε fhttp://www.inprecor.gr/archives/248812#sthash.IRWXS56D.0i2cSsn7.dpuf
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs