Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Αθήνα: Τοπίο στην… αιθαλομίχλη - Έρευνα-σοκ του Εθνικού Αστεροσκοπείου


Φέτος η εμφάνιση της αιθαλομίχλης πάνω από την πρωτεύουσα είναι συχνότερη σε σχέση με πέρυσι, ενώ  από τα μέσα Δεκέμβρη έως σήμερα οι τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων στο Θησείο χτύπησαν« κόκκινο», σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Συγκεκριμένα από τις 16 Δεκεμβρίου έως τις 6 Ιανουαρίου στο Θησείο καταγράφηκαν εννέα υπερβάσεις του ορίου των 50 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα σε ημερήσιες τιμές, όταν το ίδιο διάστημα πέρυσι οι υπερβάσεις δεν ξεπέρασαν τις πέντε.
Οι μετρήσεις έδειξαν επίσης ότι φέτος λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών το νέφος της αιθαλομίχλης συγκεντρώνεται στα πρώτα 200 μέτρα της ατμόσφαιρας από την επιφάνεια του εδάφους: «κάτι που σημαίνει μεγαλύτερη επιβάρυνση για τη δημόσια υγεία», τονίζει ο  διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Ευάγγελος Γερασόπουλος.
Όπως αναφέρει ο κ. Γερασόπουλος  από την έρευνα προκύπτει επίσης ότι σε ποσοστό 80% – 90% τα αιωρούμενα σωματίδια είχαν διάμετρο μικρότερη από 2,5 μικρόμετρα (PM 2,5), τα περισσότερα από αυτά είχαν διάμετρο μικρότερη και από ένα μικρόμετρο, τα οποία είναι και τα πιο επικίνδυνα αφού εισέρχονται πιο εύκολα στο αναπνευστικό σύστημα.
Η έρευνα που άρχισε στις 10 Δεκεμβρίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του Μαρτίου, διεξάγεται από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών σε συνεργασία με τον Δημόκριτο, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το ΙΤΕ Πατρών.
Από τα έως τώρα συμπεράσματα των μετρήσεων ξεχωρίζει το γεγονός ότι στις περιπτώσεις που υπάρχει υπέρβαση των ορίων της αιθαλομίχλης σημειώνεται μεγάλη αύξηση των οργανικών ενώσεων που μετρώνται σε ποσοστό άνω του 90% του συνόλου των σωματιδίων και είναι κατ’ εξοχήν τοξικοί ρύποι.
Επίσης για πρώτη φορά φέτος γίνονται λεπτομερείς μετρήσεις για τον μαύρο άνθρακα, που παράγεται από την καύση των ξύλων. Όπως λέει ο διευθυντής ερευνών του Αστεροσκοπείου: «Οι μετρήσεις έδειξαν ότι τα βράδια οι συγκεντρώσεις του μαύρου άνθρακα υπερκαλύπτουν τις αντίστοιχες εκπομπές από τα λοιπά μέσα θέρμανσης και είναι το ίδιο με τις συγκεντρώσεις που προκαλούν τα οχήματα τις ώρες αιχμής, διπλασιάζοντας έτσι τη μέση ημερήσια τιμή».
Σημειώνεται ότι η μακροχρόνια έκθεση σε υψηλές συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων ευθύνεται για την εμφάνιση καρκίνου των πνευμόνων αλλά και για καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες.
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs