Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Σκληρό πόκερ σε τρόικα και Ευρωβουλή για το μέλλον του μνημονίου





Της Δήμητρας Καδδά
Μετά τις προσωπικές «ατζέντες» και διαφοροποιήσεις μεταξύ Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ που διακρίνουν κοινοτικοί κύκλοι και  ίσως κρίνουν το μέλλον της  διαπραγμάτευσης «μαμούθ» που εκκρεμεί από τον Σεπτέμβριο,  χθες αποκαλύφθηκε και μία άλλη παρτίδα... πόκερ που επηρέασε και συνεχίζει να επηρεάζει τα ελληνικά συμφέροντα: οι διαφοροποιήσεις εντός του Ευρωκοινοβουλίου και της ομάδας που «τσεκάρει» τους δανειστές και το... μέλλον τους.

Στο πρώτο πεδίο, αυτό της τριμερούς  των επιτηρητών, κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι η  καθυστέρηση επανόδου στην Αθήνα (σημ χθες ο ΥΠΟΙΚ Γ. Στουρνάρας προανήγγειλε επιστροφή τις επόμενες ημέρες) δεν συνδέεται τόσο με τα ανοικτά μέτωπα κυρίως στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων. Συνδέεται –αναφέρουν– με άλλους... «ειδικούς» λόγους της ΕΚΤ και του ΔΝΤ που επιχειρείται να «λυθούν» γιατί τα χρονικά περιθώρια έως τη λήψη των ομολόγων του Μαΐου στενεύουν (αναλυτικό ρεπορτάζ στο Κεφάλαιο του Σαββάτου).

Στο δεύτερο πεδίο, η... κατάληξη του πορίσματος για τα έργα και τις ημέρες της τρόικας δείχνει... μετά εκλογών αλλά και αποφάσεων για το ελληνικό χρέος: το πόρισμα αναμένεται τον Μάρτιο - Απρίλιο όπως ειπώθηκε στηνχθεσινή συνέντευξη τύπου και άρα οι  όποιες παρεμβάσεις του Ευρωκοινοβουλίου (πχ πίεση για χαλάρωση όρων, για παρεμβάσεις στο χρέος με συμμετοχή ΕΚΤ, αλλαγή δομής της τρόικας) παραπέμπονται στο νέο Ευρωκοινοβούλιο...

Χθες, ήταν  πολύ σαφής η «διαφοροποίηση» μεταξύ των κομμάτων του Ευρωκοινοβουλίου με  παράδειγμα την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους  να προβάλλεται κυρίως από τον Ευρωβουλευτή της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου κ. Λιεμ Χοάνκ Νκόγκ.

Η διαφοροποίηση αυτή έχει σχέση με το «μέλλον» δηλαδή με το πόσο «αιχμηρή» θα είναι η τελική έκθεση και πόσο μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα. Υπάρχει όμως και μία άλλη παράμετρος.

Η παράμετρος του παρελθόντος: γιατί άργησε τόσο ο έλεγχος, γιατί έπρεπε να περάσουν 5 χρόνια μνημονίου και 71 δισ. ευρώ μέτρων από το 2010 που έφεραν ύφεση 25% στην Ελλάδα έως ότου αναζητηθεί αν το μοντέλο είναι «ορθό».

Και σε αυτό το πεδίο το «μπαλάκι» χθες πηγαινοερχόταν ανάμεσα στα 2 μεγάλα κόμματα και όχι μόνο. "Έχω έρθει στην Αθήνα για το θέμα από τον Μάρτιο του 2011" είπε ο κ. Κάρας.  "Έχετε δίκιο να λέτε ότι καθυστερήσαμε" απάντησε με την σειρά του ο Νκόγκ αλλά  πρόσθεσε ότι "το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ήταν αυτό που αντιδρούσε από την αρχή ακόμη και στην ιδέα της δημιουργίας της ομάδας ελέγχου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κάνουμε 2,5 χρόνια μέχρι να αποφασίσουμε την δημιουργία της. Αυτοί ήταν και οι λόγοι για τους οποίους καθυστερήσαμε." τόνισε ο Γάλλος Ευρωβουλευτής.

Μόνο που πηγές του ΕΛΚ δίνουν και μία άλλη ερμηνεία: Παραδέχονται ότι το κόμμα αντιδρούσε, αλλά λένε ότι ο έλεγχος  δεν έγινε τα πρώτα χρόνια του μνημονίου διότι υπήρχε στην Ελλάδα σοσιαλιστικό κόμμα στην εξουσία...


Πηγή:www.capital.gr
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs