Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Οι μίζες και οι... άσωτοι υιοί - Σκάνδαλο-μαμούθ κλονίζει τον Ερντογάν


Βαρύ πολιτικό πλήγμα για τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποτελούν οι χθεσινές αποκαλύψεις για εμπλοκή τεσσάρων υπουργών σε υποθέσεις δωροδοκίας και οικονομικών ατασθαλιών, ξεπλύματος μαύρου χρήματος και λαθρεμπορίου χρυσού που οδήγησαν στη σύλληψη συγγενικών προσώπων τριών υπουργών της κυβέρνησης, καθώς και γνωστών επιχειρηματιών της γείτονος.

Οι μίζες και οι... άσωτοι υιοί
Δρώντας υπό άκρα μυστικότητα οι εισαγγελικές αρχές εξέδωσαν συνολικά 52 εντάλματα σύλληψης και η αστυνομία με παράλληλες επιχειρήσεις σε Κωνσταντινούπολη και Αγκυρα, συνέλαβε μεταξύ άλλων τον γιο του υπουργού Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ, Μπαρίς Γκιουλέρ, τον γιο του υπουργού Οικονομικών Ζαφέρ Τσαγλαγιάν, Σαλίχ Καν Τσαγλαγιάν και τον γιο του υπουργού Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας Ερντογάν Μπαϊρακτάρ, Αμπντουλάχ Ογκιούζ Μπαϊρακτάρ.
Επιπλέον η εφημερίδα Ραντικάλ στον ιστότοπό της υποστηρίζει ότι ο φάκελος της υπόθεσης σχετίζεται με τέσσερις υπουργούς (κι όχι τρεις) εμπλέκοντας έτσι και τον αρμόδιο υπουργό για θέματα Ευρωπαϊκής Ενωσης Εγκεμέν Μπαγίς και ισχυρίζεται ότι μετά το τέλος της εισαγγελικής έρευνας θα ζητηθεί η άρση της ασυλίας των τεσσάρων αυτών υπουργών.
Οι τρεις γιοι των υπουργών συνελήφθησαν με την κατηγορία ότι δωροδοκούσαν και δωροδοκούνταν για να βγαίνουν άδειες για έργα και για κατασκευή κατοικιών σε προστατευμένες και απαγορευμένες περιοχές. Μεταξύ των υπόλοιπων συλληφθέντων είναι ο Τούρκος μεγαλοεπιχειρηματίας του κατασκευαστικού κλάδου Αλί Αγιάγλου, ο γενικός διευθυντής της τράπεζας Halkbank Σουλεϊμάν Ασλάν, ο Αζέρος επιχειρηματίας Ρεζά Ζαράμπ, ο δήμαρχος της συνοικίας Φατίχ της Κωνσταντινούπολης Μουσταφά Ντεμίρ, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Περιβάλλοντος Μεχμέτ Αλί Καχραμάν, ο σύμβουλος του υπουργείου Περιβάλλοντος Σαντίκ Σουλού και οι γραμματείς του υπουργείου Οικονομικών Μουσταφά Μπεχτσέτ Καϊνάρ και Ονούρ Καγιά.
«ΣΚΟΤΕΙΝΑ ΚΕΝΤΡΑ»  Ο Ερντογάν εξαπέλυσε δριμεία επίθεση εναντίον «υποστηρικτών σκοτεινών κέντρων». Μεταξύ άλλων ανέφερε: Κανείς από το εξωτερικό ή το εσωτερικό δεν μπορεί να ανακατέψει τα πράγματα στη
«ΣΚΟΤΕΙΝΑ ΚΕΝΤΡΑ»

Ο Ερντογάν εξαπέλυσε δριμεία επίθεση εναντίον «υποστηρικτών σκοτεινών κέντρων». Μεταξύ άλλων ανέφερε: Κανείς από το εξωτερικό ή το εσωτερικό δεν μπορεί να ανακατέψει τα πράγματα στη χώρα μου και να θέσει άσχημες παγίδες
Σχεδόν όλοι οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι πίσω από τις αποκαλύψεις και την εισαγγελική έρευνα που βάζει το κυβερνών κόμμα σε περίοδο κρίσης και μάλιστα λίγο πριν τις τοπικές εκλογές του 2014, βρίσκεται το διεθνές ισλαμικό κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν και η πρόσφατη κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ του Ερντογάν και των ανθρώπων του κινήματος για το θέμα των προπαρασκευαστικών ιδιωτικών σχολείων του κινήματος Χιζμέτ.
Διασυνδέσεις με Γκιουλέν
Οι σχέσεις πολλών υψηλόβαθμων στελεχών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) με το κίνημα του Γκιουλέν είναι δεδομένες και δεν είναι λίγοι που υποστηρίζουν ότι χωρίς τις διασυνδέσεις του Γκιουλέν στη Δικαιοσύνη και την αστυνομία ο Ερντογάν δεν θα είχε ξεσκεπάσει την Εργκενεκόν και τη Βαριοπούλα.
Τούρκοι αστυνομικοί κρατούν τον Μπαρίς Γκιουλέρ, γιο του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ
Τούρκοι αστυνομικοί κρατούν τον Μπαρίς Γκιουλέρ, γιο του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ
Οι συλλήψεις είναι αποτέλεσμα τριών διαφορετικών ανεξάρτητων εισαγγελικών ερευνών τις οποίες έχουν ξεκινήσει εδώ και περίπου έναν χρόνο χωρίς να έχει ενημερωθεί ο πρωθυπουργός ή κάποιος άλλος αξιωματούχος. Αρκετά μέσα ενημέρωσης δε τονίζουν το γεγονός ότι οι εισαγγελείς που έχουν αναλάβει τις έρευνες είναι ο Ζεκερία Οζ (που είχε διεξαγάγει και την έρευνα για την Εργκενεκόν) και ο Τσελάλ Κάρα που ήταν υπεύθυνος για την έρευνα στην υπόθεση Βαριοπούλα.
Ο Ερντογάν μοιάζει ανέτοιμος να διαχειριστεί την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Αρχικά όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την κατάσταση δήλωσε ότι «δεν θα ήταν σωστό από την πλευρά μου να μιλήσω πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία» και αργότερα κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ικόνιο εξαπέλυσε δριμεία επίθεση εναντίον των «υποστηρικτών σκοτεινών κέντρων».
Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο Αζέρος επιχειρηματίας Ρεζά Ζαράμπ
Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο Αζέρος επιχειρηματίας Ρεζά Ζαράμπ
Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Αυτοί που υποστηρίζονται από σκοτεινές δυνάμεις και συμμορίες δεν μπορούν να αλλάξουν την πορεία αυτού του έθνους, της χώρας. Κανείς από το εξωτερικό ή το εσωτερικό δεν μπορεί να ανακατέψει τα πράγματα στη χώρα μου και να θέσει άσχημες παγίδες. Αυτοί που έχουν κάποια σχέδια, αν έχουν τη δύναμη, να πάρουν μέρος στις δημοτικές εκλογές της 30ής Μαρτίου.
Η Τουρκία δεν είναι μπανανία. Αν κάποιοι έχουν όπλα και κανόνια ή είναι δολοπλόκοι, να ξέρουν ότι εμείς έχουμε μαζί μας τον Θεό». Απ' την πλευρά του ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Γιαλτσίν Ακντογάν σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης σχολίασε τις εξελίξεις λέγοντας: «Η ανταπόδοση της κακίας αυξάνει την αντιπαλότητα και το μίσος και οδηγεί τους ανθρώπους στην ήττα εκατέρωθεν».
Το θέμα έσπευσε να εκμεταλλευτεί η αξιωματική αντιπολίτευση, με το CHP να συστήνει «Διεύθυνση Κρίσης» και τον αντιπρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Ενγκίν Αλτάι να καλεί τον πρωθυπουργό σε παραίτηση χαρακτηρίζοντας τις αποκαλύψεις ως «το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία της δημοκρατίας». Επιπλέον σε δηλώσεις του ο Αλτάι ανέφερε: «Δεν με ξενίζουν οι εξελίξεις. Το γεγονός ότι ένας πολιτικός μπήκε στην πολιτική με σκισμένα παπούτσια και φτάνει σήμερα να είναι ο 12ος πιο πλούσιος πρωθυπουργός του κόσμου».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Ο «πόλεμος» με τον Γκιουλέν και η παραίτηση Σουκούρ
Τι γίνεται όταν ένας πανίσχυρος αλλά αυταρχικός πολιτικός έρχεται σε σύγκρουση με έναν επίσης πανίσχυρο και καλά δικτυωμένο πνευματικό ηγέτη; Η απάντηση εκτυλίσσεται στην Τουρκία υπό μορφή πολιτικού σεισμού που όμοιό του δεν έχει ξαναζήσει η χώρα τα τελευταία χρόνια.
Η σύγκρουση ανάμεσα στον πρωθυπουργό Ερντογάν και τον εγκατεστημένο στις ΗΠΑ πνευματικό ηγέτη Φετουλάχ Γκιουλέν εξελίσσεται πλέον σε ανοιχτό «πόλεμο», πλούσιο σε δικαστικές διώξεις, αγωγές, δημοσιογραφικές αποκαλύψεις και παραιτήσεις πολιτικών. Κι όλα αυτά μόλις λίγους μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές της ερχόμενης άνοιξης.
Τη Δευτέρα, ο Χακάν Σουκούρ, βουλευτής του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και άλλοτε ποδοσφαιριστής, ανακοίνωσε πως παραιτείται από την παράταξη του Ερντογάν, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση του πρωθυπουργού να βάλει λουκέτο σε σειρά από ιδιωτικά προπαρασκευαστικά σχολεία (προετοιμάζουν τους μαθητές για τις εξετάσεις).
Το κίνημα Χιζμέτ
Τα εν λόγω σχολεία ελέγχονται από το κίνημα Χιζμέτ του Φετουλάχ Γκιουλέν, του οποίου ο Σουκούρ τυγχάνει δηλωμένος οπαδός. Για τους αναλυτές, η εν λόγω παραίτηση ενδέχεται να αποτελέσει την απαρχή επικίνδυνων τριγμών και αστάθειας εντός του AKP. Υπενθυμίζεται άλλωστε πως είχε προηγηθεί και η παραίτηση του βουλευτή Ιντρις Μπαλ τον Νοέμβριο.
Οσο για τις χθεσινές συλλήψεις των υιών υπουργών της κυβέρνησης Ερντογάν, αυτές είναι το αποτέλεσμα μιας εισαγγελικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε χωρίς να γνωρίζει τίποτα ο ηγέτης του AKP. Η άγνοια του Ερντογάν, σε συνδυασμό με το γεγονός πως ο Γκιουλέν έχει βαθιές διασυνδέσεις στο δικαστικό σώμα της Τουρκίας, φανερώνει πως πρόκειται για άλλη μια έκφανση της κόντρας μεταξύ των δύο ανδρών. Δεδομένων των παραπάνω αποκτούν νόημα και οι χθεσινές δηλώσεις του Ερντογάν περί «σκοτεινών κύκλων» από το εξωτερικό που «απειλούν το έθνος».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ
message
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ
Eπικίνδυνη κόντρα
Εάν οι εκτιμήσεις είναι σωστές, τότε η νέα κόντρα μεταξύ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Φετουλάχ Γκιουλέν είναι η πιο επικίνδυνη στιγμή στην πολιτική καριέρα του Τούρκου πρωθυπουργού. Μπορεί ο Γκιουλέν από τις ΗΠΑ, όπου έχει τη βάση του, να μην έχει τη δύναμη να κερδίσει τον Ερντογάν στις κάλπες και να μην έχει άμεσα πολιτικές βλέψεις, όμως η υπονόμευση της εξουσίας του Τούρκου πρωθυπουργού μπορεί να οδηγήσει στην πτώση του.
Το νέο επεισόδιο στη κόντρα μεταξύ των δύο ισλαμικών τάσεων μπορεί να πυροδοτήθηκε από την πρόθεση της κυβέρνησης να κλείσουν τα σχολεία του Χιζμέτ, όμως στο βάθος υπάρχουν και πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές με αρκετούς να θεωρούν τον Γκιουλέν περισσότερο προοδευτικό και πιο «δυτικόφιλο».

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63935824# 
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs