Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Μαθήματα εξουσίας ΙΙ: Η "μάχη κατά των συντεχνιών" με πρωταγωνιστή το Κολλέγιο Αθηνών


Μαθήματα εξουσίας ΙΙ: Η "μάχη κατά των συντεχνιών" με πρωταγωνιστή το Κολλέγιο Αθηνών
Μετά την απόλυση της καθηγήτριας που έπιασε τον γιο του Α. Σαμαρά να αντιγράφει, το ΚΥΣΔΕ, αρμόδιο όργανο για να κρίνει την νομιμότητα της απόλυσης, χρειάστηκε δικαστική απόφαση για να συνεδριάσει(!), αλλά αντίθετα, υιοθέτησε πάραυτα το αίτημα του Κολλεγίου Αθηνών να αποβάλει(!) τους εκπροσώπους της ΟΙΕΛΕ από τη συνεδρίαση και να παραπέμψει την απόφασή του στις ελληνικές καλένδες, επικαλούμενο ανάγκη …μελέτης.
Γράφει:  
Το θέμα της καθηγήτριας που έπιασε τον γιο του Σαμαρά να αντιγράφει και απολύθηκε από το Κολλέγιο Αθηνών (Μαθήματα εξουσίας: Όταν αντιγράφει ο γιος του Σαμαρά, απολύεται η καθηγήτρια) επανήλθε με ορμή στην επικαιρότητα καθώς η υπόθεση βρίθει …καινοτομιών.   Θυμίζουμε ότι ένα μήνα μετά το περιστατικό η καθηγήτρια απολύθηκε από το Κολλέγιο Αθηνών και δύο μήνες μετά, εξασκώντας το νόμιμο δικαίωμά της, προσέφυγε στο Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΚΥΣΔΕ) προκειμένου να ελεγχθεί η νομιμότητα της απόλυσής της.  
Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) κ. Γιώργος Χριστόπουλος μιλώντας στην FMVoice.gr μας εξηγεί ότι το ΚΥΣΔΕ συγκροτείται από 3 μέλη διορισμένα από το υπουργείο Παιδείας και 2 μέλη προερχόμενα από την ΟΙΕΛΕ. Η συνήθης διαδικασία σε περιπτώσεις προσφυγής στην κρίση του οργάνου, όπως μας λέει ο κ. Χριστόπουλος, διαρκεί περίπου δύο μήνες. Όπως φαίνεται όμως, αυτή δεν ήταν μια συνηθισμένη περίπτωση. 
Κάπου εδώ αρχίζουν οι παρεμβάσεις του Κολλεγίου Αθηνών που ο κ. Χριστόπουλος χαρακτηρίζει αποκαλυπτικές των επιδιώξεων του αλλά και της ευρύτερης προσπάθειας επιβολής ενός άλλου μοντέλου εργασιακών σχέσεων στην ιδιωτική εκπαίδευση. Το Κολλέγιο Αθηνών ζήτησε εγγράφως από το ΚΥΣΔΕ να μην εξετάσει το θέμα καταλογίζοντάς του αναρμοδιότητα, λόγω της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου (Π.Υ.Σ.) για την απελευθέρωση των απολύσεων. Και επειδή το αίτημα του Κολλεγίου ήταν νομικά αβάσιμο το υπουργείο Παιδείας έσπευσε να εκδώσει εγκύκλιο με την οποία αποσύρει την κρατική εποπτεία στην ιδιωτική εκπαίδευση. Η εγκύκλιος αυτή απορρίφθηκε από το Τμήμα Αναστολών του ΣτΕ, επαναφέροντας την υποχρέωση κρατικής εποπτείας στην ιδιωτική εκπαίδευση. Βέβαια, το Κολλέγιο Αθηνών ως νομότυπο ίδρυμα είχε προλάβει να υιοθετήσει την υπουργική εγκύκλιο, όχι μόνο πριν αυτή απορριφθεί από το ΣτΕ, αλλά όπως καταγγέλλει η ΟΙΕΛΕ, δύο μέρες πριν αυτή εκδοθεί από το υπουργείο! 
Και ενώ ο χρόνος περνά με το Κολλέγιο Αθηνών να αμφισβητεί την αρμοδιότητα του ΚΥΣΔΕ και να μπλοκάρει με αυτό τον τρόπο τη συνεδρίασή του, η εκπαιδευτικός προσφεύγει στην δικαιοσύνη και το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών αποφασίζει  την άμεση ολοκλήρωση της  διοικητικής διαδικασίας από το ΚΥΣΔΕ.  Και έτσι ανοίγει μια καινούργια σελίδα στο χώρο της εποπτείας καθώς για πρώτη φορά, απαιτείται απόφαση δικαστηρίου για την ούτως ή άλλως υποχρεωτική συνεδρίαση του αρμόδιου οργάνου, του ΚΥΣΔΕ. 
Οι καινοτομίες δεν σταματούν εδώ. Στη συνεδρίαση του ΚΥΣΔΕ  που πραγματοποιήθηκε τελικά στις 28 Νοεμβρίου 2013 (δηλαδή ένα χρόνο μετά την προσφυγή), παρέστησαν 4(!) νομικοί σύμβουλοι του Κολλεγίου Αθηνών που ζήτησαν την αποβολή των εκπροσώπων της ΟΙΕΛΕ(!) από το όργανο.  Το, αναρμόδιο, κατά την προηγούμενη προσπάθεια κωλυσιεργίας του Κολλεγίου Αθηνών, ΚΥΣΔΕ έκανε δεκτό το αίτημα του Κολλεγίου και απέβαλε από την διαδικασία τους 2 εκπροσώπους της ΟΙΕΛΕ. Μία ακόμα καινούργια σελίδα έχει ανοίξει. Ο κ. Χριστόπουλος τη χαρακτηρίζει «κερκόπορτα» για το σύνολο του συνδικαλιστικού χώρου καθώς οδηγεί στην μονομερή κρίση των εργασιακών διαφορών, από την πλευρά της εργοδοσίας, βέβαια. 
Η ΟΙΕΛΕ με επιστολές της στον υπουργό Παιδείας και τους υπεύθυνους Παιδείας των κομμάτων κατήγγειλε την επιχειρούμενη κατάργηση της εκπροσώπησης των εκπαιδευτικών στα συμβούλια και ζήτησε την αντικατάσταση των μελών του ΚΥΣΔΕ. Την αντικατάσταση των διορισμένων μελών του ΚΥΣΔΕ έχει ζητήσει και η απολυμένη εκπαιδευτικός. 
Την τετραήμερη σιωπή που ακολούθησε της …ιστορικής συνεδρίαση του ΚΥΣΔΕ, όπου κανείς δεν γνώριζε τι αποφασίστηκε και εάν αποφασίστηκε κάτι, διέκοψε η ανακοίνωση του οργάνου την Τρίτη, σύμφωνα με την οποία ανέβαλλε την έκδοση απόφασης προκειμένου να …μελετήσει τα έγγραφα των δύο πλευρών
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Χριστόπουλος υπογράμμισε ότι η ΟΙΕΛΕ τάσσεται σταθερά υπέρ της έντιμης, ποιοτικής και αξιοκρατικής αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, αναφέροντας μάλιστα ότι από τις 400 υποθέσεις που έχουν φτάσει στο ΚΥΣΔΕ, η ΟΙΕΛΕ έχει προσβάλλει μόλις τις 35.       
Προφανώς, η ιστορία δεν τελειώνει εδώ. Άλλωστε, την Τρίτη ο πρωθυπουργός μας, μιλώντας στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, διαβεβαίωσε ότι «δίνει μάχη με τις συντεχνίες» και αφού πρόεδρος του Κολεγίου Αθηνών τυγχάνει να είναι ο αδερφός του πρωθυπουργού μπορούμε, μάλλον εύλογα, να υποθέσουμε ότι «η μάχη κατά των συντεχνιών» αποτελεί οικογενειακή αξία και παράδοση. 

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs