Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Αγεφύρωτο το χάσμα – Πληθαίνουν οι απαιτήσεις των δανειστών


Το «σφυροκόπημα» της τρόικας στην Αθήνα είναι ανελέητο: Όχι μόνον οι δανειστές αφήνουν ανοιχτά όλα τα μέτωπα, αλλά βάζουν στο τραπέζι και νέες σκληρές απαιτήσεις σε εργασιακά, δημόσιο, φορολογία. Η «ψαλίδα» ανάμεσα στις δύο πλευρές όσον αφορά στις εκτιμήσεις για το δημοσιονομικό κενό του 2014 «ανοίγει» και πάλι. Νέο ραντεβού Στουρνάρα- πιστωτών.

Του Βαγγέλη Δουράκη
Η ελληνική πλευρά μοιάζει να τα έχει χαμένα με τις απαιτήσεις των δανειστών δεδομένου ότι το οικονομικό επιτελείο είχε να παρουσιάσει για πρώτη φορά στοιχεία που δείχνουν υπέρβαση των στόχων σε ευαίσθητους τομείς, όπως τα φορολογικά έσοδα στο δεκάμηνο του 2013, και –κυρίως– η προοπτική επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος περί τα 730 εκατ. ευρώ στο τέλος του έτους.
Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών εκτίμησε ότι οι πιθανότητες να υπάρξει συμφωνία ως το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου «είναι 50-50». Πρόσθεσε δε ότι «σεντ προς σεντ μειώνουμε τη διαφορά μας στο δημοσιονομικό κενό». Ωστόσο, η διαφορά αυτή έχει εκτοξευθεί πάνω από τα 500 εκατ. ευρώ μετά την αμφισβήτηση της απόδοσης του νέου σχεδίου για τη φορολογία ακινήτων και την υποεκτίμηση των μέτρων του υπουργείου Εργασίας από την τρόικα.
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα προσπαθήσει σήμερα το μεσημέρι να γεφυρώσει το χάσμα που τη χωρίζει με την τριμερή σε νέο ραντεβού στην οδό Νίκης. Ακόμα και αν δεν επιτευχθεί σύγκλιση απόψεων για τα δημοσιονομικά μεγέθη της επόμενης χρονιάς, η ελληνική πλευρά σχεδιάζει να καταθέσει τον προϋπολογισμό του 2014 αύριο, Πέμπτη στη Βουλή, χωρίς να περιλαμβάνονται οριζόντια μέτρα. Την ίδια μέρα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες μαζί με τους επικεφαλής της τρόικας για τη σύνοδο του Eurogroup με θέμα τους προϋπολογισμούς των κρατών της ευρωζώνης.
Αγεφύρωτο μοιάζει το χάσμα τρόικας και υπουργείου Εργασίας στην κοστολόγηση του πακέτου μέτρων ενίσχυσης των εσόδων στα ταμεία από την πάταξη της εισφοροαποφυγής.
Η απόσταση που χωρίζει τις δυο πλευρές είναι πάνω από 200 εκατ. ευρώ –αν και αρχικά πηγές του υπουργείου έλεγαν ότι αρχίζουν να συγκλίνουν στις εκτιμήσεις τους οι δύο πλευρές- καθώς η Αθήνα εκτιμά ότι τα μέτρα αυτά θα αποδώσουν εντός του 2014 ένα ποσό της τάξης των 700 εκατ. ευρώ, ενώ οι δανειστές ρίχνουν τον πήχη κάτω και από τα 500 εκατ. ευρώ!
Τα μεγάλα αγκάθια στη διαπραγμάτευση εντοπίζονται στη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών προς το ΙΚΑ κατά 1,3% το 2014 (και συνολικά 3,9% ως το 2016) καθώς και μείωση των εισφορών για ΔΕΚΟ και τράπεζες στα επίπεδα του ΙΚΑ, δηλαδή κατά 10% περίπου μέσα στο 2014.
Οι δυο αυτές μνημονιακές υποχρεώσεις θα αφαιρέσουν πάνω από 350 εκατ. ευρώ από το ΙΚΑ και η τρόικα πιέζει να εφαρμοστούν άμεσα, δηλαδή από 1/1/2014, με ισοδύναμα μέτρα, δηλαδή είτε επιπλέον έσοδα είτε μειώσεις συντάξεων (ιδίως στους συνταξιούχους τραπεζικούς, ΟΤΕ και ΔΕΗ).
Κρίσιμο για την πορεία των διαπραγματεύσεων όσον αφορά στο Δημόσιο θεωρείται το νέο ραντεβού του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη με την τριάδα Τόμσεν-Μορς-Μαζούχ, το οποίο μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμα και μέσα στην ημέρα.

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs