.
Όπως έχει αναφερθεί σε προηγούμενη ανάλυση, «η αριστερά δεν έχει εκ των πραγμάτων καμία απολύτως πιθανότητα να διασώσει την Ελλάδα εντός της Ευρωζώνης – διατηρώντας το ευρώ δηλαδή, ως νόμισμα της χώρας«.
Σύμφωνα όμως με τις δηλώσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία φαίνεται να έχει πλέον εμβολιασθεί με τα «σοσιαλδημοκρατικά ιδεώδη» του 75% περίπου των νέων στελεχών και ψηφοφόρων της, δεν προωθείται ως λύση η έξοδος της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα. Αντίθετα, η δραχμή θεωρείται πια καταστροφική αφού, όπως αποδέχεται εντελώς ξαφνικά η «αριστερά», θα προκαλούσε πληθωρισμό, τραπεζικές επιθέσεις (bank run), εκτεταμένη φυγή κεφαλαίων, μεγάλη μετανάστευση κοκ.
Επομένως, δεν υπάρχει θέμα αθέτησης των εξωτερικών πληρωμών, των μνημονίων, καθώς επίσης των δανειακών συμβάσεων εκ μέρους της αντιπολίτευσης – πόσο μάλλον αντίστασης απέναντι στις αποκρατικοποιήσεις ή στη λεηλασία της ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας.
Δεν φαντάζεται δε κανείς ότι, θα προωθηθούν από τη δήθεν «αριστερά» οι εθνικοποιήσεις τραπεζών που έχουν αναγγελθεί, οι αυξήσεις των μισθών των εργαζομένων, οι μειώσεις των φόρων κοκ. – παραμένοντας μάλλον «κενή προεκλογική ρητορεία» και τροφή για τους ανόητους.
Θα κληθούμε λοιπόν απλά να αποφασίσουμε, όταν γίνουν εκλογές, ποιός είναι ο καλύτερος διαχειριστής και διαπραγματευτής – όπου, κατά τα φαινόμενα, το μεν ένα κόμμα έχει τη στήριξη της Γερμανίας, αλλά μεγαλύτερη εμπειρία, ενώ το άλλο τη βοήθεια των Η.Π.Α., με πολύ μικρότερη εμπειρία.
Θεωρείται δε ότι, οι διεθνείς τοκογλύφοι, καθώς επίσης οι δολοφόνοι των λαών, προτιμούν μία κυβέρνηση με «αριστερό μανδύα», έχοντας ήδη κάψει το σοσιαλιστικό «μασκάρεμα» τους, με την προηγούμενη – αφού διευκολύνει περισσότερο τη λεηλασία μίας χώρας, επειδή οι πολίτες δεν εξεγείρονται τόσο εύκολα, όσο με ένα συντηρητικό κόμμα.
Εκτός αυτού, η απειρία της σημερινής αντιπολίτευσης αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα «χαρίσματα» της για το ΔΝΤ – το οποίο θεωρεί ως ανεκτίμητο δώρο τη δυνατότητα που του δίνεται, να προωθήσει μία υπάκουη και άπειρη ταυτόχρονα «αριστερά», στην μελλοντική κυβέρνηση της Ελλάδας. Με τον τρόπο αυτό θα συνεχίσει, μεταξύ άλλων, να διατηρεί το Δούρειο Ίππο εντός της Ευρωζώνης – κάτι που έχει απόλυτη ανάγκη τόσο ηυπερδύναμη, όσο και το νόμισμα της.
Με βάση τώρα τα καινούργια δεδομένα, εάν οι χώρες-μέλη της Ευρωζώνης δεν τηρούν την πολιτική λιτότητας και διαρθρωτικών αλλαγών που επιβάλλει η Κομισιόν, δεν θα έρχονται μόνο αντιμέτωπες με τις γνωστές διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος – αλλά θα τιμωρούνται επί πλέον με υψηλά χρηματικά πρόστιμα.
Εκτός αυτού, θα σταματούν οι πληρωμές από τα διαρθρωτικά ταμεία, καθώς επίσης από τα ταμεία συνοχής – αποφάσεις που έλαβαν την προηγούμενη εβδομάδα οι εκπρόσωποι των Ευρωπαίων στις Βρυξέλλες, μετά από τις πιέσεις που άσκησε η Γερμανία.
Σε γενικές γραμμές λοιπόν, τα χρήματα από τα ευρωπαϊκά ταμεία θα δίνονται πλέον μόνο σε εκείνες τις χώρες, οι οποίες θα τηρούν αυτά που απαιτεί η Κομισιόν εκ μέρους τους – ως συνήθως μειώσεις των δαπανών στην υγεία και στην παιδεία, περιορισμούς στις βασικές αμοιβές των εργαζομένων, εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις κοκ. Φυσικά οι αποφάσεις αυτές θα λειτουργήσουν αρνητικά, όσον αφορά τις επενδύσεις στις ελλειμματικές χώρες της ζώνης του ευρώ – επιδεινώνοντας ακόμη περισσότερο την ύφεση και την κρίση.
Ανεξάρτητα τώρα από τα παραπάνω, οι ασυμμετρίες στην Ευρώπη συνεχίζουν να αυξάνονται επικίνδυνα – ενώ ένας από τους σημαντικότερους αρνητικούς παράγοντες είναι η διαφορά μεταξύ των πραγματικών επιτοκίων δανεισμού στις αδύναμες οικονομίες, σε σχέση με τους εκάστοτε ρυθμούς ανάπτυξης.
Πολύ περισσότερο, τα επιτόκια όλων αυτών των χωρών είναι κατά πολύ υψηλότερα από το πρωτογενές πλεόνασμα που εμφανίζουν (διάγραμμα δεξιά), οπότε είναι αδύνατον να σταθεροποιήσουν το δημόσιο χρέος τους (διάγραμμα αριστερά) – ενώ είναι όλες υποψήφιες να παγιδευτούν στον αποπληθωρισμό, ο οποίος οδηγεί σε υπερβολικά υψηλά μακροπρόθεσμα πραγματικά (αφαιρουμένου του πληθωρισμού) επιτόκια.
.
.
Οι υπόλοιπες χώρες βέβαια της Ευρωζώνης δεν έχουν τα ίδια προβλήματα, αφού τα πραγματικά μακροπρόθεσμα επιτόκια τους είναι κατά μέσον όρο της τάξης του 1% – ελάχιστα υψηλότερα δηλαδή από το ρυθμό ανάπτυξης. Επί πλέον, δεν έχουν πρωτογενή ελλείμματα, οπότε μπορούν να θεωρηθούν φερέγγυες (διάγραμμα ΙΙ).
.
Συνεχίζοντας, οι προβληματικές χώρες της Ευρωζώνης είναι αντιμέτωπες αφενός μεν με την αύξηση των πραγματικών επιτοκίων τους, αφετέρου με την υποχρέωση να επιστρέψουν στην περιοριστική δημοσιονομική πολιτική το 2014 – από την οποία εξαιρέθηκαν όλες, εκτός της Ελλάδας (πολύ ενδιαφέρον, σε σχέση με τις διαπραγματευτικές ικανότητες της σημερινής κυβέρνησης).
Ακριβώς για το λόγο αυτό, τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα δεν μειώθηκαν το 2013 (πρόβλεψη), με εξαίρεση την Ελλάδα (διάγραμμα κάτω, αριστερά), επειδή οι χώρες αυτές «εκμεταλλεύθηκαν» την αναβολή της ημερομηνίας, κατά την οποία πρέπει να θέσουν τα ελλείμματά τους υπό έλεγχο.
Η κατάσταση αυτή οδηγεί σε ταχύτατη αύξηση του δημόσιου χρέους (διάγραμμα κάτω, δεξιά). Επομένως, κρίνεται ως μη βιώσιμη, γεγονός που είναι αδύνατον να μην προβληματίσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και τη Γερμανία.
.
.
Κατά συνέπεια, η ΕΚΤ θα έλθει αντιμέτωπη με νέες ασυμμετρίες εντός της Ευρωζώνης – αφού οι προβληματικές χώρες ωθούνται στον αποπληθωρισμό, λόγω της πολύ μεγάλης διαφοράς μεταξύ των πραγματικών επιτοκίων, καθώς επίσης των ρυθμών ανάπτυξης, η οποία προκύπτει από τη ραγδαία υποχώρηση του πληθωρισμού.
Εάν λοιπόν η ΕΚΤ δεν αντιδράσει, οι προβληματικές χώρες θα βρεθούν σε ακόμη χειρότερη κατάσταση από αυτήν προηγουμένως. Η λύση της στην προκειμένη κατάσταση θα ήταν οι μαζικές αγορές ομολόγων των αδύναμων χωρών (κόψιμο χρημάτων), κατά το «παράδειγμα» της Ιαπωνίας (διάγραμμα 10α) – η οποία οδηγεί σε αύξηση των πληθωριστικών προσδοκιών και του πραγματικού πληθωρισμού (διαγράμματα 10β και γ), καθώς επίσης σε μια πτώση του πραγματικού μακροπρόθεσμου επιτοκίου (διάγραμμα 10γ).
.
.
Η πιθανότητα βέβαια να υιοθετήσει η ΕΚΤ αυτήν την πολιτική, μόνο για τις αδύναμες χώρες, είναι αμελητέα – πόσο μάλλον όταν είναι σχεδόν βέβαιη η αντίθεση της Γερμανίας. Επομένως, ένα σημαντικό τμήμα της Ευρωζώνης θα βυθιστεί στον αποπληθωρισμό – λόγω του οποίου θα αυξάνεται διαχρονικά το χρέος του.
Αυτό σημαίνει με τη σειρά του ότι, το συγκεκριμένο «τμήμα» θα παραμείνει για πολλά χρόνια στον ορό – ενώ δεν θα αποφύγει τη λεηλασία της δημόσιας και ιδιωτικής του περιουσίας, μετατρεπόμενο σε προτεκτοράτο του Βορά.
Στην προκειμένη περίπτωση δεν θα ήταν ιδιαίτερα σημαντική η πολιτική ιδεολογία του κόμματος που ασκεί εξουσία – αφού θα ήταν υποχρεωμένο να υποτάσσεται στους ξένους, «αποφασίζοντας και διατάζοντας κατ’ εντολή τους».
.
Υστερόγραφο
Το ΔΝΤ, στην πρόσφατη έκθεση του (Fiscal Monitor, Taxing Times), αναφέρεται σε μία εφάπαξ φορολόγηση όλων των περιουσιακών στοιχείων των Πολιτών, των καταθέσεων δηλαδή, των αξιόγραφων (μετοχών, ομολόγων κλπ.), καθώς επίσης των ακινήτων τους, της τάξης του 10% – γεγονός που έχει θορυβήσει τους αποταμιευτές όλου του κόσμου.
Εναλλακτικά προτείνει σε χώρες, όπως στη Γερμανία, στην Ιταλία και στη Γαλλία, αύξηση των ανώτατων συντελεστών φορολόγησης των εισοδημάτων – επικαλούμενο τις αυξήσεις που επιβλήθηκαν σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Μ. Βρετανία, η Ισλανδία και η Πορτογαλία, ύψους 8% κατά μέσον όρο.
Επειδή τώρα δεν μπορεί να ισχυρισθεί κανείς ότι, το ΔΝΤ υιοθέτησε ξαφνικά σοσιαλιστικές ιδέες, εγκαταλείποντας τον άκρατο νεοφιλελευθερισμό, κάτι άλλο προφανώς συμβαίνει – με το πιθανότερο όλων να θέλει να επιβαρύνει την Ευρώπη, με το κόστος του χρέους των Η.Π.Α.
Βασίλης Βιλιάρδος, για το Analyst.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.