Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Στα... 90’s επέστρεψαν οι δημόσιες επενδύσεις


του Δημήτρη Δελεβέγκου


Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, οπότε η Ελλάδα προετοιμαζόταν για την ένταξή της στην ΟΝΕ, επέστρεψε το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), σύμφωνα με τον εθνικό προϋπολογισμό για το 2014 που κατέθεσε την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Σε αποπληθωρισμένη βάση, το ΠΔΕ του 2014 συγκρίνεται με αυτό του 1999.

Ωστόσο, εάν ληφθεί υπόψη η αύξηση του κόστους του χρήματος τα τελευταία 15 χρόνια, γίνεται αντιληπτό ότι οι κρατικές δαπάνες για επενδύσεις που έχουν προβλεφθεί για το 2014 καταγράφουν ιστορικό χαμηλό δεκαετιών.  Ήδη, για να καλυφθεί η «τρύπα» από τις αλλαγές στον ενιαίο φόρο ακινήτων, το ΠΔΕ «ψαλλιδίστηκε» κατά 200 εκατ. ευρώ και προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 6,8 δισ. ευρώ, από 6,1 δισ. ευρώ πραγματοποιηθήσες δαπάνες το 2012.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, το ΠΔΕ του 2014 είναι αυξημένο κατά 2,3%, συγκριτικά με την εκτιμώμενη εκτέλεση του 2013 (6,6 δισ. ευρώ) του 2013. Οι δαπάνες αυτές αντιπροσωπεύουν το 3,7% του ΑΕΠ και προέρχονται από κοινοτική χρηματοδότηση (6,1 δισ.) και εθνικούς πόρους (700 εκατ. ευρώ).

Ιστορικό χαμηλόΌπως επισημαίνεται στο κείμενο του προϋπολογισμού, το ποσό των 6,8 δισ. ευρώ ειναι υψηλότερο από τις δαπάνες που προβλέπεται να πραγματοποιηθούν το 2013 (6,6 δισ.). Ωστόσο, το ΠΔΕ του 2014 παραμένει κατά 50 εκατομμύρια χαμηλότερο, εάν συγκριθεί με το ποσό ύψους 6,85 δισ. που είχε προβλεφθεί για το 2013 (και από το οποίο απορροφήθηκαν τα 6,6 δισ.). Με άλλα λόγια, η αύξηση του 2,3% προκύπτει από τη σύγκριση ποσών που προβλέφθηκαν και ποσών που εκτελέστηκαν, με τα τελευταία να καταλήγουν να είναι πάντοτε χαμηλότερα από τα πρώτα.

Και σε απόλυτους αριθμούς, συγκρίνεται μόνο με το αντίστοιχο ΠΔΕ του 1999 που είχε διαμορφωθεί στα 6,6 δισ. ευρώ και αντιπροσώπευε περίπου το 5% του ΑΕΠ. Πάντως, όπως αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών, το ΠΔΕ κυμάνθηκε σε ποσοστό πάνω από 3% του ΑΕΠ κατά την περίοδο 2001-2009 και είναι μεγαλύτερο σε σύγκριση με τα μεγέθη των υπόλοιπων χωρών της Ευρωζώνης που κυμαίνονται μεταξύ 2,4 και 2,8%.

Ποια έργα έχουν προτεραιότηταΣύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2014, οι πόροι του ΕΣΠΑ θα κατευθυνθούν σε έργα υποδομών (οδικά έργα, σιδηροδρομικά, μετρό), προστασίας του περιβάλλοντος, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και στους τομείας της μεταποίησης, του τουρισμού και της διοικητικής μεταρρύθμισης.

Σε επίπεδο υποδομών, στην «πρώτη γραμμή» της χρηματοδότησης από το ΠΔΕ φαίνεται να βρίσκεται η γραμμή 4 του Μετρό από το άλσος Βεΐκου έως τον Ευαγγελισμό που θα είναι έκτασης 33 χλμ και συνολικού προϋπολογισμού 3,3 δισ. ευρώ. Αλλά και τα έργα που θα συνδέουν το σιδηρόδρομο με τα λιμάνια, οι σύγχρονες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων και η κατασκευή εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού.

Η επανέναρξη των κατασκευαστικών εργασιών στους μεγάλους οδικούς άξονες, θα σηματοδοτήσει τη δημοπράτηση νέων μεγάλων έργων, όπως το αεροδρόμιο στο Καστέλι Κρήτης. Σε κάθε πάντως, περίπτωση, δεδομένου του περιορισμένου μεγέθους του ΠΔΕ, η χρηματοδότηση των νέων έργων αναμένεται να στηριχθεί στα «δοκιμασμένα» μοντέλα της παραχώρησης, των Συμπράξεων Ιδιωτικού-Δημόσιο Τομέα, ενώ χρηματοδότηση θα αναζητηθεί και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
 
Τα μεγέθη είναι σε εκατ. ευρώ


Πηγή:www.capital.gr
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs