Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για το shutdown στις ΗΠΑ



Τι είναι το shutdown στις ΗΠΑ; Με μια λέξη, λεφτά, αναφέρει σε άρθρο της η Guardian, σε μια προσπάθεια να εξηγήσει σε όσους βρίσκονται εκτός των συνόρων των ΗΠΑ τι συμβαίνει.

Το οικονομικό έτος στις ΗΠΑ έληγε τη Δευτέρα τα μεσάνυχτα. Σύμφωνα με την αμερικάνικη νομοθεσία, κάθε χρόνο το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση για το επόμενο έτος πρέπει να «περάσει» από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, τη Γερουσία και τον Πρόεδρο. Φέτος αυτό δεν έχει συμβεί ακόμα.

Οι λόγοι πολιτικοί αλλά και το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο του Obama για την Υγεία. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι οι Δημοκράτες ελέγχουν τη Γερουσία, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι τη Βουλή των Αντιπροσώπων και οι τελευταίοι ασκούν πιέσεις για περικοπές στο νομοσχέδιο του Obama.

Ο αρθρογράφος της Guardian τονίζει πως με το shutdown δεν αναστέλλεται η λειτουργία ολόκληρης της κυβέρνησης, καθώς οι βασικές υπηρεσίες, όπως η εθνική ασφάλεια, συνεχίζουν να λειτουργούν. Αντίθετα, όμως, χιλιάδες εργαζόμενοι σε μη βασικές υπηρεσίες, από τη στατιστική υπηρεσία μέχρι τα εθνικά πάρκα, λαμβάνουν υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών.

Και δεν είναι η πρώτη φορά. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει «κλείσει» 17 φορές από το 1977. Τελευταία φορά συνέβη πριν από 17 χρόνια, το 1996 όπου οι διαφωνίες του Bill Clinton και των Ρεπουμπλικάνων οδήγησαν σε shutdown την αμερικανική κυβέρνηση για 28 ημέρες.

Το shutdown, επισημαίνει η Guardian, είναι «προϊόν» του δημοκρατικού συστήματος των ΗΠΑ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι αρχηγός του κράτους καθώς και επικεφαλής της κυβέρνησης, αλλά δεν κατέχει εξασφαλισμένη πλειοψηφία σε κανένα από τα νομοθετικά όργανα, στα οποία συζητούνται και ψηφίζονται οι νόμοι.

Αλλά το shutdown δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Το ανώτατο όριο του χρέους είναι ακόμη ένα, καθώς η κυβέρνηση στα μέσα Οκτωβρίου αναμένεται να αγγίξει το όριο αυτό. Εάν μέχρι τότε δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία, οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να χρεοκοπήσουν.

Και ενώ η αύξηση του ορίου του χρέους φαίνεται η πιο εύκολη λύση, απαιτείται η έγκριση της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας. Και εδώ οι Ρεπουμπλικάνοι επιθυμούν σε αντάλλαγμα περικοπές στο νομοσχέδιο Obama για την Υγεία.

Όσον αφορά στις αγορές, οι επενδυτές είναι σίγουρα ανήσυχοι. Ένα shutdown σύντομης χρονικής διάρκειας δεν θα έχει μεγάλες επιπτώσεις, αλλά κινδυνεύει να επηρεάσει την αμερικανική ανάπτυξη.

Η Moody’s υπολογίζει ότι ένα shutdown δύο εβδομάδων αντιστοιχεί σε μείωση του ΑΕΠ κατά 0,3%, ενώ αν το shutdown διαρκέσει πάνω από ένα μήνα θα «στερήσει» από το ΑΕΠ των ΗΠΑ έως και το 1,4%.

Πως θα λήξει το shutdown; Το Κογκρέσο μπορεί να δεχτεί ένα νέο σχέδιο χρηματοδότησης χωρίς καθυστερήσεις στο νομοσχέδιο για την Υγεία. Ή ο Λευκός Οίκος μπορεί να δεχτεί μια τέτοια καθυστέρηση. Ή θα πρέπει να υπάρξει ένας συμβιβασμός ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Διαβάστε ακόμα:

Ξεκίνησε το πρώτο shutdown από το 1996 στις ΗΠΑ

ΗΠΑ: Η Γερουσία πετά το "μπαλάκι" στη Βουλή για το shutdown


Πηγή:www.capital.gr
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs