Subscribe Twitter Twitter

Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2013

Hedge funds στο πτώμα «κόκκινων δανείων» 65 δισ.


PwC: Τρύπα 1,2 τρισ. ευρώ στην ΕΕ


Αγκαζέ με το «αόρατο χέρι» της αγοράς τράπεζες-κυβέρνηση
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα «υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 65 δισ. ευρώ, ποσοστό μεγαλύτερο του 30% του συνόλου, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά στο τέλος του 2012 και του 2011 ήταν περίπου 25% και 18%». Αυτό αναφέρει νέα μελέτη της PwC για τα “κόκκινα δάνεια” και εξηγεί γιατί πετούν από πάνω αχόρταγα hedge fund.
Τα χαρτοφυλάκια των ελληνικών, ιταλικών, ισπανικών και ιρλανδικών τραπεζών είχαν τη μεγαλύτερη συμμετοχή στην αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) στην Ευρώπη, τα οποία πλέον έχουν ξεπεράσει τα 1,2 τρισ. ευρώ,
Η μελέτη της PwC, η οποία παρακολουθεί συστηματικά τα σχετικά μεγέθη και τις τάσεις που επικρατούν στη δευτερογενή αγορά που αναπτύσσεται γύρω από τα εν λόγω χαρτοφυλάκια, επισημαίνει ότι η αύξηση των ευρωπαϊκών NPLs κατά τους 12 τελευταίους μήνες υπολογίζεται σε περίπου 100 δισ. ευρώ.
Όσον αφορά στα NPLs των ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με τον Ανδρέα Ριρή, partner και επικεφαλής των θεμάτων τραπεζικής στην PwC Ελλάδος, «υπολογίζεται ότι σήμερα ξεπερνούν τα 65 δισ. ευρώ, ποσοστό μεγαλύτερο του 30% των συνολικών χορηγήσεων, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά στο τέλος του 2012 και του 2011 ήταν περίπου 25% και 18%».
Το μέγεθος των NPLs συγκριτικά και με τα ίδια κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών -περίπου 30 δισ. ευρώ σε ενοποιημένη βάση στις 30 Ιουνίου- καταδεικνύει τη σημασία της ορθής και αποτελεσματικής διαχείρισης των NPLs από τις ελληνικές τράπεζες, τόσο για την κεφαλαιακή επάρκεια των ίδιων των τραπεζών όσο και για την εγχώρια οικονομία.
Πωλήσεις με το “αόρατο χέρι” της αγοράς
Αντίθετα με το τι συμβαίνει στην Ελλάδα, η διαχείριση των NPLs σε ευρωπαϊκό επίπεδο περιλαμβάνει και σημαντικές πωλήσεις χαρτοφυλακίων, οι οποίες εντός του πρώτου οκταμήνου του 2013 έφθασαν ήδη τα 46 δισ. ευρώ σε ονομαστικές αξίες, ποσό ίσο με τις συνολικές πωλήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ευρώπη για όλο το 2012.
Η PwC είχε εκτιμήσει στην αρχή του έτους ότι οι πωλήσεις των NPLs για το 2013 θα έφθαναν τα 60 δισ. ευρώ, όριο το οποίο αναμένεται τελικά να ξεπεραστεί. Ήδη, η PwC διαπραγματεύεται πωλήσεις χαρτοφυλακίων συνολικού ύψους 8 δισ. που αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν το τέλος του έτους.
Από τα 46 δισ. ευρώ των NPLs που άλλαξαν χέρια εντός του πρώτου οκταμήνου του 2013, 15 δισ. ευρώ αφορούν σε δάνεια επαγγελματικής στέγης και 10 δισ. ευρώ σε καταναλωτικά δάνεια άνευ εξασφαλίσεων. Επίσης, 13 δισ. ευρώ αφορούν σε πωλήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες για όλο το 2012 είχαν περιοριστεί στα 10 δισ. ευρώ.
Οι αγοραπωλησίες χαρτοφυλακίων NPLs πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων πιέσεων που ασκούνται σε σημαντικό αριθμό ευρωπαϊκών τραπεζών για μείωση του ενεργητικού τους (deleveraging). Η PwC είχε στο παρελθόν προσδιορίσει ότι το συνολικό μέγεθος των «non-core» δανειακών χαρτοφυλακίων που οι ευρωπαϊκές τράπεζες προτίθενται να πουλήσουν, συμπεριλαμβανομένων και NPLs, ξεπερνά τα 2,4 τρισ. ευρώ
Το ποσό αυτό ενδέχεται να αυξηθεί από το 2014 και μετά, υπό το πρίσμα των αυστηρότερων κεφαλαιακών απαιτήσεων της Βασιλείας ΙΙΙ, της επισκόπησης που θα πραγματοποιήσει το 2014 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στα στοιχεία ενεργητικού 130 συστημικών ευρωπαϊκών τραπεζών, αλλά και του αυξανόμενου επενδυτικού ενδιαφέροντος πρωτίστως από τις ΗΠΑ και την Άπω Ανατολή.
Υφεση - χρέος
Η παρατεταμένη ύφεση της οικονομίας μαζί με το διογκωμένο χρέος που παραμένει στα επίπεδα του 2010 παρά τη διαρκή λιτότητα και τα κάθε λογής "κουρέματα", έχουν μετρατρέψει τις τράπεζες σε ζόμπι διασωληνωμένα με την ΕΚΤ και τα hedge fund. Ενα κόστος χρήματος ενίσχυσης κεφαλαίων που καλείται να πληρώνει διαρκώς ο απλός κόσμος στην Ελλάδα για να ξελασπώνει στις συνεχείς αποτυχίες.
Κι όμως, τόσο το υπουργείο Οικονομικών και το κυβερνητικό επιτελείο όσο και οι επικεφαλής των τραπεζών που έχουν κλείσει τα ρολά περιμένουν το "αόρατο χέρι" της αγοράς να κάνει τη δουλειά, καλώντας να δώσουν τη λύση τα hedge fund, τα "όρνεα" της χρεοκοπίας που βαφτίζονται ξανά... επενδυτές.
Κ. Σαρ

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters