Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Επιλογές καταστροφής


FOSPHOTOS/Angeliiki Panagiotou

Παρά τα δύο «κουρέματα», προκύπτει η ανάγκη και νέου, γιατί διαφορετικά η Ελλάδα δεν θα μπορεί ούτε μεσοπρόθεσμα ούτε μακροπρόθεσμα να το εξυπηρετήσει.


Τα δημοσιονομικά ή χρηματοδοτικά κενά που ανακαλύπτει η τρόικα και επιδιώκει να υποβαθμίσει η κυβέρνηση έχουν μία αφετηρία. Το PSI του Μαρτίου του 2012. Τότε χάθηκε μια μοναδική ευκαιρία να βγει η χώρα από τη δημοσιονομική στενωπό, αλλά αντ’ αυτού φαίνεται πως μπήκε βαθύτερα σε αυτή. Το PSI, δηλαδή το κούρεμα των ομολόγων, ήταν χρεοκοπία. Ομως η Ελλάδα πέτυχε παγκόσμια πρωτοτυπία: Και να χρεοκοπήσει και να μη σωθεί.
Ο λόγος είναι απλός. Διαγράφηκε χρέος ύψους 106 δισ. ευρώ και η χώρα υποχρεώθηκε να λάβει νέα δάνεια ύψους 130 δισ. ευρώ! Από τα νέα δάνεια, τα 49 δισ. ευρώ διατέθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, προκειμένου να καλυφθούν οι ζημιές από τα ελληνικά ομόλογα. Αντίθετα, έμειναν ακάλυπτες οι ζημιές των ασφαλιστικών ταμείων και των ιδιωτών φυσικών προσώπων.
Το αρχικό σχέδιο -στα χαρτιά όμως- προέβλεπε ότι το χρέος θα καθίστατο διαχειρίσιμο, αλλά λίγους μήνες αργότερα, το Δεκέμβριο του 2012, κρίθηκε ότι χρειάζεται κι άλλο κούρεμα το ελληνικό χρέος για να γίνει βιώσιμο.
Ετσι ακολούθησε η επαναγορά των ομολόγων στις τιμές που είχαν οι τίτλοι, στη δευτερογενή αγορά. Ισως ήταν η πιο επιτυχημένη κίνηση, αλλά μικρή σε έκταση. Το Δημόσιο έδωσε 11,3 δισ. ευρώ και πήρε τίτλους αξίας 31,9 δισ. ευρώ, σβήνοντας χρέος ύψους 20,6 δισ. ευρώ. Εάν γινόταν με την ίδια μέθοδο και το PSI, σήμερα η εικόνα του χρέους και της Ελλάδας θα ήταν πολύ διαφορετική.
Ομως, παρά τα δύο «κουρέματα», προκύπτει η ανάγκη και νέου, γιατί διαφορετικά η Ελλάδα δεν θα μπορεί ούτε μεσοπρόθεσμα ούτε μακροπρόθεσμα να το εξυπηρετήσει. Το ζητεί μετ’ επιτάσεως το ΔΝΤ και το αρνούνται οι Ευρωπαίοι εταίροι.
Πρόκειται για έναν παραλογισμό. Στην περίοδο 2014 - 2016 λήγουν ομόλογα ύψους 19 δισ. ευρώ που κατέχουν η ΕΚΤ και οι άλλες κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης. Είναι ομόλογα που εξαιρέθηκαν από το PSI και έχουν μάλιστα επιτόκια μέχρι και 7,5%.
Από τη στιγμή που η Ελλάδα αντιμετωπίζει χρηματοδοτικό κενό πολύ μικρότερο των λήξεων των ομολόγων, ύψους 11 δισ. ευρώ, τι πιο απλό από το να μετατεθούν οι λήξεις των συγκεκριμένων ομολόγων σε βάθος χρόνου; Οχι λένε οι εταίροι, παρά το γεγονός ότι το συμφώνησαν στο Eurogroup του Νοεμβρίου και επιδιώκουν να μας χορηγήσουν νέο δάνειο, προκειμένου να αποπληρώσουμε τα ομόλογα της ΕΚΤ!
Το στέλεχος της ΕΚΤ Γ. Ασμουσεν είπε πως επιμήκυνση δεν μπορεί να γίνει, γιατί αντιβαίνει στο καταστατικό της ΕΚΤ. Δηλαδή, το κούρεμα των ομολόγων των Ταμείων, των ιδιωτών και των τραπεζών ήταν νόμιμο;
ΠΑΝΟΣ Φ. ΚΑΚΟΥΡΗΣ - pkak@naftemporiki.gr

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs