Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Κέντρο υποκλοπών η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα



Κέντρο υποκλοπών και παρακολούθησης επικοινωνιών είναι και η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, σύμφωνα με έγγραφο της NSA που δημοσίευσε το γερμανικό περιοδικό Spiegel, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύουν “Τα Νέα” εκτός από την ειδική μονάδα συλλογής πληροφοριών που βρίσκεται στην Αθήνα, υπάρχει και εξοπλισμός που λειτουργεί εξ αποστάσεως χωρίς να απαιτείται η παρουσία προσωπικού.
Το έγγραφο που δημοσίευσε το Spiegel περιλαμβάνεται στα στοιχεία που διέρρευσαν από τον πρώην συνεργάτη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Έντουαρντ Σνόουντεν.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, που περιλαμβάνει το δημοσίευμα της εφημερίδας “Τα Νέα”, εκτός από την ειδική μονάδα συλλογής πληροφοριών που βρίσκεται στην Αθήνα, υπάρχει και εξοπλισμός που λειτουργεί εξ αποστάσεως χωρίς να απαιτείται η παρουσία προσωπικού.
Όπως αναφέρεται, ο εξοπλισμός τοποθετείται στους υψηλότερους ορόφους ή και στην ταράτσα των πρεσβειών και καλύπτεται με πάνελ ή κατασκευές για προστασία από τα αδιάκριτα βλέμματα. Μια τέτοια κατασκευή από λευκά δομικά υλικά διακρίνεται και στην οροφή της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα στο παλαιό κτίριο προς την πλευρά της οδού Πέτρου Κόκκαλη που καταλήγει στη Βασιλίσσης Σοφίας.
Η Αθήνα είναι μία από τις 19 περιοχές δραστηριοποίησης των "κοριών" της NSA στην Ευρώπη, ενώ συνολικά σύμφωνα με το Spiegel ειδικές μονάδες συλλογής πληροφοριών τις οποίες στελεχώνουν πράκτορες της NSA, της CIA και άλλων μυστικών υπηρεσιών δραστηριοποιούνται σε 80 περιοχές του πλανήτη. Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Νέων, από τις 19 περιοχές στην Ευρώπη, μόνο στην Αθήνα, τη Μόσχα και τη Βιέννη συναντώνται μονάδες σε συνδυασμό με τηλεχειριζόμενο εξοπλισμό.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του Spiegel, οι πράκτορες των ειδικών μονάδων συλλογής πληροφοριών, γνωστές ως Special Collection Service (SCS), εργάζονται υπό καθεστώς διπλωματικής ασυλίας και σε συνθήκες άκρας μυστικότητας σε δωμάτια των πρεσβειών με ειδική θωράκιση. Σύμφωνα με το έγγραφο της NSA, οι μονάδες SCS έχουν υπερσύγχρονο εξοπλισμό που μπορεί να υποκλέπτει επικοινωνίες κινητών τηλεφώνων, ασύρματων δικτύων και δορυφορικών επικοινωνιών.
Στο πλαίσιο του πολυσέλιδου αφιερώματός του το Spiegel παραπέμπει και στην ιστοσελίδα του Βρετανού δημοσιογράφου-ερευνητή Ντάνκαν Κάμπελ, ο οποίος εργάστηκε ως σύμβουλος του περιοδικού για το θέμα. Ο κ. Κάμπελ στην ιστοσελίδα του παραθέτει φωτογραφίες από κτίρια αμερικανικών διπλωματικών αποστολών σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων η Γενεύη, το Βερολίνο, η Στοκχόλμη, η Βαρσοβία, οι Βρυξέλλες, αλλά και η Λευκωσία. Ειδικά για την κυπριακή πρωτεύουσα, αναφέρεται ότι «η αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία έχει αφιερώσει περισσότερο από το μισό της ταράτσας της σε εξοπλισμό παρακολούθησης καλυμμένο σε υπόστεγο», ενώ παρατίθεται και φωτογραφία από την πρεσβεία της Ρωσίας στη Λευκωσία, για την οποία επισημαίνεται ότι διαθέτει παρόμοια καλυμμένη ταράτσα, προκειμένου να καλύπτει και να λειτουργεί το δικό της σύστημα ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων.
90 κέντρα παρακολούθησης 
Σημερινό δημοσίευμα της Sydney Morning Herald αναφέρει ότι ο χάρτης που δημοσίευσε το γερμανικό περιοδικό Spiegel περιλαμβάνει 90 κέντρα παρακολούθησης παγκοσμίως. Αναφέρει επίσης ότι ο χάρτης, που αρχικά δημοσιοποιήθηκε αυτούσιος στην ιστοσελίδα του Spiegel, στη συνέχεια αντικαταστάθηκε από μια λογοκριμένη εκδοχή. Σε αυτόν εμφανίζοντα 90 κέντρα παρακολούθησης παγκοσμίως, εκ των οποίων τα 74 με παρουσία προσωπικού, τα 14 με εξοπλισμό που λειτουργεί εξ αποστάσεως χωρίς να απαιτείται η παρουσία προσωπικού και δύο κέντρα τεχνικής υποστήριξης.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της SMH οι τοποθεσίες των κέντρων παρακολούθησης εν πολλοίς συμπίπτουν με γνωστές τοποθεσίες των server του προγράμματος “X-Keyscore” της NSA, που αποκαλύφθηκαν σε άλλα απόρρητα έγγραφα που έδωσε στη δημοσιότητα ο Έντουαρντ Σνόουντεν.
Το πρόγραμμα “X-Keyscore” είναι ένα σύστημα που χρησιμοποιείται από την NSA και υπηρεσίες άλλων χωρών για την αναζήτηση και ανάλυση δεδομένων του ίντερνετ σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με έγγραφα που δημοσίευσε η βρετανική εφημερίδα Guardian, το X-Keyscore δίνει στην NSA τη δυνατότητα να παρακολουθεί “σχεδόν οτιδήποτε κάνει ένας τυπικός χρήστης στο Ίντερνετ”, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σελίδες που επισκέπτεται, αναζητήσεις στο διαδίκτυο και υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης.
Στον απόρρητο χάρτη, που σύμφωνα με την SMH χρονολογείται από τον Αύγουστο του 2010, δεν περιλαμβάνονται κέντρα παρακολούθησης στη Βρετανία, την Ιαπωνία, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Σιγκαπούρη, στενούς συμμάχους των ΗΠΑ. Αντίθετα στην ανατολική Ασία στο επίκεντρο βρίσκεται η Κίνα, με κέντρα παρακολούθησης τοποθετημένα στην αμερικανική πρεσβεία στο Πεκίνο και στα αμερικανικά προξενεία στη Σανγκάη και στο Τσενγκτού. Επίσης, υπάρχουν οκτώ κέντρα στη νότια Ασία, συμπεριλαμβανομένων των πρεσβειών στο Νέο Δελχί και στο Ισλαμαμπάντ.
Στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική τοποθετούνται 24 κέντρα παρακολούθησης και άλλα εννέα στην υποσαχάρια Αφρική. Στις πρωτεύουσες και σε πόλεις της Λατινικής Αμερικής καταγράφονται τέλος 16 κέντρα παρακολούθησης, συμπεριλαμβανομένης και της Αβάνας.

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs