Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

H Συρία σε ενεργειακό κυκλώνα



Στη Συρία παίζεται η μεγάλη παρτίδα στη σκακιέρα της ανατολικής Μεσογείου. Μπορεί στο Ιράκ και στη Λιβύη οι μεγάλες δυνάμεις να επιχείρησαν να ελέγξουν τα τεράστια πετρελαϊκά πεδία και στην Αίγυπτο να επιδιώκουν να ελέγξουν τα «περάσματα», στη Συρία, ωστόσο, ο συνδυασμός των δύο ουσιαστικών παραμέτρων της διεθνούς ενεργειακής αγοράς εντυπωσιάζει!
Τα στοιχεία τόσο για τις ποσότητες πετρελαίου και αερίου που ελέγχει η Δαμασκός όσο και για τα αποθέματα που βρίσκονται στις θαλάσσιες περιοχές ανοικτά των συριακών ακτών και στην ευρύτερη περιοχή είναι ο καθρέπτης που αντανακλά το μέγεθος των συμφερόντων, με βάση τα οποία επιχειρείται νέα αναταραχή στις ανατολικές περιοχές της Μεσογείου.

Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι όλα τα στοιχεία περιλαμβάνονται σε έκθεση του αμερικανικού Energy Information Administration (EIA), του φορέα που συμβουλεύει και παρέχει στοιχεία στην κυβέρνηση των ΗΠΑ ή, κατά το… νεοελληνικώς λεγόμενο, πρόκειται για το ενεργειακό think tank της Ουάσιγκτον. Η έκθεση περιλαμβάνει στοιχεία έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2013, είναι δηλαδή η τελευταία «αναφορά» του ΕΙΑ προς την αμερικανική κυβέρνηση για το τι συμβαίνει στον ενεργειακό τομέα της χώρας.

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς αναλυτές, το κόστος των ζημιών που υπέστη ο ενεργειακός τομέας της Συρίας σε υποδομές και εγκαταστάσεις λόγω του εμφυλίου πολέμου υπολογίζεται στα 2,9 δισ. δολάρια, χωρίς να περιλαμβάνονται σε αυτό το ποσό οι εκτιμήσεις από τις απώλειες εσόδων λόγω διακοπής των εξαγωγών, έπειτα από τις κυρώσεις που επέβαλαν η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ στο καθεστώς Άσαντ.

Σε όλα αυτά θα πρέπει να συνυπολογιστεί το γεγονός ότι έως τον Μάρτιο του 2011, όπως ξεκινούσε η κοινωνική αναταραχή στη χώρα, η Συρία ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στην ανατολική Μεσόγειο. Η ημερήσια παραγωγή ξεπερνούσε τα 400.000 βαρέλια την ημέρα στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, ενώ είχε φτάσει και τα 600.000 βαρέλια ημερησίως στη δεκαετία του ’90. Μάλιστα η εσωτερική κατανάλωση μόλις προσέγγιζε τα 300.000 βαρέλια την ημέρα λίγο πριν ξεσπάσει ο εμφύλιος.

Μεγάλα κοιτάσματα

Σύμφωνα με την αμερικανική έκθεση, υπάρχουν μεγάλες περιοχές κυρίως στην κεντρική και ανατολική χώρα, όπου υπάρχουν ενδείξεις για μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων (πετρέλαιο και φυσικό αέριο), αλλά οι έρευνες δεν έχουν προχωρήσει σε βάθος, ώστε να υπάρξουν συγκεκριμένα στοιχεία για τα αποθέματα. Στην έκδοση «Statistical Review of World Energy» της BP εκτιμάται πως η Δαμασκός διαθέτει αποθέματα περίπου 2,5 δισ. βαρελιών πετρελαίου. Όλα αυτά κατά προσέγγιση, καθώς, όπως είπαμε, οι έρευνες δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Όσο η Δαμασκός μπορούσε να κάνει εξαγωγές αργού πετρελαίου, προμήθευε κυρίως ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ αυτών η Ελλάδα και η Τουρκία. Ωστόσο, η Συρία αποτελεί και τον κόμβο μεταφοράς αργού πετρελαίου από γειτονικές χώρες, όπως το Ιράκ, καθώς διαθέτει ένα ανεπτυγμένο σύστημα αγωγών, που καταλήγουν στις μεσογειακές ακτές της χώρας. Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΙΑ, το δίκτυο αγωγών που εξυπηρετεί τόσο τις εξαγωγές και την transit μεταφορά όσο και τη διανομή καυσίμων στο εσωτερικό της χώρας «είναι αρκετά αναπτυγμένο, αν και πολλά τμήματά του έχουν καταστραφεί από μάχες και σαμποτάζ κατά την περίοδο του πολέμου».

Στη συνέχεια, η έκθεση του αμερικανικού think tank τα λέει όλα: «Παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν πολλά ενεργειακά έργα στη Συρία, υπάρχουν πολλά σχέδια σε εξέλιξη για την ενίσχυση του ρόλου της Συρίας ως χώρας διαμετακόμισης ενέργειας. Ένα από αυτά τα σχέδια προτείνει την κατασκευή δύο πετρελαιαγωγών κι ενός για φυσικό αέριο, που θα μεταφέρει ιρακινό αργό στις ακτές της Μεσογείου κι από εκεί στις διεθνείς αγορές. Ο πρώτος από τους προτεινόμενους αγωγούς θα μεταφέρει αργό πετρέλαιο από το βόρειο Ιράκ και θα έχει μεταφορική ικανότητα 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Ο δεύτερος θα μεταφέρει πετρέλαιο από το νότιο Ιράκ με δυναμικότητα 1,25 εκατ. βαρέλια ημερησίως».

Τώρα, γίνεται πιο κατανοητό γιατί ξεκίνησε όλη αυτή η αναταραχή στη Συρία και γιατί ανεβαίνει διαρκώς το θερμόμετρο της έντασης, με τις μεγάλες δυτικές δυνάμεις να ετοιμάζονται να χρησιμοποιήσουν τη στρατιωτική τους υπεροχή.
Κι ενώ υπάρχουν ακόμη κάποιες αμφιβολίες, τα επόμενα στοιχεία θα τις διαλύσουν: Σύμφωνα με το περιοδικό «Oil & Gas Journal», το οποίο επικαλείται το ΕΙΑ, τα αποδεδειγμένα αποθέματα φυσικού αερίου της Συρίας ανέρχονται σε 8,5 τρισ. κυβικά πόδια, δηλ. πάνω από 240 δισ. κυβικά μέτρα! Είναι δηλαδή περίπου όσα και τα αποθέματα που υπολογίζεται πως υπάρχουν στο πεδίο «Αφροδίτη» (οικόπεδο 12) της Κύπρου.





Νέα κοιτάσματα


Το σημαντικότερο στοιχείο, ωστόσο, περιλαμβάνεται σε άλλη έκθεση του ΕΙΑ, που αφορά την ανατολική Μεσόγειο και περιλαμβάνει τα νέα κοιτάσματα φυσικού αερίου, που ανακαλύφθηκαν στην περιοχή την τελευταία 15ετία. Σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες (που μάλλον γνωρίζουν καλύτερα απ’ όλους), τα νέα αποθέματα φυσικού αερίου που έχουν ανακαλυφθεί ξεπερνούν τα 1,2 τρισ. (!!!) κυβικά μέτρα, δηλαδή περίπου όσα τα αποθέματα της Νορβηγίας, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μετά τη Ρωσία!

Τώρα πλέον δεν υπάρχει καμία αμφιβολία (άλλωστε δεν μας αφήνουν τα αμερικανικά think tank να αμφιβάλλουμε) ότι η Συρία βρίσκεται ακριβώς στη δίνη του ενεργειακού κυκλώνα! Εκτός από το ανεξερεύνητο των δικών της πεδίων πετρελαίου και φυσικού αερίου, έχει την… ατυχία να βρίσκεται στον δρόμο των αγωγών για τις ενεργειακές πρώτες ύλες του Ιράκ και άλλων χωρών της περιοχής και ταυτόχρονα βρίσκεται στη γειτονιά των νέων πεδίων φυσικού αερίου, που ανακαλύφθηκαν στην ανατολική Μεσόγειο και όπου τη μερίδα το λέοντος κατέχει το Ισραήλ.

Βέβαια, οι Αμερικανοί έχουν την πικρή εμπειρία του Ιράκ, όπου επί μία 10ετία έσπειραν ανέμους και θερίζουν θύελλες, χωρίς να έχουν πετύχει απόλυτα τον σκοπό τους για πλήρη έλεγχο των πετρελαιοπηγών. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στη Λιβύη. Ωστόσο, ο θείος Σαμ δεν μας έχει δείξει ότι μαθαίνει από τα όσα παθαίνει ανά τον κόσμο! Κι αυτό πάει να το αποδείξει (και) στη Συρία!

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs