Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Η Μεγάλη Αικατερίνη της... Γερμανίας!



«Λεφτά υπάρχουν» αναφωνεί η Μέρκελ όποτε παρουσιάζει το εκλογικό της πρόγραμμα, μοιράζοντας υποσχέσεις στους Γερμανούς για διαρκή ανάπτυξη, ευημερία, χρήματα για τις οικογένειες, σταθερότητα του ευρώ και ανταγωνιστική οικονομία – την ώρα μάλιστα που ο Νότος της Ευρώπης (και ειδικά η Ελλάδα) στενάζει από τη σκληρή λιτότητα που επιβάλλει η (ίδια) γερμανική πολιτική!
Η Μέρκελ παρουσιάζεται διχασμένη στην πολιτική της, όπως επίσης και στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη.
♦  Στο εσωτερικό, έπειτα από στασιμότητα ετών, παρατηρήθηκε φέτος τον Ιούνιο η μεγαλύτερη αύξηση της τελευταίας τετραετίας στους μισθούς, ενώ οι παροχές εν όψει εκλογών «πάνε σύννεφο» και θυμίζουν... ελληνική πραγματικότητα.
♦  Αντίθετα, προς το εξωτερικό, η Μέρκελ παρουσιάζεται σαν «Σιδηρά Κυρία της λιτότητας», που δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί της, ειδικά απέναντι στις πιο αδύναμες χώρες.
Σε αναλύσεις που έχουν γίνει στη Γερμανία, η Μέρκελ εμφανίζεται άλλοτε σαν «Μανούλα» κι άλλοτε σαν... «Μεγάλη Αικατερίνη». Εμπνευστής για το κοροϊδευτικό παρατσούκλι «Μανούλα» (Mutti) – το οποίο θεωρείται μπανάλ ως χαρακτηρισμός και παραπέμπει στη δεκαετία του 1950 – ήταν ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Μέρκελ, Μίκαελ Γκλος, που παραιτήθηκε χολωμένος από τη συμπεριφορά της καγκελαρίου.
Η ίδια, όμως, δηλώνει γοητευμένη από τη Μεγάλη Αικατερίνη της Ρωσίας – μια σαφής ένδειξη υπέρμετρης φιλοδοξίας, αλλά και αγωνίας για την υστεροφημία της. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στο γραφείο της δεν υπάρχει κανένα προσωπικό αντικείμενο ή φωτογραφία, πέρα από το πορτρέτο της Μεγάλης Αικατερίνης!
Όταν ρωτήθηκε σε τηλεοπτικό σόου τι την ενθουσιάζει τόσο σχετικά με την Αικατερίνη Β’, η ίδια δήλωσε: «Ήταν δυνατή και γενναία. Κατάφερε πολλά κάτω από δύσκολες περιστάσεις και λειτουργούσε με έξυπνη στρατηγική». Πάντως, ο Γερμανός κοινωνιολόγος Έρχαρντ Στέλτινγκ θεωρεί πως το βέβαιο κοινό των δύο γυναικών είναι ότι αναρριχήθηκαν στην εξουσία ξεκινώντας από χαμηλά και ότι σαφώς βρίσκονταν αρχικά σε μειονεκτική θέση.
Σύμφωνα με το περιοδικό «Spiegel» η Μέρκελ θεωρεί πρότυπο την Μεγάλη Αικατερίνη κι αυτό συμβολίζει την επιθυμία της να ζήσει μια «ηρωική» πολιτική ζωή.
Ποιες, όμως, είναι οι ομοιότητες της τσαρίνας με την καγκελάριο;
♦  Η Μεγάλη Αικατερίνη (1729 - 1796) ήταν κι αυτή γερμανικής καταγωγής. Γεννήθηκε στην πόλη Στέτιν της Πρωσίας (σήμερα στην Πολωνία). Όταν ήταν έφηβη πήγε στη Ρωσία – που δεν έμοιαζε καθόλου με την Ευρώπη – για να παντρευτεί τον διάδοχο του ρωσικού θρόνου Πέτρο Γ’.
♦  Η Μέρκελ μεγάλωσε στο ανατολικογερμανικό σύστημα, έμαθε ρωσικά και αργότερα κατάφερε να επιβληθεί κι αυτή σε ένα άγνωστό της περιβάλλον, στην ενωμένη πια Γερμανία.
Σίγουρα και οι δύο γυναίκες δώσανε πολύ σκληρούς αγώνες απέναντι στο ανδρικό κατεστημένο, αφού η πρώτη εκθρόνισε, μέσα από ίντριγκες, τον σύζυγό της κι έγινε αυτοκράτειρα το 1762, ενώ η Μέρκελ κατάφερε να παραγκωνίσει ακόμα και τον πολιτικό της «πατέρα» Χέλμουτ Κολ στην πορεία της προς την κορυφή.
♦  Η Μεγάλη Αικατερίνη θεωρείται ότι έφερε σε ισορροπία τα οικονομικά της χώρας της, αφήνοντας πίσω της μεγάλη κληρονομιά. Μόνο κάποιοι πολύ φανατικοί θαυμαστές της Μέρκελ μπορούν να πουν το ίδιο για την καγκελάριο. Κι αυτό επειδή ο τρόπος που προσεγγίζει την πολιτική μοιάζει περισσότερο με αυτόν της... μικροαστής «Μανούλας» παρά με αυτόν της τσαρίνας.
♦  Όπως βλέπουμε και τώρα προεκλογικά, η Μέρκελ πάντα ψάχνει τρόπους να κρατήσει τη γερμανική κοινωνία ικανοποιημένη. Πηγαίνει με τα νερά των ψηφοφόρων της και των δημοσκοπήσεων - έστω και εις βάρος της υπόλοιπης Ευρώπης. Ακόμα και στην περίοδο της οικονομικής κρίσης μοιράζει φοροαπαλλαγές, ενώ οτιδήποτε έχει να κάνει με σημαντική μεταρρύθμιση το αφήνει πίσω... Είναι, άλλωστε, εξπέρ στο να κερδίζει χρόνο.

Αχ, «Μανούλα»
Και όσο για το «Μανούλα»; Όταν η Άνγκελα ρωτήθηκε σε εκπομπή επ’ αυτού, γύρισε τα μάτια της προς τα πάνω αμήχανα κάνοντας μια γκριμάτσα και είπε: «Έχει κάτι το τρυφερό αυτή η λέξη μέσα της...». Άλλοι «διαβάζουν» σεβασμό σε ένα τέτοιο παρατσούκλι, άλλοι υποταγή, άλλοι προσβολή, ενώ άλλοι και τα τρία μαζί.
Η Μέρκελ, πάντως, εξακολουθεί να τοποθετεί τον εαυτό της στο ίδιο σύμπαν με τη Μεγάλη Αικατερίνη. Ωστόσο, η πάλη της να κρατηθεί πάση θυσία στην εξουσία, οι συνασπισμοί, οι εξαναγκαστικοί συμβιβασμοί, οι αποφάσεις μέσα από ένα κλειστό «κλαμπ» λίγων συμβούλων, καθώς και η ύφεση στις χώρες του Νότου, δεν διασφαλίζουν ότι ο ιστορικός του μέλλοντος θα γράφει… ύμνους για το όνομά της.
Κι ας δηλώνει στο Reuters ότι «όραμά της είναι το 2050 η Γερμανία και η Ευρώπη να έχουν μια πολύ ισχυρή θέση στον κόσμο και να μην θεωρούνται απλώς ένα σημείο αναφοράς για τις τέχνες». Προς το παρόν η Ευρώπη εξελίσσεται στην ήπειρο της ανεργίας και της αστάθειας, παρακολουθώντας τη Γερμανία να εφαρμόζει την ψυχρή ρεαλιστική πολιτική της μεγάλης δύναμης.
Εξίσου άχαρη υπήρξε και η καθημερινότητα της Αικατερίνης, αφού σταδιακά εγκαταλείφθηκε από τους εραστές της και απέτυχε να περάσει πλειάδα μεταρρυθμίσεων. Σήμερα θεωρείται μια «ανδροφάγος» εξουσιάστρια. Ήταν, άλλωστε, η επικεφαλής της συνωμοσίας κατά του, αργότερα δολοφονημένου, συζύγου της.
Ακόμα κι αν κάποιοι μπορεί να χαρακτηρίσουν τη Μέρκελ «μεγάλη Γερμανίδα πολιτικό», μάλλον δεν μπορούν να την αποκαλέσουν «μεγάλη Ευρωπαία», αφού η Ευρώπη, υπό γερμανική ηγεμονία, περνάει τα πιο σκληρά μεταπολεμικά χρόνια... Και, σίγουρα, μια ιστορική διαφορά με το πρότυπό της είναι ότι ενώ η Αικατερίνη προσπάθησε να εξευρωπαΐσει τη Ρωσία, η καγκελάριος μέχρι στιγμής δείχνει να… γερμανοποιεί την Ευρώπη!

http://www.topontiki.gr/article/57684/I-Megali-Aikaterini-tis-Germanias
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs