Χαρακτήρα παζαριού ή πολιτικής διαπραγμάτευσης παίρνει η διαπραγμάτευση με την τρόικα, καθώς μετά την «κοινή διαπίστωση» για «μικρό πρωτογενές πλεόνασμα» το 2013, υπάρχει κατάληξη για το ποσοστό της ύφεσης στο 4%.
Έτσι, η ύφεση θα είναι μειωμένη μεν από το 4,2%, που προβλέπονταν αρχικά, αλλά πιο μεγάλη από το 3,8% που εκτιμούσε το υπουργείο Οικονομικών, ενώ για του χρόνου όλοι συγκλίνουν σε αναιμική ανάπτυξη γύρω στο 0,5%.
Κι όλα αυτά την ώρα, που στον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος δεν προσμετρούνται τα 1,5 δισ. από τα έκτακτα έσοδα από ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, που είχαν οι Κεντρικές Τράπεζες της ευρωζώνης κι επιστράφηκαν, το πετσόκομμα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, κατά 1,3 δισ. ευρώ, η διακράτηση επιστροφών φόρων από δικαιούχους, ύψους 644 εκατ. ευρώ αλλά και τα σημαντικά χαμηλότερα ποσά που δαπανήθηκαν μέχρι τώρα για πολυτεκνικά επιδόματα, καταναλωτικές δαπάνες και επιδόματα θέρμανσης.
Τόσο το πρωτογενές πλεόνασμα όσο και το ποσοστό ύφεσης επηρεάζουν και τα σενάρια για την δημοσιονομική ελάφρυνση μέσω του προϋπολογισμού και του Μεσοπρόθεσμου, του χρόνου.
Στο «ντορβά» του παζαριού με την τρόικα παράλληλα με τα μακροοικονομικά μεγέθη έχουν μπει και τα ποιοτικά στοιχεία των απολύσεων.
Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση μετά την παρουσία της τρόικας στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ζητεί να προσμετρηθούν στις απολύσεις οι συμβασιούχοι και οι υπάλληλοι των αμυντικών βιομηχανιών, αλλά και οι αναπληρωτές καθηγητές, ώστε έτσι να μην υπάρξουν πιέσεις για περαιτέρω απολύσεις προκειμένου να υλοποιηθούν οι στόχοι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.