Από τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά και το κατά πόσον το ΠΑΣΟΚ θα πυροδοτήσει την ευρύτερη συσπείρωση του χώρου θα κριθεί το αν το κόμμα του Ευάγγελου Βενιζέλου θα κατέβει στις Ευρωεκλογές ως... ΠΑΣΟΚ ή ως κάτι άλλο.


Του Γιώργου Μελιγγώνη
Ήδη από προχθές, το matrix24.gr, σημείωνε ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα άφηνε ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο αλλαγής του ονόματος του ευρωψηφοδελτίου, πράγμα που έκανε.
Εχθές, μιλώντας στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε αίσθηση, αφού δεν έκανε καμία αναφορά στο όνομα του κόμματος.
Αντιθέτως, μίλησε μόνο για το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και επισήμανε ότι τα εθνικά κόμματα «θα πρέπει να αναδείξουν τα σύμβολα και την πλατφόρμα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος». Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε με νόημα και κάτι άλλο, ότι, δηλαδή, οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές «θα αγωνιστούν στο όνομα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος». «Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές προβλέπει δύο πράγματα, μεταξύ άλλων, τα οποία είναι κρίσιμα. Το ένα είναι ότι πρέπει τα εθνικά κόμματα να αναδείξουν τα σύμβολα και την πλατφόρμα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Δεύτερον, πρέπει να υπάρξει διαφανής διαδικασία επιλογής των υποψηφίων Ευρωβουλευτών, οι οποίοι θα αγωνιστούν στο όνομα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος» είπε χαρακτηριστικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αφήνοντας ανοιχτό ακόμη και το σενάριο να αλλάξει ο τρόπος κατάρτισης της ευρω-λίστας.
Σε κάθε περίπτωση, το αν το ψηφοδέλτιο του κόμματος στις ευρωεκλογές του επόμενου Μαΐου θα έχει πάνω τον ήλιο του ΠΑΣΟΚ ή το σήμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών θα εξαρτηθεί από το κατά πόσον θα μπορέσει η Χαριλάου Τρικούπη να προσελκύσει ευρύτερες δυνάμεις του προοδευτικού χώρου στη μάχη της ευρωκάλπης.
Εξάλλου, αν δεν γίνουν εκλογές ως τότε, οι Ευρωεκλογές θα είναι η πρώτη εκλογική δοκιμασία, στο όνομα της οποίας θα επιχειρηθεί η όποια ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς, οπότε όλα είναι ανοιχτά…