Διαπλεκόμενα συμφέροντα, ίντριγκες, μίση και πάθη, αλλά και έντονο παρασκήνιο με πολλούς πρωταγωνιστές στην υπόθεση πώλησης του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Η αυλαία ωστόσο πέφτει αύριο.
Στις 11 το πρωί της Παρασκευής συνεδριάζει για το θέμα το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας υπό την Τράπεζα της Ελλάδος και στις 2 το μεσημέρι την σκυτάλη λαμβάνει το ΤΧΣ.
Το απόγευμα ή βράδυ της Παρασκευής θα υπάρξει – εκτός συνταρακτικού απροόπτου- η απόφαση για τον αγοραστή του ΤΤ. Την ίδια μέρα εκτιμάται ότι θα ανακοινωθεί και η απόφαση για την Proton, για την διεκδίκηση της οποίας οι προθεσμίες εκπνέουν σήμερα. Σε αντίθετη περίπτωση, «λευκός καπνός» πρέπει να βγει ως τη Δευτέρα 15 του μήνα.
Όσο πλησιάζουμε προς την αυριανή μέρα πληθαίνουν και οι πληροφορίες για όσα έχουν εκτυλιχθεί στο παρασκήνιο, με κακό πρωταγωνιστή τους χειρισμούς μέρους της διοίκησης του ΤΧΣ (δείτε και το χθεσινό ρεπορτάζ της FM Voice.gr).
Εξ' ού και η παρέμβαση της τρόικας, όπως σχολίαζαν καλά πληροφορημένες πηγές, η οποία έσπευσε να υπενθυμίσει ότι υποχρέωση του Ταμείου δεν είναι να προωθεί συμφέροντα ή φιλίες, αλλά να διατηρήσει την συστημική σταθερότητα και να επιτύχει τους καλύτερους δυνατούς όρους στην ιδιωτικοποίηση της Eurobank.
Οι διαρροές πληθαίνουν από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και πλέον, θέλουν την Goldman Sachs, τον σύμβουλο που προσέλαβε το ΤΧΣ για την πώληση του ΤΤ, να εισηγείται την πρόταση της Eurobank ως την προτιμητέα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η τράπεζα έχει μεταξύ άλλων δεσμευθεί ότι δεν θα προχωρήσει σε απολύσεις προσωπικού και θα διατηρήσει το ΤΤ αυτόνομο.
Με την διαδικασία να βρίσκεται στην τελική της φάση, έχουν ανακύψει σωρεία ερωτημάτων για την χρησιμότητα ενός διαγωνισμού που εξελίχθηκε σε φιάσκο μεγατόνων, από όσα προκύπτουν από το ρεπορτάζ της FMVoice.gr, για τα οποία ποιος δεν θα επιθυμούσε αλλά δεν περιμένουμε να λάβουμε απαντήσεις.
1. Υπήρξε ή όχι συμφωνία του ΤΧΣ με την προηγούμενη διοίκηση της Eurobank για το ΤΤ; Οι πληροφορίες της FMVoice.gr κάνουν λόγο ακόμη και για υπογεγραμμένα έγγραφα μεταξύ ΤΧΣ και Eurobank που αναφέρουν σαφώς ότι το Νέο ΤΤ θα αποκτηθεί από την συγκεκριμένη τράπεζα προκειμένου να ενισχυθεί η δεύτερη και να διασφαλιστούν οι όροι συστημικοί σταθερότητας. Γι' αυτό και με την αναβολή της συγχώνευσης με την Εθνική, οι άνθρωποι της Eurobank μιλούσαν για τον ενεργό ρόλο της τράπεζας στον επόμενο γύρο συγκέντρωσης του τραπεζικού συστήματος, κάνοντας ανοικτά λόγο για το ΤΤ. Τι μεσολάβησε και αυτή η συμφωνία πετάχτηκε στον κάλαθο των αχρήστων;
2. Υπάρχουν ή όχι επιστολές της τρόικας, αλλά και της ΕΚΤ προς το ΤΧΣ και την ΤτΕ που επισημαίνουν ακριβώς αυτό το στοιχείο, την συστημική ευστάθεια; Οι πληροφορίες της FMVoice.gr κάνουν λόγο για μακρά αλληλογραφία με το συγκεκριμένο αντικείμενο, υποδεικνύοντας τους λόγους που θα πρέπει το ΤΤ να απορροφηθεί από τη Eurobank, και κυρίως, την ανάγκη η τράπεζα να ιδιωτικοποιηθεί εκ νέου.
3. Υπήρξε προσφορά για το ΤΤ από τον Απρίλιο, αλλά το ΤΧΣ επέλεξε να την βάλει στις...καλένδες, προτάσσοντας την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών;
4. Η καταρχήν προκήρυξη του διαγωνισμού για την πώληση του ΤΤ προέβλεπε τίμημα μόνο σε μετρητά και χρειάστηκε η παρέμβαση της ΕΚΤ – η οποία υπενθύμισε τα χρέη των ελληνικών τραπεζών προς τον ELA- για να αλλάξουν οι όροι και να υπάρξει η δυνατότητα τιμήματος και με μετοχές. Ισχύει ή όχι; Εντέλει οι όροι του διαγωνισμού διαμορφώθηκαν ως εξής: τίμημα σε μετοχές ή μετρητά ή συνδυασμό των δύο.
5. Η επιστολή της ΕΚΤ για το θέμα των μετρητών δεν είναι καινούργια. Πανομοιότυπη επιστολή είχε στείλει η κεντρική τράπεζα δια μέσου της ΤτΕ σε όλες τις ενδιαφερόμενες τράπεζες όταν πωλείτο η Εμπορική. Και υπενθύμιζε ότι δεν μπορούν να καταθέσουν πρόταση με τίμημα μετρητών από τη στιγμή που ανακεφαλαιοποιούνται από το ΤΧΣ και έχουν έκθεση στο Ευρωσύστημα (ELA και ΕΚΤ) για ρευστότητα. Μάλιστα, οι πληροφορίες θέλουν τότε να είναι η Eurobank αυτή που ήθελε να καταθέσει προσφορά σε μετρητά τα οποία δεν θα προέρχονταν από το ΤΧΣ, αλλά από τα έσοδα πώλησης της θυγατρικής της στην Πολωνία.
6. Πώς κρίνουν οι αρμόδιες αρχές το γεγονός ότι ο σύμβουλος πώλησης του ΤΤ για το ΤΧΣ είναι ο ίδιος που χρησιμοποίησε συστημική τράπεζα για την ανακεφαλαιοποίησή της; Υπάρχει ή όχι σύγκρουση συμφερόντων, όταν στην Ελλάδα η Goldman Sachs έχει εκπρόσωπο το ίδιο φυσικό πρόσωπο;
Εν κατακλείδι, το ίδιο το ΤΧΣ δεν κατάφερε να προστατεύσει τον εαυτό του και τον θεσμικό του ρόλο, θυσιάζοντας την αξιοπιστία του. Και ευχαριστεί το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο συμπεριέλαβε στο πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή διάταξη με την οποίαπροβλέπεται το ακαταδίωκτο των στελεχών του Ταμείου (όπως ισχύει και για το ΤΑΙΠΕΔ), στις περιπτώσεις που λειτουργούν προς το δημόσιο συμφέρον.
haikouroi@gmail.com
Twitter @haikouroi
Twitter @haikouroi






Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.