Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Σε τεντωμένο σχοινί ακροβατεί η Αίγυπτος


Σε τεντωμένο σχοινί ακροβατεί η Αίγυπτος
Μια ακόμη εξαιρετικά δύσκολη ημέρα ξημερώνει για την Αίγυπτο, όπου η ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι παρά την επίφαση ηρεμίας που δημιούργησε η ορκωμοσία του επικεφαλής του συνταγματικού δικαστηρίου στην προεδρία.
Γράφει:  
Η αγωνία για την έκβαση της …ημέρας της απόρριψης που έχει προκηρύξει η Μουσουλμανική Αδελφότητα, δίδοντας έτσι την απάντηση της στα ραγδαία γεγονότα των τελευταίων ημερών, είναι απόλυτα δικαιολογημένη. Αν και η συμμαχία των ισλαμικών κομμάτων και κινημάτων, που κάλεσαν τους οπαδούς τους να κατέβουν στους δρόμους όλης της χώρας μετά την ιερή προσευχή της Παρασκευής, μίλησαν χαρακτηριστικά για «ειρηνικές διαδηλώσεις» κατά του πραξικοπήματος του στρατού, ο φόβος για βίαια επεισόδια και συμπλοκές με τις δυνάμεις του στρατού είναι έντονος.
Άλλωστε, πέρα από το κορυφαίο ζήτημα της καθαίρεσης του Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος παραμένει υπό κράτηση μαζί με όλη την προεδρική του ομάδα, και για τον οποίο διατάχθηκε έρευνα εναντίον του, οι αρχές ασφαλείας τέντωσαν και άλλο χθες το σχοινί με τη σύλληψη του αρχηγού της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, Μοχάμεντ Μπάντι, καθώς και του υπαρχηγού του, Χαΐράτ ελ-Σατέρ. Μάλιστα έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης για περίπου 300 ηγετικά στελέχη των Αδελφών Μουσουλμάνων, επιβεβαιώνοντας με τον τρόπο αυτό ότι ο στόχος σαφώς δεν ήταν μόνο ο Μόρσι, αλλά η ευρύτερη πάταξη του ισλαμικού κινήματος που είχε ενδυναμωθεί σημαντικά, ειδικά τη τελευταία χρονιά.
Βεβαίως, ο νέος πρόεδρος Άντλι Μανσούρ στην πρώτη του ομιλία εσκεμμένα έτεινε χείρα φιλίας προς την αδελφότητα , λέγοντας ότι «είναι και αυτοί μέρος του λαού», όμως το γυαλί έχει ραγίσει οριστικά. Και σε δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, στελέχη των ισλαμιστών επιβεβαιώνουν ότι οι εξελίξεις θα ωθήσουν κάποιες ομάδες –όχι βεβαίως επισήμως την ίδια τη Μουσουλμανική Αδελφότητα- προς την ένοπλη βία. Στοιχείο που επιβεβαιώνει και τη δική μας χθεσινή εκτίμηση ότι η χώρα εισέρχεται σε μια παρατεταμένη περίοδο πολιτικής αστάθειας, όπου ο δρόμος προς μια νέα εκλογική αναμέτρηση θα είναι στρωμένος με αγκάθια.
Σε αυτό, βεβαίως, βοηθά και το γελοίο πανηγύρι που μαινόταν χθες σε Δύση και αραβικό κόσμο για το αν τα γεγονότα μπορούν να ονομαστούν επισήμως πραξικόπημα ή όχι (λες και το μόνο πρόβλημα είναι η ονομασία), αλλά και η συζήτηση που έχει ανοίξει για τα μέλη της νέας μεταβατικής κυβέρνησης.
Το πρώτο ήταν προσβολή προς τους Αιγύπτιους ψηφοφόρους που εξέλεξαν πέρυσι με ποσοστό άνω του 50% τον Μόρσι στη προεδρία, και το δεύτερο ένα ακόμη στοιχείο που έριξε λάδι στη φωτιά, αν λάβουμε ειδικά υπόψη μας το …πρώτο φαβορί.
Διότι ο Μοχάμεντ Ελ Μπάραντεϊ, που ακούγεται έντονα, μπορεί να είναι μετριοπαθής και να μετρά ένα Νόμπελ Ειρήνης –από τις βραβεύσεις εκείνες που κανείς, ποτέ, δεν περιμένει- για το έργο του στην Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, όμως θεωρείται σαφώς άνθρωπος της Δύσης και των μεγάλων αραβικών δυνάμεων, οι οποίες δεν έκρυψαν την ικανοποίηση τους για την ανακοπή της ισλαμοποίησης της Αιγύπτου. Και η τοποθέτηση του θα συμπληρώσει το παζλ, που επιθυμεί να δημιουργήσει ο στρατός, εντείνοντας τον εκνευρισμό των ήδη φουρκισμένων ισλαμιστών και άρα την πιθανότητα να απαντήσουν με σπασμωδικές κινήσεις.

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs