Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Έτοιμη να "σκάσει" η Κίνα



Προβληματισμένος δείχνει ο πρόεδρος Σι Τσινπίνγκ για την πορεία της κινεζικής οικονομίας
Προβληματισμένος δείχνει ο πρόεδρος Σι Τσινπίνγκ για την πορεία της κινεζικής οικονομίας
Του Χάρη Σαββίδη
hsav@pegasus.gr
«Τις πρώτες ημέρες της μεγάλης τραπεζικής κρίσης στις ΗΠΑ θυμίζει η κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα της Κίνας» υποστήριζε πρόσφατα σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal. Η κινεζική διατραπεζική αγορά φάνηκε να «παγώνει» την εβδομάδα που πέρασε, με το βραχυπρόθεσμο κόστος δανεισμού να εκτοξεύεται στα ύψη. Το επιτόκιο overnight έφτασε ακόμα και στο 28% στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, προκαλώντας τη Δευτέρα μίνι-κραχ στο χρηματιστήριο της Σαγκάης. Ο Σύνθετος Δείκτης υποχώρησε πάνω από 5% και πλέον έχει χάσει το ένα πέμπτο της αξίας που είχε προ μηνός.
Αν και τα media ελέγχονται πλήρως από την κυβέρνηση του Πεκίνου, τις τελευταίες ημέρες διαδίδουν τη φημολογία περί επικείμενης χρεοκοπίας μεσαίου μεγέθους τράπεζας, που εκτέθηκε υπερβολικά στη χρηματοδότηση επενδυτικών προγραμμάτων σε «πόλεις φαντάσματα» στη Σαντόνγκ και την Εσωτερική Μογγολία. Σύμφωνα με το Bloomberg, προ δεκαημέρου η κεντρική τράπεζα αναγκάστηκε να χορηγήσει έκτακτο δάνειο 50 δισ. γιουάν (6,25 δισ. ευρώ) στη μεγαλύτερη τράπεζα του κόσμου, την Industrial and Commercial Bank of China.
Θερμό καλοκαίρι για το κινεζικό τραπεζικό σύστημα
Η κρίση ρευστότητας είναι μέχρι ένα σημείο συγκυριακή, καθώς πλησιάζει το τέλος του τριμήνου και οι τράπεζες προσπαθούν να? καλοπιάσουν την εικόνα των χαρτοφυλακίων τους. Στα τέλη Ιουνίου λήγουν, επίσης, παράγωγα προϊόντα συνολικού ύψους 1,5 τρισ. γιουάν (190 δισ. ευρώ), πολλά εκ των οποίων θεωρούνται αντίστοιχα των sub-prime δανείων στις ΗΠΑ. Οι τράπεζες προσπάθησαν να τα «ξεφορτωθούν» αλλά η κεντρική τράπεζα τις απέτρεψε, κλείνοντας τις στρόφιγγες της ρευστότητας. Στο Πεκίνο οι Αρχές δείχνουν αποφασισμένες να συγκρατήσουν την πιστωτική επέκταση που κατακλύζει την οικονομία μέσω καναλιών σκιώδους τραπεζικής. Οι τόκοι που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι κινεζικές εταιρείες, υπερβαίνουν τα 6 τρισ. γιουάν (750 δισ. ευρώ) ? περισσότερα από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη οικονομία.
Οι προσπάθειες των προηγούμενων ετών να στραφεί η οικονομία από τις εξαγωγές στην εγχώρια κατανάλωση στηρίχθηκαν κυρίως στον δανεισμό. Αυτό που συνέβη επί τρεις δεκαετίες στις ΗΠΑ οδηγώντας τελικά στην παγκόσμια κρίση, συμβαίνει την τελευταία πενταετία στην Κίνα. Ακόμα και αν οι κινεζικές Αρχές καταφέρουν να «ξεφουσκώσουν» ομαλά την οικονομία, το κόστος δανεισμού θα αυξηθεί επιβαρύνοντας την ανάπτυξη. Εκεί βρίσκεται και το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς ήδη πέρσι η οικονομία αναπτύχθηκε με τον χαμηλότερο ρυθμό (7,8%) μετά τη δεκαετία του '90. Η κινεζική κυβέρνηση έχει ήδη αποδεχτεί ότι φέτος η κατάσταση θα είναι χειρότερη, αλλά πλέον και ο στόχος του 7,5% μοιάζει ανέφικτος (σήμερα αναμενόταν νεότερη επίσημη πρόβλεψη). Οι εξαγωγές αυξήθηκαν μόλις 1% τον Μάιο και μειώθηκαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα προς τους δύο μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους (ΗΠΑ και Ε.Ε.).
Οι εισαγωγές μειώθηκαν 0,3%, ενώ οι αναλυτές ήλπιζαν σε αύξηση 6%. Διψήφια ήταν τα ποσοστά υποχώρησης στις εισαγωγές πρώτων υλών. Ο δείκτης κλίματος στη μεταποίηση (ΡΜΙ) υποχώρησε στις 48,3 μονάδες (χαμηλό εννεαμήνου), παραμένοντας για δεύτερο μήνα κάτω από το όριο των 50 μονάδων, που διακρίνει τη συρρίκνωση από την ανάπτυξη του κλάδου. Η τελευταία έκθεση της κεντρικής τράπεζας (αντίστοιχη της Μπεζ Βίβλου στις ΗΠΑ) αναφέρει ότι «η οικονομία εξασθενεί σε όλα τα μέτωπα, με το λιανεμπόριο και τις υπηρεσίες που προηγουμένως ανθούσαν, να αντιμετωπίζουν τώρα υποχώρηση στα έσοδα».
Η νέα ηγεσία του ΚΚΚ φέρεται διατεθειμένη να κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών διεθνώς, παρουσιάζοντας μεγάλο άνοιγμα προς την οικονομία της αγοράς το προσεχές φθινόπωρο. Μέχρι τότε, όμως, θα πρέπει να αποφύγει την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και θα ελπίζει ότι τα λαϊκά κινήματα στη Βραζιλία, την Τουρκία και τις αραβικές χώρες δεν θα αποδειχθούν μεταδοτικά.
Εκθεση fitch
Tα δάνεια του επίσημου και του σκιώδους τραπεζικού κλάδου προ πενταετίας έφταναν το 125% του ΑΕΠ, ενώ σήμερα είναι διπλάσιά του. Επίσημα στοιχεία αυξάνουν αυτό το μέγεθος στο 221%.
Νέες πιστώσεις
Στην πενταετία το σύνολο των πιστώσεων αυξήθηκε 85 τρισ. γιουάν (10 τρισ. ευρώ). Το προηγούμενο τρίμηνο οι νέες πιστώσεις έφτασαν τα 7,5 τρισ. γιουάν (1 τρισ. ευρώ), ξεπερνώντας ακόμα και τα επίπεδα της περιόδου πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008.

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs