Συσχετίζουν τις εξελίξεις με το «ναυάγιο» της ΔΕΠΑ • «Η Ελλάδα γίνεται η μόνη χώρα της Ευρώπης χωρίς δημόσια τηλεόραση»
Εκτενή είναι τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου για τον «ξαφνικό θάνατο» της ελληνικής δημόσιας τηλεόρασης. Τα ΜΜΕ αναμεταδίδουν τις δηλώσεις Κεδίκογλου περί σκανδαλώδους τρόπου λειτουργίας της ΕΡΤ, τις αντιδράσεις που προκάλεσε η πρωτοφανής απόφαση ακόμη και εντός της τρικομματικής κυβέρνησης, ενώ συνδέουν τις εξελίξεις με το «φιάσκο» της ΔΕΠΑ.«Η Ελλάδα γίνεται στιγμιαία η μόνη χώρα της Ευρώπης χωρίς δημόσια τηλεόραση» γράφει η ισπανική εφημερίδα El Pais, ενώ το πρακτορείο Reuters χαρακτηρίζοντας το «λουκέτο» ως ένα από τα πλέον δραστικά μέτρα στη γραμμή της λιτότητας που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα ως όρος για τη διάσωσή της. Παράλληλα σημειώνει πως βαθαίνει τις ρωγμές στη συγκυβέρνηση με αμφότερους τους ελάσσονες κυβερνητικούς εταίρους να στηλιτεύουν την απόφαση.
«Η Ελλάδα κλείνει το κρατικό κανάλι για να δείξει αποφασιστικότητα» γράφουν οι New York Times, λέγοντας πως η ανακοίνωση της απόφασης ακολουθεί «την πίεση από τις πιστωτές της να μειωθεί η απaσχόληση στο δημόσιο». Η εφημερίδα υπογραμμίζει πως «αναλυτές υποστηρίζουν ότι η απόφαση για κλείσιμο, η οποία δεν απαιτεί την έγκριση των βουλευτών, είναι μέτρο τόσο της απελπισίας όσο και της αποφασιστικότητας της κυβέρνησης για διαγραφή θέσεων εργασίας».
Η La Reppublica παρατηρεί πως «η εκκωφαντική απόφαση της κυβέρνησης Σαμαρά κατέστη δυνατή χάρη σε νομοθετικό διάταγμα που επιτρέπει λήψη τέτοιου είδους δραστικών μέτρων». «Για αυτό και πολλοί ερμηνεύουν την ξαφνική κίνηση της Αθήνας ενός είδους επίδειξη δύναμης του πρωθυπουργού, ο οποίος μετά την αποτυχία στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων -με την απόσυρση της Gazprom για τη ΔΕΠΑ- χρειάζεται να επανεπιβεβαιώσει την αποφασιστικότητά τους ως προσωπικότητα με σιδηρά γροθιά», καταλήγει η ιταλική εφημερίδα.
«Η Ελλάδα κλείνει τη δημόσια τηλεόραση» μεταδίδει η γαλλική εφημερίδα Liberation, αναφέροντας ότι η κακή διοίκηση ήταν το κίνητρο για την κυβέρνηση να κλείσει την ΕΡΤ, η οποία θα λειτουργήσει με νέα δομή και λιγότερους υπαλλήλους.
Η γερμανική οικονομική Handelsblatt γράφει πως «η αποτυχία στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ βάζει υπό πίεση την Ελλάδα και έτσι, για λόγους λιτότητας, κλείνει η κρατική ραδιοτηλεόραση». Στο κείμενό της για το κλείσιμο της ΕΡΤ αναφέρει αρχικά τις δεσμεύσεις για μείωση της απασχόλησης στο δημόσιο αλλά και «την πώληση των ασημικών»: «Οι στόχοι εσόδων για τις αποκρατικοποιήσεις αποδείχθηκαν όμως εξαρχής πολύ υψηλοί», επισημαίνει.
Η Κομισιόν, σημειώνει η εφημερίδα μετά την περιγραφή της απόφασης για την ΕΡΤ, είχε τονίσει ξανά την Τρίτη τη σημασία εφαρμογής του προγράμματος στήριξης«όμως η Ελλάδα έβαλε σε νέα δοκιμασία υπομονής τους πιστωτές της [επειδή] οι στόχοι για τις αποκρατικοποιήσεις δεν μπορούν να επιτευχθούν μετά την αποτυχία της πώλησης της ΔΕΠΑ».
Το BBC μιλά για την τελευταία κίνηση της κυβέρνησης σε μία σειρά διαδοχικών περικοπών δαπανών και αυξήσεων φόρων με την ελπίδα να οδηγηθεί η χώρα εκτός ύφεσης. Το βρετανικό κανάλι αναφέρεται στα δίκτυα και τον τρόπο λειτουργίας της ΕΡΤ, υπενθυμίζοντας ότι τον Απρίλιο ψηφίστηκε νομοσχέδιο που προβλέπει αποχώρηση 15.000 δημοσίων υπαλλήλων έως τα τέλη του επόμενου έτους.
Το κλείσιμο της ΕΡΤ και το πρωτοσέλιδο της Wall Street Journal στο Διαδίκτυο. Η αμερικανική εφημερίδα επισημαίνει ότι η δημόσια ραδιοτηλεόραση σιγή, τουλάχιστον προσωρινά, στο πλαίσιο των περικοπών που απαιτούν οι διεθνείς δανειστές.
«Σοκ στην Ελλάδα από το κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης», αναφέρει το Euronews μεταφέροντας τις εξελίξεις από την Ελλάδα.
«Λιτότητα, η Ελλάδα κλείνει τη δημόσια τηλεόραση», αναφέρει γερμανικό Spiegel στην ηλεκτρονική του πύλη, λέγοντας ότι το τελευταίο σήμα μεταδίδεται τα μεσάνυχτα και η ΕΡΤ θα αναβιώσει με λιγότερους εργαζομένους και προγράμματα. Ο λόγος για την απόφαση είναι πιθανώς η υψηλή πίεση που ασκείται από τους διεθνείς δωρητές προς την κυβέρνηση στην Αθήνα, επισημαίνει το Spiegel, προσθέτοντας ότι η τρόικα της ΕΚΤ, της Κομισιόν και του ΔΝΤ βρίσκεται στη χώρα για να ελέγξει το ελληνικό πρόγραμμα λιτότητας.
Το περιοδικό σημειώνει ότι αργότερα φέτος έχουν προγραμματιστεί 4.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, αλλά η κυβέρνηση θέλει περισσότερο χρόνο. Ένας τρόπος για να επιτευχθεί ο στόχος γρηγορότερα, είναι το κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης, αναφέρει το Spiegel και σημειώνει πως για το ελληνικό τοπίο των μέσων ενημέρωσης το κλείσιμο αποτελεί πλήγμα.
tvxs.gr/node/131277
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.