Ο πρώην διευθυντής του διπλωματικού γραφείου της Ντόρας Μπακογιάννη, Κ.Χαλαστάνης, βρίσκεται πίσω από την απώλεια εγγράφων στις δύο υποθέσεις-φωτιά
Πρωταγωνιστικό ρόλο σε δύο υποθέσεις που απασχόλησαν έντονα την πολιτική σκηνή φαίνεται ότι έχει ο πρέσβης της Ελλάδας στη Γαλλία Κωνσταντίνος Χαλαστάνης. Οι παραλείψεις του πρώην διευθυντή του διπλωματικού γραφείου της Ντόρας Μπακογιάννη -ενώ εκείνη ήταν στο υπουργείο Εξωτερικών- στη λίστα Λαγκάρντ και στη διαφυγή του εμπλεκόμενου στην υπόθεση της Siemens Χρ.Καραβέλα έρχονται στο φως με το σημερινό δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας.
Ο Κωνσταντίνος Χαλαστάνης είναι ο άνθρωπος που παρέλαβε το αρχικό CD με τα ονόματα των καταθετών στην HSBC από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών το Σεπτέμβριο του 2010. Στην κατάθεσή τουστην Προανακριτική επιτροπή της Βουλής που ερευνά την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, ο πρώην πρέσβης υποστήριξε ότι προώθησε στην Αθήνα το φάκελο με τα επίμαχα στοιχεία αλλά έχασε τα έγγραφαπαράδοσης-παραλαβής. Ωστόσο, από την Τρίτη πλέον έχει γίνει γνωστό- βάσει εγγράφου που απέστειλε το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή- ότι το επίμαχο CD έφτασε νομότυπα στην Ελλάδα άρα τα στοιχεία του μπορούσαν να αξιοποιηθούν για φορολογικές υποθέσεις (όπως προβλέπει σύμβαση μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας που ισχύει από το 1977).
Υπόθεση Siemens
Το 2009, ο Κ.Χαλαστάνης ήταν διευθυντής του διπλωματικού γραφείου της τότε υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη. Στις 22 Μαϊου 2009 έφτασε τηλεγράφημα από την ελληνική πρεσβεία στην Ουρουγουάη στο υπουργείο Εξωτερικών, στο οποίο αναφερόταν ότι οι αρχές της χώρας της Λατινικής Αμερικής είχαν εντοπίσει το φυγά και εμπλεκόμενο στην υπόθεση της Siemens Χρήστο Καραβέλα και υπήρχε η δυνατότητα σύλληψης και παράδοσής του στις ελληνικές αρχές.
Ο κ.Χαλαστάνης είχε καταθέσει ότι το επίμαχο τηλεγράφημα έφτασε στις 25 Μαϊου και πως λόγω βεβαρυμένου προγράμματος, ενημέρωσε την υπουργό την επομένη για το ζήτημα. Ωστόσο, τα στοιχεία έδειξαν ότι το τηλεγράφημα είχε παραληθεί τουλάχιστον από το Σάββατο 23 Μαϊου και είχε την ένδειξη "εξαιρετικώς επείγον-άκρως απόρρητο". Η εντολή να ξεκινήσουν οι διαδικασίες από τις αρχές της Ουρουγουάης για τη σύλληψη Καραβέλα δόθηκε τελικώς τέσσερις ημέρες μετά την αρχική ενημέρωση και όπως αποδείχθηκε, ήταν πλέον πολύ αργά.
Περισσότερα στο φύλλο της σημερινής Ελευθεροτυπίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.