Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Τελευταία πράξη στο δράμα





Η φούσκα περί νέας οικονομικής πραγματικότητας στην Ελλάδα, που δημιουργείται με τις ευλογίες της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, σπρώχνει όλο και περισσότερα γκρίζα επενδυτικά κεφάλαια στην πόρτα του Μαξίμου. Ενώ οι αισιόδοξες δηλώσεις για στροφή στην ανάπτυξη συνεχίζονται, διάφοροι επιτήδειοι, όπως μαθαίνουμε, περνούν το κατώφλι υπουργείων και ζητούν μέχρι και νησιά σε εξευτελιστικές τιμές. Το ανησυχητικό είναι ότι τα διάφορα στελέχη ανταποκρίνονται με θέρμη στον βωμό της επιστροφής στις αγορές, που είναι το νέο στοίχημα.
Η τελευταία πράξη του δράματος έχει αρχίσει, πριν η τρόικα μας πετάξει στη τύχη μας.

Βεβαίως, ανάμεσα στις υπεραισιόδοξες δηλώσεις και τοποθετήσεις, που δεν κρύβουν τίποτε άλλο από την απόφαση να μη λάβουμε άλλο δάνειο, αλλά να επιστρέψουμε στις αγορές στο τέλος του 2014 με φουλ δανεισμό, παρ’ ότι οι αριθμοί δεν βγαίνουν, υπάρχουν και εκτιμήσεις που κρατούν χαμηλά τον πήχη.
Ακόμη μια φορά η Τράπεζα της Ελλάδος αρνείται να υιοθετήσει τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης για 0,6% ανάπτυξη το 2014 και ανεβάζει την ύφεση φέτος στο 4,6% του ΑΕΠ, από 4,2% που είναι η επίσημη εκτίμηση της Κομισιόν.

Ανεπισήμως, βεβαίως, οι τεχνοκράτες της Κομισιόν φοβούνται ότι η ύφεση θα ξεπεράσει το 5% του ΑΕΠ το 2013, καθώς γνωρίζουν καλά ότι η θετική εικόνα που παρουσιάζουν οι αριθμοί του υπουργείου Οικονομικών είναι πλασματικοί. Οι διάδρομοι των Βρυξελλών βοούν για το γεγονός ότι το κράτος δεν πληρώνει τις οφειλές του, ώστε τα έσοδα να δείχνουν αυξημένα. Κανείς όμως δεν αναφέρει το παραμικρό. Όπως ακριβώς είχε γίνει και την περίοδο 2001-2009, την οποία ύστερα πληρώσαμε με τα μνημόνια.

Η ΤτΕ, από τη μία, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υπεραισιοδοξία της κυβέρνησης. Από την άλλη, δεν ξεχνάει τον ρόλο της, που είναι να βοηθάει τους δανειστές. Έτσι ο Προβόπουλος φρόντισε να υπενθυμίσει, μέσω της έκθεσης, ότι το Δημόσιο πρέπει να συρρικνωθεί κι άλλο με γενναίες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Διαφορετικά... όλα τινάζονται στον αέρα.

Παρ’ ότι όμως όλοι αυτοί ανησυχούν για το 28% της επίσημης ανεργίας, ουσιαστικά μέτρα για την πάταξη του φαινομένου δεν υπάρχουν.

Ερωτήματα από ΟΟΣΑ

Η παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στο Παρίσι την Τετάρτη και την Πέμπτη και η συνάντηση του με τον γ.γ. του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία δεν ήταν καταλυτική ώστε ο διεθνής οργανισμός να τηρήσει αισιόδοξους τόνους στην έκθεσή του για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Ο ΟΟΣΑ, στην εξαμηνιαία έκθεσή του, ανεβάζει την ύφεση φέτος στο 4,8% του ΑΕΠ και, το κυριότερο, αναφέρει ότι το 2014 θα είναι η έβδομη υφεσιακή χρονιά για την Ελλάδα, καθώς το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 1,2%. Είναι η πρώτη επίσημη τοποθέτηση ότι η ανάπτυξη δεν θα έρθει ούτε το 2014.

Κατά την έκθεση, η συνέχιση της ύφεσης θα επιφέρει επιπλοκές στη δυνατότητα της Αθήνας να επιστρέψει στις αγορές. Λέει επίσης ξεκάθαρα ότι η Ε.Ε. και το ΔΝΤ θα αναγκαστούν να τροφοδοτήσουν την Ελλάδα με έκτακτο δανεισμό, κάτι που απορρίπτει από τώρα η Γερμανία.

Σε αυτό ακριβώς το σημείο αρχίζει το πολιτικό παιχνίδι του «Greek success story».
Πιο αναλυτικά, στην έκθεσή του, ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι η συνεχιζόμενη δημοσιονομική προσαρμογή, η μείωση των πραγματικών μισθών και οι αδύναμες εξαγωγές βαθαίνουν την ύφεση στην Ελλάδα, ενώ η ανεργία έχει αγγίξει ιστορικά υψηλά, αυξάνοντας τις κοινωνικές εντάσεις.

«Η δομική προσαρμογή των δημόσιων οικονομικών πρέπει να συνεχιστεί, όμως θα πρέπει να επιτραπεί στους αυτόματους σταθεροποιητές να λειτουργήσουν, εάν η ανάπτυξη αποδειχθεί πιο ισχνή από το αναμενόμενο. Αυτό μπορεί να απαιτήσει επιπλέον χρηματοδότηση από την τρόικα. Η αποκατάσταση της πιστωτικής ανάπτυξης αποτελεί προαπαιτούμενο για την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας. Η ταχεία απομάκρυνση των εμποδίων που απομένουν στον ανταγωνισμό θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη» αναφέρει η έκθεση.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ο προϋπολογισμός του 2013 φαίνεται να βρίσκεται σε γενικές γραμμές εντός στόχων διότι η προσαρμογή για το 2013 και το 2014 βασίζεται σε πακέτο 7,25% του ΑΕΠ και σε μεγάλο βαθμό στον περιορισμό των δαπανών.

Όσο για την αναφορά στους αυτόματους σταθεροποιητές, που θα πρέπει να επιτραπεί να λειτουργήσουν αν η οικονομική δραστηριότητα αποδειχθεί ακόμα πιο αδύναμη από αυτήν που αναμένεται από το πρόγραμμα, αυτή σημαίνει απλούστατα να επιβάλλονται αυτόματα μέτρα ανά έξι μήνες, ώστε να κινείται ο προϋπολογισμός εντός των στόχων.

«Ωστόσο, χωρίς πρόσβαση στις αγορές, αυτό μπορεί να υποδηλώνει επιπλέον επίσημη χρηματοδότηση ή μείωση του χρέους. Την ίδια ώρα, τα κοινωνικά προγράμματα πρέπει να γίνουν πιο στοχευμένα προς αυτούς που επωμίζονται το αυξανόμενο κοινωνικό κόστος της προσαρμογής» προσθέτει η έκθεση.

Όπως σημειώνει ο ΟΟΣΑ, η αύξηση της εξωτερικής ζήτησης και η μεγαλύτερη χρήση των διαρθρωτικών κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα στηρίξουν τις εξαγωγές στην Ελλάδα και τις επενδύσεις. Οι τιμές και οι μισθοί θα υποχωρήσουν περαιτέρω, δεδομένης της ουσιαστικής ύφεσης και της υψηλής ανεργίας.

«Η οικονομία θα έχει να αντιμετωπίσει σημαντικά ρίσκα. Η απαραίτητη εφαρμογή του δημοσιονομικού προγράμματος μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο από κοινωνικές εντάσεις και ανεπαρκή διοικητική δυνατότητα, ενώ η περιορισμένη ρευστότητα δημιουργεί ρίσκα για την επέκταση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων».

Τα κομψά λόγια του ΟΟΣΑ φανερώνουν άλλη μια φορά ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να έχει βιώσιμο χρέος εάν δεν επέλθει το... κούρεμα. Γι’ αυτό τις τελευταίες εβδομάδες το παρασκήνιο οργιάζει ως προς το πώς θα μας «κουρέψουν».

Πριν όμως γίνει αυτό, θα έρθει άλλη μια σοβαρή μείωση μισθών, ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα, στον βωμό της ανταγωνιστικότητας. Η κινεζοποίηση εντός ευρωζώνης δηλαδή, ώστε να καταδεχθούν οι ξένοι επενδυτές να επενδύσουν στη χώρα μας.

Αυτό θα πει... «success story»!

http://www.topontiki.gr/article/53753/Teleutaia-praksi-sto-drama

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs