Τέλος στη διαδικασία συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank έβαλε, σύμφωνα με πληροφορίες της “Ε”, η τρόικα στη συνάντηση που είχε το βράδυ της Κυριακής με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα. Σε ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος, αργά το βράδυ της Κυριακής, αναφέρεται πως η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών προχωρά κανονικά και θα ολοκληρωθεί εντός του Απριλίου. Οι διοικήσεις τους, όμως, έχουν ενημερώσει ότι δεν μπορούν να βρουν το απαιτούμενο 10% για την ανακεφαλαιοποίησή τους κι έτσι το ΤΧΣ γίνεται ο κύριος μέτοχος που θα αποφασίσει πλέον την τύχη τους.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών είχαν εμφανιστεί εξαρχής αρνητικοί στα συγκεκριμένα σχέδια με τις ευλογίες της κυβέρνησης αλλά, σύμφωνα με τις πληροφορίες του συντάκτη της "Ε" Αλέξανδρου Κλώσσα, στην σύσκεψη που έληξε λίγο πριν τις 21:00 στο υπουργείο Οικονομικών η τρόικα φέρεται να έθεσε “κόκκινη γραμμή”.
Στη συνάντηση συμμετείχε και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Γ. Προβόπουλος καθώς και η διευθύνουσα σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Αναστασία Σακελλαρίου.
Νωρίτερα, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, όπου πραγματοποιήθηκε το πρωί συνάντηση της τρόικας με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έκανε λόγο για σημαντική πρόοδο σε όλα τα επίπεδα των διαπραγματεύσεων, αλλά ταυτόχρονα παραδέχθηκε πως υπάρχουν ακόμα πολλά ανοικτά ζητήματα.
Θετικά αξιολογούνται οι συναντήσεις με την τρόικα, σύμφωνα με την εκτίμηση που μετέφερε μετά τη βραδυνή συνάντηση, ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπήρξε σημαντική πρόοδος και η συμφωνία αναμένεται να κλείσει τις επόμενες ημέρες. Βγαίνοντας από τη συνάντηση, ο Γ.Στουρνάρας δήλωσε πως "δεν θα υπάρξουν νέα δημοσιονομικά μέτρα, δηλαδή μειώσεις μισθών και συντάξεων και αύξηση φορολογίας" και πως "οι καταθέσεις είναι απόλυτα ασφαλείς".
Κανονικά η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών λέει η ΤτΕ
Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, φέρεται να έχει επιτευχθεί συμφωνία με την τρόικα η οποία αποτυπώνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Τράπεζα της Ελλάδος αργά το βράδυ της Κυριακής. Οι διοικήσεις των τραπεζών Εθνική και Eurobank έχουν ήδη στείλει επιστολές στην ΤτΕ δηλώνοντας ότι δεν είναι πιθανό να σηκώσουν το βάρος του 10% που απαιτείται για την ανακεφαλαιοποίησή τους από την ιδιωτική αγορά.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Η Τράπεζα της Ελλάδος επιβεβαιώνει ότι η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης και για τις τέσσερεις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς) προχωρά κανονικά και σε κάθε περίπτωση θα ολοκληρωθεί προ του τέλους Απριλίου. Και οι τέσσερεις τράπεζες είτε έχουν ήδη συγκαλέσει -είτε συγκαλούν εντός των αμέσως επόμενων ημερών- Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων τους ώστε να εγκριθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου.Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καλύψει πλήρως τις αυξήσεις κεφαλαίου και έχει ήδη προκαταβάλει και στις τέσσερις τράπεζες τα αναγκαία κεφάλαια. Τα κεφάλαια αυτά αποτελούν μέρος των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν ήδη εγκριθεί και δεσμευθεί στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοπιστωτικής βοήθειας ειδικά για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα.Η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι επομένως πλήρως εξασφαλισμένη, όπως πλήρως εξασφαλισμένες είναι και όλες οι καταθέσεις σύμφωνα με τις αρχές του ελληνικού Προγράμματος”.
Τις αμέσως επόμενες μέρες το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αναμένεται να ξεκινήσει τις διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης Εθνικής και Eurobank, που πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τις 30 Απριλίου, και γίνεται κύριος μέτοχος. Κατά συνέπεια, σύμφωνα με την ίδια κυβερνητική πηγή, την τελική απόφαση για τη συγχώνευση θα την πάρει το ΤΧΣ. Όλες οι διαδικασίες που έχουν γίνει ως τώρα για τη συγχώνευση "ισχύουν, απλώς αναστέλονται οι περαιτέρω διαδικασίες μέχρις ότου αποφασίει ο νέος μέτοχος (ΤΧΣ) πού είναι το δημόσιο συμφέρον", αναφέρεται. Το ΤΧΣ αναμένεται να λειτουργήσει με βάση "δικά του κριτήρια" και να πάρει "όποια απόφαση θέλει" για την τύχη των δύο τραπεζών, χωρίς να αποκλείεται η πώληση των δύο τραπεζών ξεχωριστά.
Απολύσεις από το δημόσιο
Σε ότι αφορά τις 1.000 απολύσεις ("υποχρεωτικές αποχωρήσεις") από το δημόσιο, κατά τις διαπραγματεύσεις συμφωνήθηκε να ισχύει ο κανόνας 1 αποχώρηση προς 1 πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ. Για τις "φυσιολογικές" αποχωρήσεις θα ισχύει ο κανόνας "1 προς 5" και "1 προς 10".
Eurogroup
Στόχος της κυβέρνησης είναι να έχει υπάρξει συμφωνία με την τρόικα πριν από την άτυπη σύνοδο του Eurogroup που θα γίνει την Παρασκευή στο Δουβλίνο. Παρόλο που δεν θα μπορούν να ληφθούν αποφάσεις, αυτό "δεν σημαίνει ότι δεν συζητηθεί το ελληνικό θέμα και να δοθούν κατευθύνσεις", αναφέρει η πηγή του υπ.Οικονομικών. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ελληνική πλευρά προτιμά η εκταμίευση των 8,8 δισ. ευρώ της δόσης να γίνει τμηματικά σε 2,8 και 6 δισ. αντιστοίχως, αν και "αυτή τη στιγμή υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα".
Ληξιπρόθεσμα και χαράτσι
Στην συνάντηση δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο και τις δόσεις αποπληρωμής τους (36 ή 48). Φέρεται να υπάρχει "μεγάλη σύγκλιση" και "μικρό κενό" που χωρίζει τις δύο πλευρές.
Το υπουργείο Οικονομικών φέρεται να έχει προτείνει τρεις τρόπους είσπραξης του ειδικού φόρου στα ακίνητα και αναμένει την απάντηση της τρόικας.
Δεν διατυπώνεται καμία δέσμευση για το αν το 2013 θα ισχύει το αφορολόγητο για τον συγκεκριμένο φόρο. Όπως φαίνεται, η μείωση του ειδικού φόρου κατά 10-15% θα εφαρμοστεί οριζόντια σε όλους τους συντελεστές και δεν θα υπάρξει πλαφόν ανάλογα με τις αντικειμενικές αξίες, την έκταση ή την παλαιότητα των ακινήτων. Το υπουργείο Οικονομικών αναζητά ακόμα ισοδύναμα για την απώλεια που θα σημάνει η μείωση του τέλους.
Ύφεση και πρωτογενές πλεόνασμα
Η πρόβλεψη του υπ.Οικονομικών για την ύφεση το 2013 παραμένει στο 4,5%. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του υπ.Οικονομικών, οι απώλειες που θα επιφέρει στην ελληνική οικονομία η κυπριακή κρίση, θα αντισταθμιστούν από την βελτίωση των εσόδων από τον τουρισμό, καθώς αναμένεται να είναι μια καλύτερη τουριστική χρονιά.
Ως πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης αναφέρεται η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013, ώστε να μπορέσει να ζητήσει μείωση του χρέους από τους δανειστές, σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.