Πέρα από την αντιπαράθεση Πανούση-Κουβέλη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, κι άλλοι βουλευτές προβληματίζονται με τη φθορά που προκαλεί η παραμονή στην κυβέρνηση
Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη
«Η φτώχεια φέρνει γκρίνια» λέει η λαϊκή παροιμία, αν και στην περίπτωση της ΔΗΜΑΡ την γκρίνια προκαλούν οι ολοένα πιο αρνητικές προοπτικές που διαγράφονται για το τρικομματικό κυβερνητικό σχήμα.
Ως άμεσο επακόλουθο έρχεται ο έντονος προβληματισμός που αναπτύσσεται μεταξύ των βουλευτών του κόμματος και αφορά το ερώτημα «μέχρι ποιο σημείο φτάνουν τα όρια στήριξης και συμμετοχής στην κυβέρνηση», η οποία καταπατά τις αρχές της ΔΗΜΑΡ, παραβιάζει την προγραμματική συμφωνία και το κυριότερο δεν φαίνεται να μπορεί να φέρει την αποστολή της εις πέρας…
Το κλίμα αναβρασμού που επικρατεί στους κόλπους της Κ.Ο. αποτυπώθηκε ανάγλυφα στη φορτισμένη συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης στη Βουλή, όπου ο Φώτης Κουβέλης αντιπαρατέθηκε με τον Γιάννη Πανούση. Αφορμή στάθηκε η αυστηρή κριτική που ασκεί εσχάτως ο βουλευτής Α΄ Αθήνας για διάφορα θέματα που αφορούν την πολιτική στρατηγική της Αγίου Κωνσταντίνου και ορισμένες προσωπικές επιλογές του κ. Κουβέλη.
Πάντως, ο Γιάννης Πανούσης διαψεύδει κατηγορηματικά ότι η διαφωνία του έχει προσωπικό περιεχόμενο ή τροφοδοτείται από επιθυμία υπουργοποίησης, όπως ανέφεραν κάποια δημοσιεύματα. Δεν αρνείται ωστόσο την ύπαρξη συζητήσεων σχετικά με την κυβερνητική εμπλοκή του κόμματος, αν και υπενθυμίζει την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής υπέρ της παραμονής στο τρικομματικό εγχείρημα.
Να σημειωθεί ότι ο βουλευτής Α΄ Αθήνας δεν συνιστά απλώς έναν «μοναχικό καβαλάρη», καθώς τουλάχιστον τέσσερις ακόμη βουλευτές, από τους 14 συνολικά, φέρονται να βασανίζονται από το δίλημμα μιας ηρωικής εξόδου ή της φθοροποιού παραμονής στην κυβέρνηση. «Είμαστε ζωντανό κόμμα, οι λύσεις είναι επώδυνες, φυσιολογικό είναι να προκύπτουν διχογνωμίες ακόμη και εντάσεις», απαντούν μέσω της «Εφ.Συν.» πηγές της ΔΗΜΑΡ, με σαφή διάθεση υποβάθμισης της υποβόσκουσας κρίσης.
Πολιτικοί παράγοντες που γνωρίζουν τα τεκταινόμενα στην Αγίου Κωνσταντίνου υποστηρίζουν ότι οι τριγμοί στο εσωτερικό του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου θα διευρύνονται όσο τα αδιέξοδα της κυβέρνησης μεγαλώνουν και η υλοποίηση του μνημονίου καθίσταται ανεφάρμοστη. Την ίδια ώρα, όμως, προβλέπουν ότι πολύ δύσκολα ο Φώτης Κουβέλης θα άφηνε μόνους τους Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο, διότι μια τέτοια ενέργεια μπορεί να σήμαινε το τέλος της τρικομματικής, κάτι που είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δεν θα ήθελε να χρεωθεί με τίποτα.
Σε κάθε περίπτωση, η επαμφοτερίζουσα στάση δεν παύει να ενοχλεί το μέγαρο Μαξίμου αλλά κυρίως την Ιπποκράτους, κύκλοι της οποίας σχολίαζαν ότι «η ΔΗΜΑΡ πρέπει επιτέλους να εγκαταλείψει τον πολιτικό συνδικαλισμό και να αναλάβει πλήρως τις ευθύνες της».
d.kouklouberis@efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.