Η διαβίβαση της Εκθεσης του Γενικού Λογιστηρίου στο Νομικό Συμβούλιo για γνωμοδότηση δείχνει ότι μάλλον το ζήτημα θα παραπεμφθεί και πάλι στις ελληνικές καλένδες
Του Τάσου Τσακίρογλου
Εύλογα ερωτήματα, τόσο για τον χρόνο ανακίνησης του ζητήματος όσο και για τον χαρακτηρισμό του πορίσματος ως «απόρρητου», γεννούν οι κυβερνητικοί χειρισμοί που αφορούν το θέμα διεκδίκησης των πολεμικών αποζημιώσεων της Γερμανίας από την Ελλάδα.
Σε μια περίοδο που η τρικομματική βρίσκεται στη δυσμενέστερη θέση της δεκάμηνης θητείας της, στριμωγμένη μεταξύ δεινής ύφεσης, νέων πιέσεων της τρόικας και γενικευμένης ανησυχίας των πολιτών για τις εξελίξεις στο θέμα των τραπεζών και των καταθέσεών τους, ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος διαβίβασε στον πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους την έκθεση της Ομάδας Εργασίας του Γενικού Λογιστηρίου.
Γνωμοδότηση
Στόχος, σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, «η νομική επεξεργασία, αξιολόγηση και στοιχειοθέτηση των αξιώσεων του Ελληνικού Δημοσίου και η υποβολή σχετικής γνωμοδότησης», η οποία, φυσικά, δεν θα έχει δεσμευτικό χαρακτήρα. Πηγές του υπουργείου δεν μπορούσαν να προσδιορίσουν τον χρονικό ορίζοντα αυτής της διαδικασίας, επικαλούμενες το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει ανάλογο προηγούμενο, αλλά και τον όγκο τού υπό μελέτη υλικού. Οσο για τον χαρακτηρισμό της έκθεσης ως «απόρρητης» παρέπεμπαν στο υπουργείο Οικονομικών, χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις.
Με αυτά τα δεδομένα παραμένει άγνωστο εάν υπάρχει όντως πολιτική βούληση από την πλευρά της κυβέρνησης να προωθήσει σχετικό αίτημα προς τη γερμανική πλευρά ή πρόκειται απλώς για έναν επικοινωνιακό αντιπερισπασμό και μια προσπάθεια να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις και οι αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι οι κυβερνητικοί εταίροι δεν διαπραγματεύονται με την τρόικα και ότι έχουν υποκύψει στην πολιτική και τις απαιτήσεις του Βερολίνου. Αλλωστε, όλα τα προηγούμενα χρόνια, ήδη από το 1996, οπότε και ιδρύθηκε το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας υπό τον Μανώλη Γλέζο, το επίσημο κράτος, και όχι μόνο, αντιμετώπιζε τα μέλη του περίπου ως γραφικά. «Ακόμα και σήμερα δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση, ενώ εκκρεμεί στη Βουλή το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα να συγκληθεί η Ολομέλεια και να συγκροτήσει διακομματική επιτροπή που θα διαχειριστεί το ζήτημα» δηλώνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Παναγιώτης Κουρουμπλής.
Σε ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκφράζει την απορία του για τον χαρακτηρισμό του πορίσματος ως «απόρρητου» και σημειώνει πως «η επανάληψη της τακτικής της φυγομαχίας ΚΑΙ από την παρούσα ελληνική κυβέρνηση δεν μάς εκπλήσσει». Και προσθέτει: «Το οφειλόμενο στην Ελλάδα ποσό δεν μπορεί να υπολείπεται ούτε κατά ένα λεπτό του ευρώ του ποσού που είχε επιδικάσει το 1946 η Διασυμμαχική Επιτροπή υπέρ της Ελλάδας. Και το ποσό αυτό είναι γνωστό: πρόκειται για 162 δισ. ευρώ, χωρίς τους τόκους, το οποίο προκύπτει ως άθροισμα των επιδικασθέντων 108 δισ. για την ανασυγκρότηση των υποδομών της χώρας και των 54 δισ. που έλαβε η ναζιστική Γερμανία υπό μορφή αναγκαστικών δανείων».
Στη συνάντηση
Οσον αφορά τον περαιτέρω χειρισμό του θέματος, αυτός συζητήθηκε στη χθεσινή συνάντηση του Δ. Αβραμόπουλου με τον πρωθυπουργό, ενώ θα τεθεί και στη σημερινή ενημέρωση που θα κάνει ο υπουργός Εξωτερικών στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια. Οπως ανέφερε και στο προχθεσινό δημοσίευμά του το γερμανικό περιοδικό Spiegel επικαλούμενο υψηλόβαθμο στέλεχος της ελληνικής κυβέρνησης, «ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς θα αποφασίσει εάν θα δημοσιοποιηθεί η έκθεση του ΓΛΚ», κάτι που, φυσικά, δεν αποτελεί και το καλύτερο δείγμα για θετική έκβαση. Αλλωστε, το ίδιο δημοσίευμα κατέληγε ως εξής: «Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν τίθεται πλέον θέμα αποζημιώσεων και η ελληνική “πατάει φρένο”, θεωρεί το θέμα εξαιρετικά ευαίσθητο και φοβάται ότι θα μπορούσε να βλάψει τις σχέσεις της με τον πιο σημαντικό δανειστή της Ευρώπης».
t.tsakiroglou@efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.