Από τον προσεχή Ιούνιο θα «τρέξουν» οι δόσεις της ύστατης ευκαιρίας για χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία. Οι οφειλέτες θα πρέπει να αποδείξουν ότι μπορούν να πληρώνουν τα χρέη τους ανεξάρτητα από το ποσό που οφείλουν, ενώ για ποσά άνω των 75.000 ευρώ θα πρέπει να προσκομίσουν εγγυήσεις και δικαιολογητικά για να υπαχθούν στη ρύθμιση.
* 12 δόσεις για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο που δημιουργήθηκαν μετά την 1/1/2013.
* 48 ισόποσες δόσεις (με εξαίρεση την τελευταία) για χρέη που δημιουργήθηκαν πριν από την 31/12/2012.
Η ρύθμιση δεν θα προβλέπει ελάχιστο όριο καταβολής, αλλά οι δόσεις θα επιβαρύνονται με επιτόκιο υπερημερίας περίπου 8,75% επί του ποσού που θα προκύψει μετά τη μείωση των προσαυξήσεων που ήδη υπάρχουν.
* Χρέη έως 5.000: Οι οφειλέτες με χρέη έως και 5.000 θα επιλέξουν οι ίδιοι τον αριθμό αλλά και το ποσό των δόσεων, έπειτα από συνεννόηση με τον έφορο.
* Από 5.000 ευρώ έως και 75.000 ευρώ: Υπαγωγή στη ρύθμιση με 48 δόσεις, χωρίς να προσκομίσουν εγγυήσεις στην εφορία.
* Από 75.000 ευρώ έως 300.000 ευρώ: Υπαγωγή στη ρύθμιση των 48 δόσεων, εφόσον προσκομίσουν στην εφορία υπογραφή λογιστή περί της ειλικρίνειας των οικονομικών στοιχείων.
* Ανω των 300.000 ευρώ: Υπαγωγή στη ρύθμιση των 48 δόσεων, με προσκόμιση υπογραφή λογιστή και εμπράγματων εγγυήσεων.
Τι γίνεται με τις προσαυξήσεις: Προβλέπεται μείωση από 20% έως και 50% στις προσαυξήσεις επί του αρχικού χρέους, ανάλογα με το αν η αποπληρωμή γίνει με δόσεις ή εφάπαξ.
Εξαιρούνται της ρύθμισης: Εκτός ρύθμισης θα μείνουν όσες επιχειρήσεις έχουν ξεκινήσει πτωχευτική διαδικασία, όσες επιχειρήσεις και ιδιώτες έχουν κατ' επανάληψη μπει σε ρυθμίσεις αλλά στην πορεία σταμάτησαν να πληρώνουν, όπως και σε περιπτώσεις που έχουν καταδικαστεί στο παρελθόν για υποθέσεις φοροδιαφυγής.
Για τα τραπεζικά δάνεια
Κοντά σε τελική συμφωνία έχει έρθει και το υπουργείο Ανάπτυξης με την τρόικα για τις ρυθμίσεις των ενήμερων δανείων. Η συμφωνία, αφού τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, θα αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ώστε να ψηφιστεί στη συνέχεια έως το τέλος Μαΐου.
Οι ρυθμίσεις θα αφορούν δανειολήπτες με εισόδημα έως 35.000 ευρώ, το οποίο έχει μειωθεί λόγω της κρίσης τουλάχιστον κατά 35%, και έχουν ενήμερα δάνεια αντικειμενικής αξίας έως 180.000 ευρώ.
Κατά την τετραετή περίοδο χάριτος θα αποπληρώνεται τόκος 1,5% μαζί με ένα πολύ μικρό μέρος του κεφαλαίου, με τη δόση όμως να μην ξεπερνά το 30% του εισοδήματος.
Οι τράπεζες θα κάνουν ετήσιο έλεγχο εισοδήματος και περιουσιακών στοιχείων στους δανειολήπτες οι οποίοι έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση, ώστε να διαπιστώνουν εάν υπάρχουν αλλαγές.
Αντίστοιχα, οι δανειολήπτες θα πρέπει σε περίπτωση αύξησης του εισοδήματός τους να το γνωστοποιούν στην τράπεζα μέσα σε ένα μήνα.
Στη ρύθμιση θα ενταχθούν και όρια κινητής και ακίνητης περιουσίας, μάλλον άνω των 300.000 ευρώ, αλλά και όρια για το ανεξόφλητο υπόλοιπο του δανείου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.