Περίπου δύο εκατομμύρια παιδιά στη Συρία χρειάζονται βοήθεια, εξαιτίας του εμφυλίου που μαίνεται στη χώρα εδώ και δύο χρόνια, τόνισε η οργάνωση «Save the Children», η οποία έκανε έκκληση τη Δευτέρα στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να κάνουν περισσότερα για να συνδράμουν τα παιδιά αυτά.
Από τότε που ξεκίνησε η κρίση, το ΣΑ του ΟΗΕ έχει βρεθεί σε αδιέξοδο καθώς η Ρωσία -συνεπικουρούμενη από την Κίνα- ως σύμμαχος του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, χρησιμοποιεί το δικαίωμα του βέτο που διαθέτει για να εμποδίζει τις όποιες απόπειρες επιβολής κυρώσεων εις βάρος της Δαμασκού.
«Από την αρχή της κρίσης στη Συρία, τα παιδιά είναι τα ξεχασμένα θύματα, αντιμέτωπα με τον θάνατο, τον πόνο και τα ψυχικά τραύματα, στερούνται της βασικής ανθρωπιστικής βοήθειας», ανέφερε η «Save the Children» σε έκθεσή της που παρουσίασε στον ΟΗΕ. «Τα παιδιά όλο και περισσότερο εκτίθενται άμεσα σε κίνδυνο καθώς στρατολογούνται από ένοπλες οργανώσεις και από τις (φιλοκυβερνητικές) δυνάμεις. Έχουν υπάρξει ακόμη και καταγγελίες για παιδιά έως και οκτώ ετών που έχουν χρησιμοποιηθεί ως ανθρώπινες ασπίδες», προσθέτει.
Σύμφωνα με την έκθεση, η απειλή για τα παιδιά ξεκινάει πριν ακόμη γεννηθούν. Δεδομένου ότι τα νοσοκομεία και οι εργαζόμενοι σε αυτά δέχονται επιθέσεις, οι γυναίκες διστάζουν να καταφύγουν εκεί. «Αυτό σημαίνει ότι όλο και περισσότερες γέννες πραγματοποιούνται στα σπίτια χωρίς την βοήθεια ειδικού», καταγγέλλει η οργάνωση, προσθέτοντας ότι η πρόσβαση σε τρόφιμα συνιστά ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα για τις οικογένειες στη Συρία.
Με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα τον περασμένο μήνα, η «Save the Children» έκανε γνωστό ότι τα παιδιά στη Συρία δέχονται πυρά, βασανίζονται και βιάζονται.
Σε συνέντευξή της στο Reuters, η πρόεδρος και εκτελεστική διευθύντρια της οργάνωσης, Κάρολιν Μάιλς, δήλωσε ότι το σημαντικότερο μήνυμα που μετέφερε στο ΣΑ του ΟΗΕ είναι πως πρέπει να βελτιωθεί η πρόσβαση στη βοήθεια και να εκπληρωθούν οι δεσμεύσεις για ανθρωπιστική αρωγή. Η έκθεση καλεί ακόμη τις δυνάμεις του Άσαντ και τους αντάρτες να σταματήσουν να στρατολογούν παιδιά, να απελευθερώσουν όσα κρατούν και να διασφαλίσουν ότι θα επιστρέψουν στις οικογένειές τους.
Πηγή: ΑΜΠΕ / http://www.enet.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.