Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Αναστασιάδης προς Σαμαρά: Πληρώστε μέρος της «τρύπας» των τραπεζών



Σκληρό ροκ με το ΔΝΤ, «σχέδιο Β» φέρεται ότι εξετάζει ο πρόεδρος της Κύπρου σε περίπτωση κολλήματος
Κάλυψη μέρους της «τρύπας» των κυπριακών τραπεζών, μέσα από τα κεφάλαια που θα λάβουν οι ελληνικές τράπεζες πρόκειται να ζητήσει ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης από τον Αντώνη Σαμαρά, σύμφωνα με πληροφορίες. Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αποτελεί κεντρικό ζήτημα για το πακέτο στήριξης και τους όρους λιτότητας που παζαρεύονται ως αντάλλαγμα. Το ΔΝΤ στη Λευκωσία κρατά σκληρή στάση, ενώ «σχέδιο Β» φέρεται ότι εξετάζει ο Ν. Αναστασιάδης σε περίπτωση κολλήματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών για την κάλυψη των "τοξικών κενών" συζητήθηκε σε κατ' ιδίαν συνάντηση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Πανίκου Δημητριάδη, με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο, στο περιθώριο της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη.
Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης έχει έτοιμο «σχέδιο Β" στην περίπτωση, κατά την οποία για απρόβλεπτους λόγους καθυστερήσει η υπογραφή της δανειακής σύμβασης, καθώς το ΔΝΤ κρατά σκληρή "γραμμή".
Νέα τηλεφωνική συνομιλία -τη δεύτερη σε μια βδομάδα- αναμένεται να έχει αύριο ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης με την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκε, σύμφωνα με έγκυρη πηγή.
Στην συνομιλία θα συζητηθούν το κυπριακό μνημόνιο και η κατάληξη το συντομότερο στη δανειακή σύμβαση, με βάση και τις επαφές αυτές τις ημέρες στη Λευκωσία του υψηλού κλιμακίου της τρόικας.
Από τη χθεσινή συνάντηση Αναστασιάδη με την τρόικα διαφάνηκε, όπως ήδη μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μια πολύ σκληρή στάση του ΔΝΤ, την οποία, κυβερνητικές πηγές στη Λευκωσία, αποδίδουν στις διαφωνίες του Ταμείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αποκλείουν το "κούρεμα" καταθέσεων
Στη χθεσινή συνάντηση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη ο εκπρόσωπος της Κομισιόν απέκλεισε το «κούρεμα» των καταθέσεων. Ωστόσο, η Λευκωσία δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά της, γιατί η θέση αυτή δεν υιοθετήθηκε επίσημα από το Eurogroup την περασμένη Δευτέρα. Και αυτό, γιατί ήδη καταγράφονται στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου μεγάλες εκροές κεφαλαίων.
Όπως προκύπτει από τα λεγόμενα ενημερωμένης κυπριακής πηγής για τις συζητήσεις με την τρόικα τα δύσκολα θέματα εντοπίζονται στη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους και της απαίτησης για αύξηση του εταιρικού φόρου από το 10 στο 12,5%. Έντονη συζήτηση με τους δανειστές έγινε για την πρόταση που υπέβαλαν οι τεχνοκράτες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για εθνικοποίηση των ταμείων συντάξεων, με την κυπριακή διαπραγματευτική ομάδα να απορρίπτει μια τέτοια συζήτηση.
Σε ότι αφορά το επίμαχο θέμα του ξεπλύματος χρήματος φαίνεται να πείθονται οι τεχνοκράτες της τρόικας και να δηλώνουν ικανοποιημένοι από την απόφαση που λήφθηκε στο Eurogroup.
Στη Λευκωσία εκφράζεται ικανοποίηση από τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών του Λουξεμβούργου Λουκ Φρίντεν ότι ορισμένα κράτη της ευρωζώνης επιχειρούν να επιβάλουν επιπρόσθετα κριτήρια για αξιολόγηση της Κύπρου, αναφορικά με το ξέπλυμα, «γιατί δεν είναι πρόθυμα να στηρίξουν» την Κύπρο, αναφερόμενος προφανώς στον γερμανικό άξονα, τον οποίο πάντως δεν κατονόμασε.
Ο Φρίντεν, ο οποίος μιλούσε στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL Radio Letzeebu-erg, άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι κάποιες χώρες επιχειρούν να χρησιμοποιήσουν το ξέπλυμα ως άλλοθι, προκειμένου να μην παράσχουν οικονομική στήριξη στην Κύπρο.
Σήμερα το κλιμάκιο της τρόικας, μεταξύ άλλων, θα έχει συνάντηση με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκο Δημητριάδη. Θα συζητήθουν τα θέματα του χρηματοπιστωτικού τομέα, στα οποία περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ο διαγνωστικός έλεγχος της Pimco με βάση το βασικό και το ακραίο σενάριο, το ποσό ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και τα σχέδια αναδιάρθρωσης των κυπριακών τραπεζών και κατά συνέπεια το μέγεθος συρρίκνωσης του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα φαίνεται να υιοθετεί για την ανακεφαλαιοποίση των τραπεζών το ακραίο σενάριο της Pimco και ήδη δύο κυπριακές τράπεζες απευθύνθηκαν σε άλλους οίκους για να πάρουν τις δικές τους απόψεις.
ΔΝΤ με σκληρή γραμμή
Με σκληρή γραμμή εμφανίζεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στις επαφές που πραγματοποιεί στη Λευκωσία υψηλόβαθμο κλιμάκιο της τρόικας, προκειμένου να υπάρξει κατάληξη στη δανειακή σύμβαση.
Ταυτόχρονα, οι εκπρόσωποι της τρόικας στις επαφές, και ιδιαίτερα στη σημερινή συνάντηση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, έθεσαν επιτακτικά το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων των ημικρατικών οργανισμών, της αύξησης του εταιρικού φόρου από 10% στο 12,5%, την αύξηση στη φορολογία των χρηματοπιστωτικών αλλαγών αλλά και το «ξέπλυμα χρήματος».
Μάλιστα, καλά ενημερωμένη πηγή διατύπωσε την εκτίμηση ότι η Κύπρος «καλείται να πληρώσει την αντιπαράθεση του ΔΝΤ με την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με την ευρωζώνη».
Εξάλλου, η Λευκωσία έχει κάνει σαφές ότι δεν τίθεται θέμα «κουρέματος» στις καταθέσεις των κυπριακών τραπεζών.
Καταστροφική για την Κύπρο και με αλυσιδωτές επιπτώσεις θα ήταν η έξοδος της Κύπρου από την ευρωζώνη και την Ευρώπη τονίζουν, σε δηλώσεις τους στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», Κύπροι καθηγητές-οικονομολόγοι, αποκλείοντας τέτοιο ενδεχόμενο. Το «κούρεμα» των καταθέσεων, το οποίο σηματοδοτεί και έξοδο από την ευρωζώνη σημαίνει μεγάλη υποτίμηση, γεγονός που θα οδηγούσε σε μείωση της αξίας των καταθέσεων, ανέφερε ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Μάριος Ζαχαριάδης.
Κληθείς να σχολιάσει τα σενάρια για «κούρεμα» καταθέσεων και τα ερωτηματικά που πλανώνται σχετικά με μια άτακτη έξοδο από το ευρώ ο κ. Ζαχαριάδης τάχθηκε κατηγορηματικά εναντίον. «Δεν θα γίνει "κούρεμα" καταθέσεων, άρα δεν υπάρχει ούτε το ενδεχόμενο εξόδου της Κύπρου από την Ευρωζώνη» είπε χαρακτηριστικά. Έξοδος από την ευρωζώνη για την κάθε χώρα συνεπάγεται αύξηση στο κόστος εισαγωγής και άρα αύξηση στο κόστος ζωής, εξήγησε ο οικονομολόγος.
«Νομίζω πως όσο λιγότερο συζητούμε για τα ενδεχόμενα που αφορούν "κούρεμα" καταθέσεων και έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη τόσο το καλύτερο», υποστήριξε από την πλευρά του ο αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Σωφρόνης Κληρίδης, επισημαίνοντας ότι τόσο το "κούρεμα" των καταθέσεων όσο και μια άτακτη έξοδος από το ευρώ θα ήταν καταστροφικά ενδεχόμενα. Δεν έχει νόημα να συζητούμε δημόσια ποια από τις καταστροφές θα ήταν χειρότερη, σημείωσε, τονίζοντας ότι « το ζητούμενο είναι να αποτρέψουμε και τις δύο, χωρίς να τίθενται εκβιαστικά διλήμματα από κανέναν».
Σε πλήρη συσκότιση βρίσκεται ο κόσμος σχετικά με τα διάφορα σενάρια, που αιωρούνται και αφορούν «κούρεμα» καταθέσεων και της εξόδου από την ευρωζώνη και την Ευρώπη, εκτιμά ο αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο «Φρέντερικ», Ιωάννης Βιολάρης. «Η συνεχιζόμενη συζήτηση περί "κουρέματος" καταθέσεων, ή και εξόδου από την ευρωζώνη, πρέπει να σταματήσει, διότι μόνο κακό κάνει στο οικονομικό μας μέλλον και την επιβίωση» επισημαίνει.
με πληροφορίες ΑΠΕ

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs