του Γιώργου Παπανικολάου
Νέο σάλο προκάλεσε χθες μεταξύ των διεκδικητών του ΟΠΑΠ η πληροφορία ότι στις 2 Μαρτίου το ΔΣ του Οργανισμού, μετά από εισήγηση του προέδρου Κώστα Λουρόπουλου, (εικονιζόμενος αριστερά στη φωτό) ενέκρινε την κατακύρωση στην Intralot όλων των αντικειμένων του διαγωνισμού για τον τεχνολογικό πάροχο.
Με τη μόνη μάλιστα διευκρίνηση, ότι εξαιρείται το... λογισμικό για τα παιγνιομηχανήματα videolotto, (VLT) το On line και το Ξυστό.
Εκτοτε, μια πολύ «στενή» ομάδα στελεχών και συμβούλων του Οργανισμού, που φαίνεται ότι απολαμβάνουν της τυφλής εμπιστοσύνης του κ. Λουρόπουλου, (παρότι είτε τα «κληρονόμησε» από τη διοικητική ομάδα Σπανουδάκη, είτε έχουν πολυετή σχέση με τον ΟΠΑΠ) προετοιμάζουν πυρετωδώς με την Ιntralot τις κρίσιμες λεπτομέρειες της νέας σύμβασης, ουσιαστικά απομονωμένα απ όλη την υπόλοιπη διοικητική δομή.
Τα οργισμένα εξώδικα των διεκδικητών και οι γενικότερες αντιδράσεις, ουδόλως φαίνεται να έχουν μεταβάλει αυτή τη διαδικασία. Προφανώς με την ανοχή του διευθύνοντος συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ κ. Γιάννη Εμίρη, (εικονιζόμενος δεξιά στη φωτό), ο οποίος είτε συναινεί στα όσα συμβαίνουν, είτε ενδεχομένως αναμένει την τοποθέτηση του νέου προέδρου του Ταμείου Στέλιου Σταυρίδη, προτιμώντας να αφήσει τον εξαιρετικά ελάχιστο πλέον χρόνο, να κυλά, χωρίς να αναλάβει ευθύνες και πρωτοβουλίες.
Οι «εξαιρέσεις» και οι κρυφές... παγίδες
«Δεδομένου ότι η Intralot έχει ήδη... αναλάβει το σύστημα για το Ξυστό, στα πλαίσια της κοινοπραξίας των λαχείων, ότι δεν παράγει παιγνιομηχανήματα, αλλά κι ότι η πλατφόρμα διασύνδεσης του On line περιλαμβάνεται στα αντικείμενα του διαγωνισμού, οι εξαιρέσεις που έθεσε ο κ. Λουρόπουλος», αναφέρει στέλεχος της αγοράς, «στερούνται οιασδήποτε σημασίας».
Το «ψαχνό» της υπόθεσης, βρίσκεται στο γεγονός ότι εντός των αντικειμένων που φαίνεται να έχει συμφωνήσει η Intralot είναι εκείνα που ουσιαστικά της προσφέρουν σημαντικότατο προβάδισμα για να «κλειδώσει» στην συνέχεια τις νέες δραστηριότητες του ΟΠΑΠ, στα VLT και στο Οn line.
Οπως έχει ήδη καταγράψει το Euro2day.gr, με βάση τα αντικείμενα του διαγωνισμού, που περιγράφονται στα σχετικά κείμενα, το νέο Κεντρικό Σύστημα «περιλαμβάνει την πλατφόρμα στο internet, θα πρέπει να υποστηρίζει όλα τα παιχνίδια σε υφιστάμενα αλλά και σε μελλοντικά τερματικά που μπορεί να αποκτήσει ο ΟΠΑΠ και σε όλα τα κανάλια διανομής. Επιπλέον, το σύστημα θα πρέπει να διασυνδέεται με οποιεσδήποτε άλλες πλατφόρμες παιχνιδιών, στο ίδιο ή άλλο σύστημα (ήτοι ιντερνετικές πλατφόρμες, πλατφόρμα VLTs, instants platform, ITVM) και οποιαδήποτε άλλη πληγή πληροφορίας (infocasting).
To σύστημα περιλαμβάνει την ιντερνετική πλατφόρμα και την κάρτα παίκτη, θα πρέπει να μπορεί να σερβίρει όλα τα παιχνίδια και τα κανάλια, περιλαμβανομένων και εκείνων που θα αδειοδοτηθούν από τον αναμενόμενο νόμο περί παιγνίων»(σ.σ.: δηλαδή τα On line και τα VLTs).
Εν ολίγοις, όταν έρθει η ώρα να υλοποιηθεί το κεντρικό σύστημα των VLT αλλά και τα συστήματα του On line, η Intralot θα έχει σημαντικό πλεονέκτημα διεκδίκησης τους, όχι μόνο διότι θα εξαρτάται από εκείνη η διασύνδεση (και το κόστος της διασύνδεσης) με το «δικό της» Κεντρικό Σύστημα, αλλά και διότι θα έχει ήδη τον έλεγχο του λογισμικού για την «Κάρτα Παίκτη» η οποία θα πρέπει επίσης να ενσωματωθεί –υποχρεωτικά- σαν βασικό υποσύστημα, τόσο στα VLTs όσο και στο Οn line gaming.
Και η ώρα αυτή δεν θα αργήσει. Τουναντίον πολύ σύντομα θα υπάρχει για τον ΟΠΑΠτεράστια πίεση χρόνου, προκειμένου να εισέλθει μέσα στους επόμενους 12-18 μήνες στις δύο αυτές νέες αγορές, για μία εκ των οποίων (τα VLTs) έχει ήδη «χρυσοπληρώσει» στο ελληνικό Δημόσιο, εκατοντάδες εκατ. ευρώ.
O κανονισμός για τη λειτουργία των VLTs αναμένεται να εγκριθεί από την ΕΕ, τον Απρίλιο ή το αργότερο τον Μάιο. Αυτό σημαίνει ότι αμέσως μετά θα αρχίσει αγώνας δρόμου για τον ΟΠΑΠ, καθώς κατέχει την αποκλειστική άδεια για 35.000 παιγνιομηχανές, εκ των οποίων θα διαχειρίζεται μόνος του 16.500 ενώ 18.500 θα αναλάβουν «παραχωρησιούχοι», μετά από διεθνή διαγωνισμό.
Υπο την πίεση αυτή, αναφέρουν οι διεκδικητές του ΟΠΑΠ, είναι εύλογο δεδομένης της διασύνδεσης με το Κεντρικό Σύστημα, αλλά και της υποχρεωτικής ενσωμάτωσης του υποσυστήματος της «Κάρτας Παίκτη», ότι η Intralot θα έχει συντριπτικό πλεονέκτημα στην ανάληψη του έργου, από πλευράς όχι μόνο κόστους (αφού μπορεί να διεκδικήσει πρόσθετες αμοιβές για να προσφέρει διασύνδεση με συστήματα τρίτης ιδιοκτησίας), αλλά και χρόνου υλοποίησης.
Με απλά λόγια, καταλήγουν, εφόσον κατακυρωθούν στη νέα σύμβαση κρίσιμα «συστατικά» που έχουν σχέση με τις νέες δραστηριότητες του ΟΠΑΠ, η Ιntralot θα είναικυρίαρχος του παιχνιδιού σε όλα τα κεντρικά έργα του Οργανισμού, ανεξάρτητα από την συνολική διάρκεια της αρχικής σύμβασης.
Τα κρίσιμα πρόσωπα της κυοφορούμενης συμφωνίας
Σε κάθε περίπτωση, την υπόθεση «νέα συμφωνία με Intralot» χειρίζονται πλέον τρία πρόσωπα που φαίνεται να απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης του κ. Λουρόπουλου κι έχουν αποστασιοποιηθεί, από την υπόλοιπη διοικητική ομάδα, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές μέσα από τον ΟΠΑΠ, σε βαθμό που να θυμίζει... «απομόνωση».
Κεντρικό πρόσωπο, ο Γενικός Διευθυντής Τεχνολογίας Στέλιος Χειλαδάκης, ο οποίος παλαιότερα ήταν στο στενό κύκλο του Γιάννη Σπανουδάκη. Επι των ημερών του (κάποιοι λένε με δική του εισήγηση) έσπασε στα δύο το συμβόλαιο της Intralot που της επέτρεπε να κρατήσει έσοδα της τάξεως των 22 εκατ, ευρώ ετησίως, ακόμη κι αν έχανε τον διαγωνισμό για τον τεχνολογικό πάροχο.
Επίσης ήταν εκ θέσεως κεντρικό πρόσωπο στην ανάδειξη της Ιntralot σε προτιμητέο προμηθευτή στον διαγωνισμό αυτό, από τον οποίο αποκλείστηκαν δύο διεθνείς κολοσσοί (Scientific Games και Gtech) πριν καν φτάσουν στο στάδιο του ανοίγματος οικονομικής προσφοράς, κάτι που αν συνέβαινε θα ήταν... μοναδική εμπειρία για τον Οργανισμό τα τελευταία 15 χρόνια.
Παρότι ο κ Σπανουδάκης καρατομήθηκε ακριβώς για την ανακήρυξη προτιμητέου προμηθευτή στον διαγωνισμό του τεχνολογικού παρόχου (και στον διαγωνισμό για το On Line), ο κ. Χειλαδάκης παρέμεινε. Κι εξελίχθηκε σε «δεξί χέρι» του κ. Λουρόπουλου. Σήμερα κατηγορείται εκ των έσω ότι «διαπραγματεύεται μόνος του και με δική του ευθύνη», επιμέρους σημεία της συμφωνίας, χωρίς τη συνδρομή άλλων στελεχών.
Πέραν του κ. Χειλαδάκη, από πλευράς ΟΠΑΠ φέρονται να εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση μόνον δύο νομικοί. Ο επίσης συνδεόμενος με τη διοίκηση Σπανουδάκη νομικός σύμβουλος του Οργανισμού Γιώργος Γανωτής (παλαιότερα γενικός γραμματέας στο ΥΠΕΧΩΔΕ και στενός συνεργάτης του κ. Κώστα Λαλιώτη) καθώς και ο εξωτερικός νομικός σύμβουλος Σταύρος Γεωργιάδης, o οποίος όπως λένε πηγές του Οργανισμού είχε εμπλακεί στον διαγωνισμό-φιάσκο του 2006, (που κατέληξε σε μια ακόμη ανάθεση προς την Intralot το 2007 και στο σίριαλ των παρατάσεων της υφιστάμενης σύμβασης), στον διαγωνισμό του 2011, αλλά και στην κοινοπραξία των κρατικών λαχείων, όπου συνδέονται πλέον ως εταίροι η Intralot με τον ΟΠΑΠ, ενώ η πρώτη έχει και το ρόλο προμηθευτή.
Ανάμιξη στις διαπραγματεύσεις είχε έως πρότινος ένα ακόμη πρόσωπο, το οποίο υπήρξε στέλεχος γνωστής διεθνούς εταιρίας συμβούλων και ταυτόχρονα «σύμβουλος» του ΟΠΑΠ. Στη συνέχεια απομακρύνθηκε από την εταιρία συμβούλων ενώ ακόμη εξελίσσετο ο διαγωνισμός του τεχνολογικού παρόχου, αλλά παρέμεινε για καιρό στονΟΠΑΠ, έως ότου πρόσφατα διακόπηκε... αιφνιδίως κάθε συνεργασία.
Τι ζητούν οι λοιποί διεκδικητές της αποκρατικοποίησης
Κοινός τόπος μεταξύ των διεκδικητών του 33% του Οργανισμού, είναι να μην υπογραφεί η κυοφορούμενη συμφωνία με την Intralot, καθώς θεωρούν ότι διαμορφώνει συνθήκες άνισου ανταγωνισμού στη διεκδίκηση αλλά και απαράδεκτης δέσμευσης του νέου «ιδιοκτήτη» με την εταιρία του κ. Κόκκαλη, περιορίζοντας στο έπακρο τις στρατηγικές και επιχειρησιακές επιλογές.
Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι είτε θα πρέπει να ακυρωθεί και να καταπέσει ο τεχνολογικός διαγωνισμός, είτε να υπάρξει παράταση ώστε να διαπραγματευτεί με την Intralot και να αποφασίσει, ο επόμενος ιδιοκτήτης..
Προσθέτουν δε ότι αν τυχόν υπογραφεί οποιαδήποτε σύμβαση αυτή θα πρέπει α) να έχει βραχυπρόθεσμη διάρκεια 2 ή 2+1 ετών, β) να μην αφορά σε καμία περίπτωση νέες δραστηριότητες ή όρους που θα τις «κλειδώνουν» έμμεσα και γ) θα πρέπει να έχειρήτρα επαναδιαπραγμάτευσης ή και τερματισμού, από τον νέο κάτοχο του 33%.
Σημειώνουν επίσης, ότι τέτοια ρήτρα είχε εισαχθεί από τον... καρατομηθέντα Σπανουδάκη στα πλαίσια του διαγωνισμού για το On line, την οποία και είχαν αποδεχτεί de facto οι συμμετέχοντες στην τελική «λίστα» υποψηφίων, περιλαμβανομένης και της Intralot!
Οπότε αδυνατούν να κατανοήσουν πως και δεν έχει ενσωματωθεί στην κυοφορούμενη νέα συμφωνία, από τον κ Λουρόπουλο και τους συμβούλους του.
Σε ότι αφορά δε το επιχείρημα ότι η κατάσταση έχει φτάσει σε στενά χρονικά περιθώρια κι ότι η Intralot θα μπορούσε μετά τον Ιούλιο (που λήγει η υφιστάμενη συμφωνία) να«κατεβάσει τους διακόπτες», απαντούν το εξής:
«Καμία σοβαρή εταιρία με διεθνείς δραστηριότητες δεν θα τολμούσε να κάνει κάτι τέτοιο και μάλιστα στην εσωτερική αγορά της. Διότι θα ήταν σα να έβαζε τέλος σε οποιαδήποτε προοπτική ανάληψης συμβάσεων στο μέλλον, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό».
Με τη μόνη μάλιστα διευκρίνηση, ότι εξαιρείται το... λογισμικό για τα παιγνιομηχανήματα videolotto, (VLT) το On line και το Ξυστό.
Εκτοτε, μια πολύ «στενή» ομάδα στελεχών και συμβούλων του Οργανισμού, που φαίνεται ότι απολαμβάνουν της τυφλής εμπιστοσύνης του κ. Λουρόπουλου, (παρότι είτε τα «κληρονόμησε» από τη διοικητική ομάδα Σπανουδάκη, είτε έχουν πολυετή σχέση με τον ΟΠΑΠ) προετοιμάζουν πυρετωδώς με την Ιntralot τις κρίσιμες λεπτομέρειες της νέας σύμβασης, ουσιαστικά απομονωμένα απ όλη την υπόλοιπη διοικητική δομή.
Τα οργισμένα εξώδικα των διεκδικητών και οι γενικότερες αντιδράσεις, ουδόλως φαίνεται να έχουν μεταβάλει αυτή τη διαδικασία. Προφανώς με την ανοχή του διευθύνοντος συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ κ. Γιάννη Εμίρη, (εικονιζόμενος δεξιά στη φωτό), ο οποίος είτε συναινεί στα όσα συμβαίνουν, είτε ενδεχομένως αναμένει την τοποθέτηση του νέου προέδρου του Ταμείου Στέλιου Σταυρίδη, προτιμώντας να αφήσει τον εξαιρετικά ελάχιστο πλέον χρόνο, να κυλά, χωρίς να αναλάβει ευθύνες και πρωτοβουλίες.
Οι «εξαιρέσεις» και οι κρυφές... παγίδες
«Δεδομένου ότι η Intralot έχει ήδη... αναλάβει το σύστημα για το Ξυστό, στα πλαίσια της κοινοπραξίας των λαχείων, ότι δεν παράγει παιγνιομηχανήματα, αλλά κι ότι η πλατφόρμα διασύνδεσης του On line περιλαμβάνεται στα αντικείμενα του διαγωνισμού, οι εξαιρέσεις που έθεσε ο κ. Λουρόπουλος», αναφέρει στέλεχος της αγοράς, «στερούνται οιασδήποτε σημασίας».
Το «ψαχνό» της υπόθεσης, βρίσκεται στο γεγονός ότι εντός των αντικειμένων που φαίνεται να έχει συμφωνήσει η Intralot είναι εκείνα που ουσιαστικά της προσφέρουν σημαντικότατο προβάδισμα για να «κλειδώσει» στην συνέχεια τις νέες δραστηριότητες του ΟΠΑΠ, στα VLT και στο Οn line.
Οπως έχει ήδη καταγράψει το Euro2day.gr, με βάση τα αντικείμενα του διαγωνισμού, που περιγράφονται στα σχετικά κείμενα, το νέο Κεντρικό Σύστημα «περιλαμβάνει την πλατφόρμα στο internet, θα πρέπει να υποστηρίζει όλα τα παιχνίδια σε υφιστάμενα αλλά και σε μελλοντικά τερματικά που μπορεί να αποκτήσει ο ΟΠΑΠ και σε όλα τα κανάλια διανομής. Επιπλέον, το σύστημα θα πρέπει να διασυνδέεται με οποιεσδήποτε άλλες πλατφόρμες παιχνιδιών, στο ίδιο ή άλλο σύστημα (ήτοι ιντερνετικές πλατφόρμες, πλατφόρμα VLTs, instants platform, ITVM) και οποιαδήποτε άλλη πληγή πληροφορίας (infocasting).
To σύστημα περιλαμβάνει την ιντερνετική πλατφόρμα και την κάρτα παίκτη, θα πρέπει να μπορεί να σερβίρει όλα τα παιχνίδια και τα κανάλια, περιλαμβανομένων και εκείνων που θα αδειοδοτηθούν από τον αναμενόμενο νόμο περί παιγνίων»(σ.σ.: δηλαδή τα On line και τα VLTs).
Εν ολίγοις, όταν έρθει η ώρα να υλοποιηθεί το κεντρικό σύστημα των VLT αλλά και τα συστήματα του On line, η Intralot θα έχει σημαντικό πλεονέκτημα διεκδίκησης τους, όχι μόνο διότι θα εξαρτάται από εκείνη η διασύνδεση (και το κόστος της διασύνδεσης) με το «δικό της» Κεντρικό Σύστημα, αλλά και διότι θα έχει ήδη τον έλεγχο του λογισμικού για την «Κάρτα Παίκτη» η οποία θα πρέπει επίσης να ενσωματωθεί –υποχρεωτικά- σαν βασικό υποσύστημα, τόσο στα VLTs όσο και στο Οn line gaming.
Και η ώρα αυτή δεν θα αργήσει. Τουναντίον πολύ σύντομα θα υπάρχει για τον ΟΠΑΠτεράστια πίεση χρόνου, προκειμένου να εισέλθει μέσα στους επόμενους 12-18 μήνες στις δύο αυτές νέες αγορές, για μία εκ των οποίων (τα VLTs) έχει ήδη «χρυσοπληρώσει» στο ελληνικό Δημόσιο, εκατοντάδες εκατ. ευρώ.
O κανονισμός για τη λειτουργία των VLTs αναμένεται να εγκριθεί από την ΕΕ, τον Απρίλιο ή το αργότερο τον Μάιο. Αυτό σημαίνει ότι αμέσως μετά θα αρχίσει αγώνας δρόμου για τον ΟΠΑΠ, καθώς κατέχει την αποκλειστική άδεια για 35.000 παιγνιομηχανές, εκ των οποίων θα διαχειρίζεται μόνος του 16.500 ενώ 18.500 θα αναλάβουν «παραχωρησιούχοι», μετά από διεθνή διαγωνισμό.
Υπο την πίεση αυτή, αναφέρουν οι διεκδικητές του ΟΠΑΠ, είναι εύλογο δεδομένης της διασύνδεσης με το Κεντρικό Σύστημα, αλλά και της υποχρεωτικής ενσωμάτωσης του υποσυστήματος της «Κάρτας Παίκτη», ότι η Intralot θα έχει συντριπτικό πλεονέκτημα στην ανάληψη του έργου, από πλευράς όχι μόνο κόστους (αφού μπορεί να διεκδικήσει πρόσθετες αμοιβές για να προσφέρει διασύνδεση με συστήματα τρίτης ιδιοκτησίας), αλλά και χρόνου υλοποίησης.
Με απλά λόγια, καταλήγουν, εφόσον κατακυρωθούν στη νέα σύμβαση κρίσιμα «συστατικά» που έχουν σχέση με τις νέες δραστηριότητες του ΟΠΑΠ, η Ιntralot θα είναικυρίαρχος του παιχνιδιού σε όλα τα κεντρικά έργα του Οργανισμού, ανεξάρτητα από την συνολική διάρκεια της αρχικής σύμβασης.
Τα κρίσιμα πρόσωπα της κυοφορούμενης συμφωνίας
Σε κάθε περίπτωση, την υπόθεση «νέα συμφωνία με Intralot» χειρίζονται πλέον τρία πρόσωπα που φαίνεται να απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης του κ. Λουρόπουλου κι έχουν αποστασιοποιηθεί, από την υπόλοιπη διοικητική ομάδα, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές μέσα από τον ΟΠΑΠ, σε βαθμό που να θυμίζει... «απομόνωση».
Κεντρικό πρόσωπο, ο Γενικός Διευθυντής Τεχνολογίας Στέλιος Χειλαδάκης, ο οποίος παλαιότερα ήταν στο στενό κύκλο του Γιάννη Σπανουδάκη. Επι των ημερών του (κάποιοι λένε με δική του εισήγηση) έσπασε στα δύο το συμβόλαιο της Intralot που της επέτρεπε να κρατήσει έσοδα της τάξεως των 22 εκατ, ευρώ ετησίως, ακόμη κι αν έχανε τον διαγωνισμό για τον τεχνολογικό πάροχο.
Επίσης ήταν εκ θέσεως κεντρικό πρόσωπο στην ανάδειξη της Ιntralot σε προτιμητέο προμηθευτή στον διαγωνισμό αυτό, από τον οποίο αποκλείστηκαν δύο διεθνείς κολοσσοί (Scientific Games και Gtech) πριν καν φτάσουν στο στάδιο του ανοίγματος οικονομικής προσφοράς, κάτι που αν συνέβαινε θα ήταν... μοναδική εμπειρία για τον Οργανισμό τα τελευταία 15 χρόνια.
Παρότι ο κ Σπανουδάκης καρατομήθηκε ακριβώς για την ανακήρυξη προτιμητέου προμηθευτή στον διαγωνισμό του τεχνολογικού παρόχου (και στον διαγωνισμό για το On Line), ο κ. Χειλαδάκης παρέμεινε. Κι εξελίχθηκε σε «δεξί χέρι» του κ. Λουρόπουλου. Σήμερα κατηγορείται εκ των έσω ότι «διαπραγματεύεται μόνος του και με δική του ευθύνη», επιμέρους σημεία της συμφωνίας, χωρίς τη συνδρομή άλλων στελεχών.
Πέραν του κ. Χειλαδάκη, από πλευράς ΟΠΑΠ φέρονται να εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση μόνον δύο νομικοί. Ο επίσης συνδεόμενος με τη διοίκηση Σπανουδάκη νομικός σύμβουλος του Οργανισμού Γιώργος Γανωτής (παλαιότερα γενικός γραμματέας στο ΥΠΕΧΩΔΕ και στενός συνεργάτης του κ. Κώστα Λαλιώτη) καθώς και ο εξωτερικός νομικός σύμβουλος Σταύρος Γεωργιάδης, o οποίος όπως λένε πηγές του Οργανισμού είχε εμπλακεί στον διαγωνισμό-φιάσκο του 2006, (που κατέληξε σε μια ακόμη ανάθεση προς την Intralot το 2007 και στο σίριαλ των παρατάσεων της υφιστάμενης σύμβασης), στον διαγωνισμό του 2011, αλλά και στην κοινοπραξία των κρατικών λαχείων, όπου συνδέονται πλέον ως εταίροι η Intralot με τον ΟΠΑΠ, ενώ η πρώτη έχει και το ρόλο προμηθευτή.
Ανάμιξη στις διαπραγματεύσεις είχε έως πρότινος ένα ακόμη πρόσωπο, το οποίο υπήρξε στέλεχος γνωστής διεθνούς εταιρίας συμβούλων και ταυτόχρονα «σύμβουλος» του ΟΠΑΠ. Στη συνέχεια απομακρύνθηκε από την εταιρία συμβούλων ενώ ακόμη εξελίσσετο ο διαγωνισμός του τεχνολογικού παρόχου, αλλά παρέμεινε για καιρό στονΟΠΑΠ, έως ότου πρόσφατα διακόπηκε... αιφνιδίως κάθε συνεργασία.
Τι ζητούν οι λοιποί διεκδικητές της αποκρατικοποίησης
Κοινός τόπος μεταξύ των διεκδικητών του 33% του Οργανισμού, είναι να μην υπογραφεί η κυοφορούμενη συμφωνία με την Intralot, καθώς θεωρούν ότι διαμορφώνει συνθήκες άνισου ανταγωνισμού στη διεκδίκηση αλλά και απαράδεκτης δέσμευσης του νέου «ιδιοκτήτη» με την εταιρία του κ. Κόκκαλη, περιορίζοντας στο έπακρο τις στρατηγικές και επιχειρησιακές επιλογές.
Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι είτε θα πρέπει να ακυρωθεί και να καταπέσει ο τεχνολογικός διαγωνισμός, είτε να υπάρξει παράταση ώστε να διαπραγματευτεί με την Intralot και να αποφασίσει, ο επόμενος ιδιοκτήτης..
Προσθέτουν δε ότι αν τυχόν υπογραφεί οποιαδήποτε σύμβαση αυτή θα πρέπει α) να έχει βραχυπρόθεσμη διάρκεια 2 ή 2+1 ετών, β) να μην αφορά σε καμία περίπτωση νέες δραστηριότητες ή όρους που θα τις «κλειδώνουν» έμμεσα και γ) θα πρέπει να έχειρήτρα επαναδιαπραγμάτευσης ή και τερματισμού, από τον νέο κάτοχο του 33%.
Σημειώνουν επίσης, ότι τέτοια ρήτρα είχε εισαχθεί από τον... καρατομηθέντα Σπανουδάκη στα πλαίσια του διαγωνισμού για το On line, την οποία και είχαν αποδεχτεί de facto οι συμμετέχοντες στην τελική «λίστα» υποψηφίων, περιλαμβανομένης και της Intralot!
Οπότε αδυνατούν να κατανοήσουν πως και δεν έχει ενσωματωθεί στην κυοφορούμενη νέα συμφωνία, από τον κ Λουρόπουλο και τους συμβούλους του.
Σε ότι αφορά δε το επιχείρημα ότι η κατάσταση έχει φτάσει σε στενά χρονικά περιθώρια κι ότι η Intralot θα μπορούσε μετά τον Ιούλιο (που λήγει η υφιστάμενη συμφωνία) να«κατεβάσει τους διακόπτες», απαντούν το εξής:
«Καμία σοβαρή εταιρία με διεθνείς δραστηριότητες δεν θα τολμούσε να κάνει κάτι τέτοιο και μάλιστα στην εσωτερική αγορά της. Διότι θα ήταν σα να έβαζε τέλος σε οποιαδήποτε προοπτική ανάληψης συμβάσεων στο μέλλον, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.