Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Τι κρύβει η "παραίτηση" του επικεφαλής για την ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού


Τι κρύβει η "παραίτηση" του επικεφαλής για την ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού
Οι πληροφορίες θέλουν τον καθηγητή κ. Σπύρο Πολλάλη να διαφωνεί με το σχέδιο ιδιωτικοποίησης του Ελληνικού και να προβάλλει εναλλακτικό σχέδιο ήπιας δόμησης
Αλλαγές σε πρόσωπα-κλειδιά που θα διαχειριστούν τις μεγάλες αποκρατικοποιήσεις αποφάσισε την περασμένη Παρασκευή η ηγεσία του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), λίγο πριν την παραίτηση του επικεφαλής του κ. Τάκη Αθανασόπουλου για την εμπλοκή του σε υπόθεση της ΔΕΗ, γεγονός που, ως γνωστόν, έχει προκαλέσει μίνι κυβερνητική κρίση (διαβάστε σχετικό δημοσίευμα).
Από την Ελληνικό ΑΕ αντικαθίσταται ο διοικητής Σπύρος Πολλάλης, καθηγητής του Χάρβαρντ και επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου. Σύμφωνα με το Βήμα η αντικατάστασή του έγινε με τη σύμφωνη γνώμη του Πρωθυπουργού γιατί ο κ. Πολλάλης είχε εκφράσει πρόσφατα επιφυλάξεις για τη διαδικασία αποκρατικοποίησης της έκτασης του πρώην αερολιμένα.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι τι κρύβει αυτή η παραίτηση και εάν επίκειται κάποια κίνηση της κυβέρνησης σχετικά με το Ελληνικό με την οποία διαφωνούσε ο καθηγητής. Θυμίζουμε πως πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας σχέδια για "ελληνική Ριβιέρα" από το Ελληνικό μέχρι την Ανάβυσσο, επί των οποίων εκφράστηκαν αντιρρήσεις αφού θεωρείται πως θα προκαλέσουν τσιμεντοποίηση της παραλιακής. Επίσης έγινε γνωστό ότι αναζωπυρώθηκε το ενδιαφέρον του Κατάρ για ένα μικρό Ντουμπάϊ στο Ελληνικό.
Επ΄ αυτών φαίνεται πως υπήρχε διαφωνία του κ. Πολλάλη, ο οποίος ως αρχιτέκτονας έχει εκπονήσει μελέτη για ήπια ανάπτυξη στο Ελληνικό. Η παραίτηση σχολιάζεται έντονα σε κυβερνητικούς κύκλους αφού ο καθηγητής και διευθυντής του Κολλεγίου Αθηνών είναι φίλος του πρωθυπουργού και στενός φίλος και του αδελφού του κ. Αλέξανδρου Σαμαρά, ο οποίος, ως γνωστόν, είναι πρόεδρος του Συλλόγου του Κολλεγίου.
ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ "ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΝΤΟΣ"
«Παραίτησαν» τον Σπύρο Πολλάλη από επικεφαλής της ιδιωτικοποίησης του αεροδρομίου του Ελληνικού
'Οπως αναφέρει το iefimerida.gr, o καθηγητής Αρχιτεκτονικής του πανεπιστημίου του Harvard και διευθυντής του Κολλεγίου Αθηνών-Ψυχικού Σπύρος Πολλάλης τοποθετήθηκε στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Ελληνικό Α.Ε., της εταιρείας που ιδρύθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο με σκοπό τη διοίκηση, διαχείριση και εκμετάλλευση του ακινήτου, των κτηρίων και εγκαταστάσεων του πρώην αερολιμένα.
Ο κ. Πολλάλης ειδικεύεται -μεταξύ άλλων- στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό γεφυρών, έχοντας υπογράψει το design «πράσινων» γεφυρών στο Οχάιο, στη Βοστόνη, ενώ έχει βραβευθεί για δύο «ελληνικά» έργα, στον Αραχθο και το Μέτσοβο. Εξάλλου, ο Ελληνας «Καλατράβα», όπως αποκαλείται από ορισμένους στο χώρο, έχει συνεργαστεί με τον διάσημο Ισπανό αρχιτέκτονα για τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό γεφυρών στη Σεβίλη, στην πόλη Οντάροα έξω από το Μπιλμπάο και το «Pont Gentil» στο Παρίσι.
Παράλληλα, είναι ο επικεφαλής αρχιτέκτονας του οικιστικού, εμπορικού-επιχειρηματικού συγκροτήματος «DHA City Karachi» στο Πακιστάν, ενώ είναι ο κύριος ερευνητής του έργου «Gulf Encyclopedia for Sustainable Urbanism» που χρηματοδοτείται από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση για την προώθηση της εκπαίδευσης και της έρευνας «Qatar foundation» και το πρόγραμμα «Zofnass» του Χάρβαρντ.
Εχει βάλει τη σφραγίδα του και στην ανάπλαση των χωριών της Ηλείας μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού 2007, έχοντας προετοιμάσει σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ τη μελέτη αναμόρφωσης των τοπικών οικισμών.
Οσον αφορά το Ελληνικό, σε παλαιότερη μελέτη του κ. Πολλάλη προβλέπεται η δημιουργία αμιγούς χώρου πρασίνου 2.000 στρεμμάτων και υλοποίηση εγκαταστάσεων, των οποίων η αξιοποίηση θα παράγει έσοδα. Σύμφωνα με το σχέδιο του ακαδημαϊκού, τα κεφάλαια από τις εμπορικές και οικιστικές χρήσεις του Ελληνικού θα κατευθύνονταν στην απαλλοτρίωση και δημιουργία οάσεων πρασίνου σε υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας.
Ο καθηγητής του Χάρβαρντ δεν εμφανιζόταν υπέρμαχος της κατασκευής στο Ελληνικό ενός μητροπολιτικού πάρκου είτε διότι δεν θα είναι άμεσα προσβάσιμο από τους Αθηναίους είτε επειδή θα μπορούσε δύσκολα να συντηρηθεί.

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs