Η ξαφνική(;) συνάντηση Σαμαρά-Ερντογάν και η απαίτηση των ΗΠΑ για την υπογραφή του αγωγού TAP
Να υπενθυμίσουμε εξ αρχής, ότι τα σπουδαία στην πολιτική πρώτα γίνονται και μετά τα πληροφορούμαστε. Δεν κάνω λόγο για παρασκήνιο, επειδή πράγματι ορισμένα από τα τεκταινόμενα δεν πρέπει να προαναγγέλλονται. Γι’ αυτό και δεν είναι ευφυές, να γίνεται κριτική, με γνώση μόνον όσα πληροφορείται κάποιος από τα δελτία ειδήσεων.
Κατά το τελευταίο διάστημα συμβαίνουν πολλά ταυτοχρόνως, που φαίνεται πως ήρθε η ώρα να υλοποιήσουν οι ισχυροί τις αποφάσεις που έχουν λάβει από καιρό. Σε προηγούμενο σημείωμα είχαμε θέσει ερωτηματικά σχετικά με το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Κατάρ. Με τα νέα δεδομένα, τα ερωτηματικά μεν παραμένουν, αλλά έχουν και αυτονόητες απαντήσεις, υπό την έννοια ότι οι εικασίες μεταβάλλονται σε σοβαρές ενδείξεις.
Στην απορία που είχαμε εκφράσει, πώς μπορούμε να έρθουμε σε συνεννόηση με το Κατάρ, τη στιγμή που εκείνο μεν δεν συμμετέχει σε διαγωνισμούς αλλά κλείνει δουλειές μόνο με διακρατικές συμφωνίες, εμείς δε, είμαστε υποχρεωμένοι από την ευρωπαϊκή νομοθεσία μόνον με διαγωνισμούς να προχωρούμε σε αναθέσεις έργων, προσθέτουμε και την επόμενη.
Πώς συνέβη δηλαδή, ενώ είχε προγραμματισθεί συνάντηση του κ. Α. Σαμαρά με τον ηγέτη του Κατάρ, να βρεθεί την ίδια στιγμή εκεί και ο κ. Ερντογάν; Πώς μπορούσαν οι ηγέτες του εμιράτου να συζητούν με δυο πρωθυπουργούς ταυτόχρονα;. Έλεγαν στον έναν «θα διακόψουμε για λίγο» για να συνομιλήσουμε και με τον άλλον; Ο κ. Α. Σαμαρά είχε επισήμως προσκληθεί. Ο κ. Ερντογάν βρήκε κάποια πρόφαση -χιλιάδες τέτοιες υπάρχουν- και βρέθηκε την ίδια ώρα στον ίδιο τόπο με τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Ένα από τα δύο μπορεί να έχει συμβεί. Ή μας έριξαν σε παγίδα οι Καταριανοί (οι Αμερικανοί, δηλαδή) για να συζητηθούν ελληνοτουρκικά θέματα, και ιδίως αυτά που αφορούν τον αγωγό ΤΑΡ, μακριά από τη δημοσιότητα, ή συμμετείχαμε κι εμείς στο "κόλπο". Όποιο από τα δύο αν συνέβη, έχει πάλι δύο εκδοχές. Ή είχαμε υποχωρήσει από την Αθήνα στην απαίτηση των ΗΠΑ για να υπογράψουμε την υλοποίηση του ΤΑΡ (Trans-Adriatic Pipeline = Δι-Αδριατικός Αγωγός) ή μας αιφνιδίασαν με την παρουσία και του Ερντογάν και υποχωρήσαμε εκεί.
Προσωπικά έχω καταλήξει στο πρώτο. Διότι δεν μπορεί εν μια νυκτί να υποχωρήσουμε σε δυο σημεία, στα οποία είχαμε αντιρρήσεις και αναβάλαμε συνεχώς την υπογραφή μας, για την ολοκλήρωση κατασκευής του αγωγού. Το πρώτο είναι ότι ο αγωγός περνά από την Τουρκία, που σημαίνει ότι σε περίπτωση κρίσης μπορεί "να κλείσει τις στρόφιγγες". Βέβαια, θα στερηθούν και οι Ευρωπαίοι ενέργεια, αλλά το τελευταίο που θα σκεφθούν οι Τούρκοι είναι η δυσαρέσκεια των Ευρωπαίων αν πρόκειται να εμπλακούν σε περιπέτειες με την Ελλάδα.
Το δεύτερο σημείο είναι, πως η Αλβανία πίεζε συνεχώς για την υλοποίηση του έργου, επειδή θα έχει σημαντικά οφέλη (ενώ εμείς ελάχιστο ενοίκιο), αφού από τα λιμάνια της θα γίνεται η μεταφορά. Η δε χώρα μας, το κρατούσε ως διαπραγματευτικό χαρτί, προκειμένου οι Αλβανοί να αποδεχθούν τη συμφωνία που κάναμε για την ΑΟΖ.
Μάλιστα, ο Αλβανός ΥΠΕΞ κ. Παναρίτι, σε έκθεσή του που διοχετεύθηκε στον αλβανικό Τύπο, ενημέρωσε το αλβανικό υπουργικό συμβούλιο, ότι η Ελλάδα μπορεί να τους υποχρεώσει να αναγνωρίσουν την εγκυρότητα της συμφωνίας.
Μάλιστα, ο Αλβανός ΥΠΕΞ κ. Παναρίτι, σε έκθεσή του που διοχετεύθηκε στον αλβανικό Τύπο, ενημέρωσε το αλβανικό υπουργικό συμβούλιο, ότι η Ελλάδα μπορεί να τους υποχρεώσει να αναγνωρίσουν την εγκυρότητα της συμφωνίας.
Όμως, την επόμενη της επανόδου του κ. πρωθυπουργού από το Κατάρ, αναγγέλθηκε ότι στις 13 Φεβρουαρίου "πέφτουν" οι υπογραφές. Τι είδους διαβεβαιώσεις έδωσε στον κ. Α. Σαμαρά ο κ. Ερντογάν κατά τη συνάντησή τους στο Κατάρ, ώστε δεν φοβούμαστε πλέον πως η Τουρκία θα εκμεταλλευθεί σε βάρος μας την κυριαρχική θέση έναντί μας, που έχει σ’ αυτόν τον αγωγό; Και δεύτερον, τι πήραμε ώστε το διαπραγματευτικό μας όπλο -που φόβιζε τους Αλβανούς- να το απεμπολήσουμε;
Αλλά, δεν είναι μόνον αυτά. Σύμφωνα με προχθεσινό δημοσίευμα της αλβανικής εφημερίδας "Sot", φαίνεται πως δεν ήσαν μόνον οι Τούρκοι που παρενέβησαν για την υπαναχώρηση των Αλβανών στον καθορισμό της μεταξύ μας ΑΟΖ, αλλά και οι Ηνωμένες Πολιτείες! Το δημοσίευμα της εφημερίδας έχει τίτλο: «Η συμφωνία Μπερίσα με την Ελλάδα είναι ενάντια στα αμερικανικά συμφέροντα». Δεν είναι αυθαίρετο συμπέρασμα δημοσιογράφου, αλλά δήλωση του πρέσβη των ΗΠΑ στα Τίρανα, κ. Aleksander Arvizu. Αυτό είναι σοβαρό και περιπλέκει τα πράγματα. Θα το διαπραγματευθούμε αύριο.
Ο Μακεδών
Ο Μακεδών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.