Απειλές, καταγγελίες, μυστικές συναντήσεις… Όλα τα έχει ο… μπαχτσές στις φανερές και κρυφές μάχες των «μνηστήρων» για τη διεκδίκηση της ΔΕΠΑ.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της www.fmvoice.gr, ο ισχυρός άνδρας της Sintez Αντρέι Καραλιόφ έστειλε επιστολή στη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, με την οποία δεν ξεκαθαρίζει απολύτως τι πρόκειται να κάνει, αλλά αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα.
Με δεδομένο ότι από την πρώτη στιγμή, η υποψηφιότητα της Sintez αποτελούσε το «κρυφό χαρτί» (για άλλους τον «λαγό») της Gazprom, το μήνυμα προς της ελληνικές αρχές είναι σαφέστατο: Τελειώστε με το παρασκήνιο και δώστε μας τη ΔΕΠΑ.
Εκνευρισμός των Ρώσων
Αφορμή για τη νέα δυσφορία των Ρώσων αποτέλεσε η απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ (άρα της κυβέρνησης με τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας) να επιτρέψει στον τελευταίο γύρο του διαγωνισμού τη συμμετοχή κι άλλων «παικτών», σε συνεργασία με τους πέντε που συνεχίζουν την κούρσα.
Αυτό άναψε το φυτίλι των παρασκηνιακών κινήσεων. Αλλά τα ερωτήματα είναι πολλά: Στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, δηλαδή αφού είχε γίνει γνωστή η απόφαση του ΤΑΙΠΔ, ο κ. Καραλιόφ έδινε συνέντευξη σε διεθνή ενεργειακά πρακτορεία και επαναλάμβανε ότι θα καταθέσει το υψηλότερο τίμημα και μάλιστα ανέλυε τα σχέδιά του για την ελληνική αγορά αερίου.
Οι Ρώσοι δεν έχουν συνηθίσει σε τόσο απότομες αλλαγές σχεδίων, εκτός εάν ενδιάμεσα έγινε κάτι πολύ σοβαρό. Διαφορετικά και αυτή η κίνηση εντάσσεται στο πλαίσιο της τακτικής της μπλόφας.
Από την άλλη, ο εκνευρισμός της Μόσχας αποτυπώνεται και στη διπλωματική άρνηση του Κρεμλίνου να καθορίσει συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, εάν δεν υπάρχει «χειροπιαστή εξέλιξη» (έτσι την αναφέρουν πηγές που γνωρίζουν καλά την υπόθεση) στην περίπτωση της ΔΕΠΑ,
Οι Ρώσοι είναι εκνευρισμένοι, καθώς διαβλέπουν πως η ελληνική πλευρά, δια του ΤΑΙΠΕΔ, στρώνει το δρόμο ώστε η ΔΕΠΑ να μη δοθεί σε όποιον καταθέσει την υψηλότερη προσφορά, αλλά με διάφορα προσχήματα να παρακάμψει τον «ρωσικό σκόπελο», που θα δημιουργήσει προβλήματα στις σχέσεις μας με Αμερικανούς και Ευρωπαίους.
Ικανοποιημένοι οι Αμερικανοί
Από την άλλη, οι Αμερικανοί εμφανίζονται ικανοποιημένοι, καθώς τώρα διαφαίνονται περισσότερες ελπίδες να καταλήξει η ελληνική επιχείρηση αερίου σε άλλα χέρια, εκτός των ρωσικών.
Και το παρασκήνιο συνεχίζεται, με τη συμμετοχή όλων των υπόλοιπων διεκδικητών της ΔΕΠΑ, καθώς στο «χορό» μπήκαν παλιοί και νέοι διεκδικητές. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η κοινοπραξία «M&M Gaz» των ομίλων Μυτιληναίου και Βαρδινογιάννη έχουν επαφές με όλους τους «μνηστήρες» και αναζητούν την καταλληλότερη συμμαχία για την τελική μάχη.
Το ίδιο έχει κάνει και η Socar, η κρατική εταιρεία της Αζερμπαϊτζάν, που ενδιαφέρεται να «πατήσει πόδι» στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω Ελλάδας.
Το ερώτημα είναι: Που θα καθίσει η μπίλια του «αντιρωσικού» μετώπου στα χαρακώματα της ΔΕΠΑ; Ή μήπως θα υπάρξει ιστορικός συμβιβασμός (τύπου «Ενεργειακής Γιάλτας»), που θα μοιράζει αγορές και περιοχές, ώστε όλοι να βγουν κερδισμένοι;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.