Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Το κυνήγι των μηνύσεων για χρέη -Ποιες ποινές απειλούν τους φορολογούμενους



της Έλενας Λάσκαρη

Εκτός εμβέλειας των ποινικών διώξεων για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο βρίσκεται η συντριπτική πλειοψηφία των 2,4 εκατ. φορολογουμένων που έχουν βάλει "φέσι" στο Δημόσιο ύψους 55 δισ. ευρώ. Συνολικά 2,3 εκατομμύρια από αυτούς έχουν οφειλή έως 3.000 ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, περίπου 100.000 φορολογούμενοι θα πρέπει να προετοιμάζονται για γράμμα από την Εφορία και εν συνεχεία από τον Εισαγγελέα με την απειλή ποινικής δίωξης.

Το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί συντονισμένα τις τελευταίες ημέρες τουλάχιστον να…θορυβήσει όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη, καθώς με αλλεπάλληλες εγκυκλίους του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη από τη μία δίνονται διευκρινίσεις για την ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών στο πλαίσιο των διατάξεων του νόμου για την παροχή διευκόλυνσης τμηματικής εξόφλησης και από την άλλη δίνονταιαυστηρές εντολές στους προϊσταμένους των Δ.Ο.Υ είτε να επιστρατεύουν κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, είτε να ενεργοποιούν απευθείας τις διατάξεις του νόμου για την υποβολή αίτησης ποινικής δίωξης σε βάρος όσων έχουν οφειλή άνω των 5.000 ευρώ η οποία παραμένει ανεξόφλητη για διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών.

Οι ποινές περιγράφονται στο άρθρο 3 του νόμου 3943/2011 σύμφωνα με το οποίο, όποιος δεν καταβάλλει χρέη προς το Δημόσιο βεβαιωμένα σε Εφορίες και Τελωνεία για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης:

* Εως ένα έτος, εφόσον το συνολικό χρέος από κάθε αιτία, συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ,
* Τουλάχιστον έξι μηνών, εφόσον το συνολικό χρέος, υπερβαίνει το ποσό των δέκα χιλιάδων 10.000 ευρώ * Τουλάχιστον ενός έτους, εφόσον το συνολικό χρέος, υπερβαίνει το ποσό των 50.000 ευρώ,
* Τουλάχιστον τριών ετών, εφόσον το συνολικό χρέος υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ.
Εντολή σύλληψης, με τη διαδικασία του αυτοφώρου, δίνεται στις περιπτώσεις όπου το χρέος ξεπερνά τις 150.000 από κάθε είδους φόρο ή τις 75.000 ευρώ εφόσον πρόκειται για ΦΠΑ ή άλλο παρακρατούμενο φόρο.

Η ποινική δίωξη ασκείται ύστερα από αίτηση του προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. ή του Τελωνείου προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών της έδρας τους, που συνοδεύεται υποχρεωτικά από πίνακα χρεών, συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων.

Η πράξη μπορεί να κριθεί ατιμώρητη, εάν το ποσό που οφείλεται εξοφληθεί μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε οποιονδήποτε βαθμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών:

2.300.000 φορολογούμενοι χρωστούν έως 3.000 ευρώ στο Δημόσιο, με συνολικές οφειλές 1,1 δισ. ευρώ.
100.000 φορολογούμενοι χρωστούν από 3.000 έως 300.000 ευρώ, με συνολικές οφειλές 3 δισ. ευρώ.
5.770 φορολογούμενοι έχουν χρέη από 300.000 έως 1.000.000 ευρώ.
1.500 φορολογούμενοι έχουν χρέη πάνω από 1.000.000 ευρώ και συνολικές οφειλές 35 δισ. ευρώ.

Τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη στο τέλος Ιανουαρίου υπερέβαιναν τα 55 δισ. ευρώ,ενώ τον Ιανουάριο με τη συνδρομή 5.500 κατασχέσεων στα χέρια τρίτων (μισθοί, συντάξεις, καταθέσεις, επιχορηγήσεις, ενοίκια) εισπράχθηκαν 280 εκατ. ευρώ ληξιπρόθεσμων χρεών.

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs