Εταιρίες κολοσσοί που δραστηριοποιούνται στη Γερμανία έχουν γίνει στόχος χάκερς από την Κίνα, γεγονός που δημιουργεί πρόβλημα στις σχέσεις ανάμεσα στο Βερολίνο και στο Πεκίνο, σύμφωνα με τοSpiegel. Επιμέλεια: Νίκος Τριγάζης
Μια κυβερνοεπίθεση στα γερμανικά γραφεία της EADS πέρσι, έφερε το θέμα στην επικαιρότητα.
Η European Aeronautic Defence and Space Company (EADS) αποτελεί μια απ’ τις σημαντικότερες εταιρίες της Ευρώπης, καθώς κατασκευάζει μαχητικά αεροπλάνα, κατασκοπευτικούς δορυφόρους, ακόμα και τους πυραύλους για τα γαλλικά πυρηνικά όπλα.
Η γερμανική κυβέρνηση θορυβήκε στην είδηση ότι η εταιρία, τα γερμανικά γραφεία της οποίας βρίσκονται κοντά στο Μόναχο, χτυπήθηκε από χάκερς. Στα αρχεία της EADS περιλαμβάνονται όχι μόνο ευαίσθητα δεδομένα για την εταιρία και τις κατασκευές της αλλά και συνομιλίες με τις κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας.
Η εταιρία είναι στόχος κυβερνοεπιθέσεων εδώ και χρόνια. Αυτή η επίθεση, όμως, ήταν “περισσότερο ύποπτη”, σύμφωνα με ανθρώπους της EADS, πράγμα που τους ανάγκασε να να την αναφέρουν στη γερμανική κυβέρνηση.
Το θέμα παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις για την Γερμανία, επειδή οι επιθέσεις προέρχονταν από την Κίνα, μια χώρα με συνεχώς αυξανόμενη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια.
Και μπορεί η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ να χαρακτηρίζει την πρόοδο της Κίνας ως “μια κατάσταση που έχει μόνο νικητες” αλλά η αλήθεια είναι διαφορετική. Η Κίνα είναι η νικήτρια και χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ είναι οι ηττημένες. Ειδικά αν εταιρίες τους λεηλατούνται από Κινέζους χάκερς, που μεταφέρουν ευαίσθητα δεδομένα των εταιριών στην Ανατολή, αναφέρει το Spiegel.
Η κατάσταση αυτή οδηγεί την Γερμανία σε ένα πολιτικό δίλημμα. Καμία χώρα δεν μπορεί να μείνει άπραγη όταν μία άλλη χώρα προσπαθεί να υποκλέψει κρατικά μυστικά της. Πρέπει να προστατέψει τον πυρήνα του κράτους, ακόμα και με δραστικά μέτρα, όταν οι διπλωματικοί μέθοδοι αποτυγχάνουν.
Απ’την άλλη, η Γερμανική κυβέρνηση δε θέλει να χαλάσει τις σχέσεις της με την Κίνα, μία απ’ τις σημαντικότερους συμμάχους της. Συγκεκριμένα, η Κίνα είναι η τρίτη μεγαλύτερη χώρα που συναλλάσεται η Γερμανία και σύμφωνα με τη κ.Μέρκελ αποτελεί, πλέον, τον πιο σημαντικό μη-δυτικό πολιτικό σύμμαχο της Γερμανίας.
Αυτό εξηγεί τη μετριοπαθή στάση της Καγκελαρίου απέναντι στην Κίνα. Κατά τη διάρκεια σημαντικών κυβερνητικών συνεδριάσεων τον περασμένο Αύγουστο, φρόντισε απλά να θυμίσει στους Κινέζους τη σημασία “της δέσμευσης από διεθνείς νόμους”, ενώ η αποστολή ενός εκπροσώπου της κυβέρνησης στο Πεκίνο για να ενημερώσει τους Κινέζους αξιωματούχους ότι η Γερμανία καταδικάζει την κυβερνοκατασκοπεία, έγινε ανεπίσημα.
Το γερμανικό περιοδικό έφερε στην επιφάνεια το θέμα των διαδικτυακών επιθέσεων από την Κίνα πριν από πεντέμιση χρόνια, παίρνοντας ως απάντηση από τον, τότε Πρωθυπουργό της Κίνας, Γουέν Ζιαμπάο ότι η κυβέρνησή του θα έπαιρνε σημαντικά μέτρα για να σταματήσει αυτές τις επιθέσεις.
Από τότε το πρόβλημα έχει χειροτερέψει. Μόνο το 2012 η γερμανική κυβέρνηση και οι φορείς της δέχτηκαν 1.100 επιθέσεις από χάκερς, ενώ μεγάλες εταιρίες, όπως η κατασκευάστρια μετάλλων Thyssenkrupp, ο φαρμακευτικός κολοσσός Bayer και η εταιρία πληροφορικών συστημάτων IBM αποτέλεσαν στόχο κυβερνοεπιθέσεων, με τις υποψίες των περισσοτέρων να πέφτουν στην Κίνα. Και ίσως όχι άδικα.
Εμπλοκή των ΗΠΑ
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την αμερικάνικη εταιρία Mandiant που ειδικεύεται στην προστασία από ηλεκτρονικές επιθέσεις τα ίχνη οδηγούν στη στρατιωτική μονάδα 61398, που αποτελεί μέρος του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας.
Στην έκθεση που έχει συντάξει η Mandiant (http://intelreport.mandiant.com/ ) αναλύεται ο τρόπος που η μονάδα 61398 έχει εισχωρήσει στα ηλεκτρονικά συστήματα 141 εταιριών ανά τον κόσμο από το 2006 και τα στοιχεία που εμπεριέχονται σ'αυτή δεν αφήνουν περιθωρια αμφισβήτησης για τη δράση της μονάδας.
Το πόρισμα της έκθεσης της αμερικάνικης εταιρίας επιβεβαίωσε και ο Λευκός Οίκος. Μάλιστα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανέδειξε τις επιθέσεις σε θέμα υψίστης ασφαλείας και αποφάσισε να το θέσει για διάλογο ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα.
Τα στοιχεία της Mandiant ακολούθησαν οι πιέσεις στην κυβέρνηση των ΗΠΑ για αυστηρότερες ποινές στους καταδικασμένους χάκερς και νόμους για να αυξηθούν οι επιλογές των εταιριών για να πολεμήσουν την κλοπή δεδομένων.
Άλλωστε, οι ΗΠΑ είναι από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από κυβερνοεπιθέσεις , τόσο οι κρατικές υπηρεσίες τις όσο και πολλές επιχειρήσεις. Πιο πρόσφατη είναι η επίθεση από χάκερς που κατήγγειλαν τον προηγούμενο μήνα πολλά ΜΜΕ της χώρας, αναμεσά τους και οι New York Times.
Απ' την πλευρά της η Κίνα διαψεύδει το όλο θέμα, μιλώντας για αβάσιμες κατηγορίες, δηλώνοντας διά στόματος του Υπουργού Εξωτερικών και Άμυνας ότι "ο κινεζικός στρατός δεν έχει υποστηριξεί ποτέ τη δράση των χάκερς", προσθέτοντας μάλιστα ότι η Κίνα είναι "ένα από τα κύρια θύματα κυβερνοεπιθεσεων".
tvxs.gr/node/121042
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.