Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Ερχονται δραματικές περικοπές στις επικουρικές χιλιάδων συνταξιούχων


Ερχονται δραματικές περικοπές στις επικουρικές χιλιάδων συνταξιούχων
Αντιμέτωποι με νέες επώδυνες περικοπές στα επικουρικά τους, θα βρεθούν χιλιάδες συνταξιούχοι καθώς απόφαση του υπουργείου Εργασίας εντάσσει στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και όσα Ταμείων είχαν προσωρινά εξαιρεθεί.
Η απόφαση εκδόθηκε χθες “εντός” της προθεσμίας την οποία είχε ορίσει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η κυβέρνηση σε εφαρμογή του Μνημονίου (έως τις 28 Φεβρουαρίου) και ταυτόχρονα με τον έλεγχο που πραγματοποιούσε την ίδια ώρα στο υπουργείο τεχνικό κλιμάκιο της τρόϊκας για την τήρηση των δεσμεύσεων.
Με βάση την απόφαση του Γιάννη Βρούτση και με τη σύμφωνη γνώμη της Αναλογιστικής Αρχής, εκτός ΕΤΕΑ μένουν 4 (από τα 7) Ταμεία που είχαν ζητήσει να εξαιρεθούν (συνολικά ασφαλίζουν 74.600 εργαζόμενους και 17.000 συνταξιούχους): Το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ασφαλιστών και Προσωπικού Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων (ΤΕΑΑΠΑΕ), το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Εμπορίου Τροφίμων (ΤΕΑΥΕΤ), το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εταιρειών (ΤΕΑΥΦΕ) και το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Εταιρειών Πετρελαιοειδών (ΤΕΑΠΕΠ). Τα 4 Ταμεία μετατρέπονται σε Ν.Π.Ι.Δ γλυτώνοντας μεν την κρατική παρέμβαση όχι όμως και τις...περικοπές καθώς υποχρεούνται (τρία από αυτά) να “εξαφανίσουν” τα ελλείμματά τους “κουρεύοντας” τις συντάξεις που καταβάλλουν από 10% έως 35%, σύμφωνα με τις αναλογιστικές μελέτες.
Οι συντάξεις στα υπόλοιπα 8 που απαρτίζουν το ΕΤΕΑ (και ασφαλίζουν τη συντριπτική πλειοψηφία των ολοένα και λιγότερων ασφαλισμένων και των όλων και αυξανόμενων συνταξιούχων) θα επανακαθοριστούν αφού μετρηθεί το έλλειμμα το οποίο είχε υπολογιστεί στα 163,84 εκατ ευρώ στα τέλη του '12. Πριν από την υποχρεωτική ένταξη των ταμείων των τραπεζοϋπαλλήλων, των χημικών και των ναυτικών πρακτόρων για τα οποία κρίθηκε ότι δεν μπορούν να μείνουν εκτός ΕΤΕΑ “λόγω της οικονομικής και δημογραφικής τους κατάστασης”...
Οι συντάξεις που θα καταβάλλει το ΕΤΕΑ θα υπολογίζονται σε ανταποδοτική βάση, σύμφωνα με τις ατομικές εισφορές για τους ασφαλισμένους από 1/1/2001 και εφεξής. Το ίδιο σύστημα ισχύει και για τους ασφαλισμένους μέχρι 31/12/2000, αλλά, για το χρόνο ασφάλισης (και το τμήμα της σύνταξής τους) από 1/1/2015 και μετά
Με βάση το νόμο 4052/12 “πριν από την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους θα αναπροσαρμόζονται οι συντάξεις με την προϋπόθεση της μη ύπαρξης ελλείμματος και της μη μεταφοράς πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτό θα επανεξετάζεται σε τριμηνιαία βάση”. Με Π.Δ αναπροσαρμόζονται και οι καταβαλλόμενες από το ΕΤΑΤ και τον ΛΑΚ προσυνταξιοδοτικές παροχές (αφορούν τραπεζοϋπαλλήλους της Εμπορικής, της Alpha και της τράπεζας Αττικής).
ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΠΟΥ ΕΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΠΛΗΡΩΣ ΣΤΟ ΕΤΕΑ
1. Το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΕΑΜ).
2. Οι Τομείς του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΤ).
3. Το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ) και οι τομείς αυτού «ΤΕΑΠΟΚΑ» και «ΤΑΔΚΥ».
4. Οι τομείς του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Ταμείου Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ).
5. Ο Κλάδος Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ του ΤΑΥΤΕΚΩ για την επικουρική ασφάλιση
6. Το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Ναυτικών και τουριστικών Πρακτορείων (ΤΕΑΥΝΠΤ).
7. Το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Χημικών (ΤΕΑΧ).
8. Το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) ως προς την επικουρική ασφάλιση.

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs