Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

"Μαύρη τρύπα" στον ΕΟΤ, "πάρτι" στις ΜΚΟ και νέα λίστα Λαγκάρντ... vs παλιάς



Της Μαρίνας Μάνη 
Με την κομπίνα στον ΕΟΤ, τη νέα λίστα Λαγκάρντ και τις πρώτες αποκαλύψεις για πάρτι εκατομμυρίων σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ετοιμάζεται να φύγει... με κρότο το 2012.

Η υπόθεση στον ΕΟΤ πήρε νέες διαστάσεις χθες με την κατάθεση που έδωσε στην Αστυνομία ο πρώην γενικός γραμματέας του Νίκος Καραχάλιος: Οχι τόσο επειδή υποστήριξε πως είχε πλαστογραφηθεί η υπογραφή του στην επιταγή που διακίνησε ο επίσης πρώην ειδικός γραμματέας, αλλά επειδή  έκανε λόγο για μία “τρύπα” 12 εκατ. ευρώ στον Οργανισμό η οποία παραμένει αδιερεύνητη.

Ο κ. Καραχάλιος, αφού υπενθύμισε ότι διετέλεσε γενικός γραμματέας για 12 εβδομάδες μόνο, σημείωσε: «Οταν στις αρχές Δεκεμβρίου παρέλαβα το πόρισμα των ορκωτών λογιστών, και αφού ενημέρωσα το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΤ και την Υπουργό Τουρισμού, προχώρησα σε μια σειρά ενεργειών για τη διαλεύκανση της λογιστικής (;) τρύπας των 12 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία διαπιστώνεται στο πόρισμα. Από εκείνη την ημέρα, και εδώ και τρεις εβδομάδες, ξεκίνησε μια πρωτοφανής σε μέγεθος και χυδαιότητα εκστρατεία κατασυκοφάντησής μου»...

Ο ίδιος, φέρεται να διευκρίνισε πως η “τρύπα” προέκυψε μεν στον λογιστικό έλεγχο που διενεργήθηκε πέρυσι (2011) ωστόσο στο πόρισμα δεν διευκρινίζεται από ποια χρονική περίοδο και μετά άρχισε να δημιουργείται. “Λεπτομέρεια” με ιδιαίτερη σημασία, καθώς θα πρέπει να επιμερισθούν ευθύνες σε όσους διετέλεσαν υπουργοί Τουρισμού τα τελευταία χρόνια...

Νέα λίστα Λαγκάρντ vs παλιάς
Σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθεί η αντιπαραβολή από το ΣΔΟΕ της νέας λίστας Λαγκάρντ που “έφτασε” από το Παρίσι στην Αθήνα την Παρασκευή με την παλιά που... από CD έγινε «στικάκι»,  χάθηκε από τον Γ. Παπακωνσταντίνου και  ξεχάστηκε από τον Ευ. Βενιζέλο.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, η καθυστέρηση στην αντιπαραβολή οφείλεται στο γεγονός ότι δεν εξετάζονται μόνο τα ονόματα αλλά και το αν τα ποσά που εμφανίζονται να «φεύγουν» είχαν δηλωθεί και φορολογηθεί.

Η προσοχή, σε πρώτη φάση, εστιάζεται στον αριθμό των ονομάτων που παρατίθενται στις δύο λίστες προκειμένου να διαπιστωθεί εάν από την παλιά αφαιρέθηκαν ονόματα. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πάντως ισχυρίζονται ότι η νέα  λίστα αριθμεί μερικές δεκάδες ονόματα περισσότερα.

Ανάλογα με τα στοιχεία που θα προκύψουν, η αξιωματική αντιπολίτευση θα αποφασίσει εάν ζητήσει σύσταση Εξεταστικής ή Προανακριτικής επιτροπής που θα διερευνήσει την υπόθεση, αμέσως μόλις επαναλειτουργήσει η Βουλή στις 7 Ιανουαρίου.

«Νάρκες» στις ΜΚΟ
Οσο για τις "αμαρτωλές" Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις; Οι πρόσφατες αποκαλύψεις για τον «Κύκλο της Πάτμου» θεωρούνται... ορεκτικό, καθώς οι οικονομικοί εισαγγελείς εμφανίζονται έτοιμοι να ανοίξουν τον «φάκελο ΜΚΟ» που διαχειρίσθηκαν δημόσιο χρήμα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ την τελευταία δεκαετία.

Κατά τους γνωρίζοντες η υπόθεση «έχει πολύ ψωμί» καθώς ο τρόπος λειτουργίας και χρηματοδότησης αυτών των Οργανώσεων, καθώς και οι καταγγελίες για εμπλοκή (και) πολιτικών προσώπων σ΄ αυτές, απασχόλησε κατά καιρούς τα μέσα ενημέρωσης και τη Βουλή, με την κάθε κυβέρνηση να διαβεβαιώνει ότι «θα θέσει κανόνες» και «θα κάνει έλεγχο».

Η μερίδα του λέοντος ανήκει στο Υπουργείο Εξωτερικών το οποίο εποπτεύει πάνω από 500 ΜΚΟ. Ο έλεγχος θα αφορά σε όλες τις Οργανώσεις που ιδρύθηκαν από το 1997 και μετά, προκειμένου να διαπιστωθεί πού διέθεσαν τα χρηματικά ποσά με τα οποία χρηματοδοτήθηκαν.

Κατά τις πληροφορίες, στο μικροσκόπιο της έρευνας έχουν μπει ΜΚΟ που εμφάνισαν ως έργο την αποναρκοθέτηση περιοχών και ενισχύθηκαν με ποσά που ξεπερνούν τα οκτώ εκατ. ευρώ. 


Πηγή:www.capital.gr
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs