Μπορεί οι σωλήνες του αγωγού «Νότιο Ρεύμα», που συγκολλήθηκαν συμβολικά την Παρασκευή στην Ανάπα, την αρχαία Σινδική των Σκυθών στον Εύξεινο Πόντο, να στέκονταν ακόμη στον αέρα, πάντως έδωσαν το μήνυμα που ήθελε να επισφραγίσει με την εκδήλωση αυτή το Κρεμλίνο.
Το γεωστρατηγικό προβάδισμα στην υπόθεση που καλείται μεταφορά ασιατικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη ανήκει στη Ρωσία και οι φερόμενοι ως ανταγωνιστές, όπως ο πολυθρύλητος αμερικανο-δυτικών συμφερόντων «Ναβουχοδονόσορας», που θα έπρεπε να μεταφέρουν αέριο από την Κεντρική Ασία, παραμένουν «φαντάσματα», που το πιθανότερο είναι ότι δεν θα αποκτήσουν ποτέ πληρότητα σε καύσιμο και άρα δεν θα υλοποιηθούν.
Περιχαρής ο Βλαντίμιρ Πούτιν, που έχει «προσωπικά» αναλάβει από την πρώτη του κιόλας θητεία την εδραίωση της ρωσικής ενεργειακής «διείσδυσης» στην Ε.Ε., ξεκαθάρισε ότι οι πραγματικές εργασίες «διεύρυνσης αγωγών και υποδομών σε βάθος 2.500 χιλιομέτρων στη Ρωσία» έχουν ξεκινήσει προ πολλού, ήδη από το 2010, γι’ αυτό και τώρα ουσιαστικά ξεκινά η τελική φάση υλοποίησης του σχεδίου του South Stream, που συζητείται από το 2005.
Ο αγωγός θα διέρχεται κάτω από την επιφάνεια της Μαύρης θάλασσας, από την αποκλειστική οικονομική ζώνη της Τουρκίας έως τη Βουλγαρία, από όπου και θα διακλαδωθεί μέσω Βαλκανίων (Σλοβενία, Κροατία, Σερβία) προς Ιταλία και Ουγγαρία.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ουσιαστικά ολοκληρώνεται το δίκτυο των ρωσικών αγωγών προς την Ευρώπη, καθώς πρόσφατα τέθηκαν σε λειτουργία και οι δύο διακλαδώσεις του «δίδυμου» Nord Stream, που καλύπτει τις ανάγκες Γερμανίας και Κεντρικής Ευρώπης.
Παρά τις επιφυλάξεις πολλών αναλυτών ότι υπό τις παρούσες συνθήκες είναι αμφίβολο ποιος θα χρειαστεί τόσο φυσικό αέριο σε μια Ευρώπη βυθισμένη στην οικονομική κρίση, γεγονός που ενισχύει τους φόβους για «μη κερδοφόρο, αλλά πολιτικό έργο», η ρωσική πλευρά προσπαθεί συστηματικά να διαλύσει τις ανησυχίες.
Η Μόσχα διαβεβαιώνει ότι ο νέος αγωγός όχι μόνο αποτελεί εγγύηση ενεργειακής ασφάλειας για την Ευρώπη, αλλά ειδικότερα επιλύει οριστικά το πρόβλημα των «εκβιασμών των ενδιάμεσων διαμετακομιστών», όπως η Ουκρανία, άρα δεν προβλέπονται για το μέλλον «κρίσεις φυσικού αερίου», όπως αυτές που γνώρισε η Ευρώπη μέσα στο καταχείμωνο.
«Οποτε θέλει ο Πούτιν θα παγώσουμε», λένε οι ρωσοφοβικοί, πολιτικοί και ΜΜΕ, αν και στην πραγματικότητα αυτό που συμβαίνει είναι η πιο φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων: ο μεγαλύτερος παραγωγός φυσικού αερίου στην Ευρασία συνδέεται στενότερα και πρακτικότερα με τον μεγαλύτερο καταναλωτή του οικολογικότερου από τα συμβατικά καύσιμα.
Ο επικεφαλής της ρωσικής Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, που διαθέτει το 50% στον νέο αγωγό και αποτελεί τον βασικό κινητήριο μοχλό στον συνεταιρισμό με την ιταλική Eni, τη γαλλική EdF και τη γερμανική Wintershall Holding, ανακοίνωσε μάλιστα ότι και τα 63 δισ. κυβικά μέτρα αερίου που θα μεταφέρει ο αγωγός έχουν ήδη διανεμηθεί και «το σχέδιο έχει απόλυτη ζήτηση στην αγορά ενέργειας».
«Δουλεύοντας γι’ αυτό το σχέδιο δεν σκεφτόμασταν τους ανταγωνιστές, πετυχαίναμε τους δικούς μας στόχους και το ανταγωνιστικό μας προβάδισμα είναι ότι εμείς διαθέτουμε και φυσικό αέριο και τον καταναλωτή του, σε αντίθεση με πολλά άλλα σχέδια», είπε υπομειδιώντας ο Α. Μίλερ, έχοντας φυσικά στο μυαλό του τον Nabucco, από τον οποίον ήδη τη φετινή χρονιά άρχισαν να αποχωρούν οι ενδιαφερόμενοι μέτοχοι, με τελευταία την Ουγγαρία, που συμμετέχει ενεργά στον South Stream.
H Tουρκία εκπροσωπήθηκε στην εκδήλωση από τον υπουργό Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, ο οποίος μεταξύ άλλων ανακοίνωσε ότι Πούτιν-Ερντογάν συμφώνησαν πρόσφατα την αύξηση των όγκων ρωσικού φυσικού αερίου, που προμηθεύεται η Αγκυρα, η οποία, μετά από ποικίλες υπαναχωρήσεις στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, τελικά χορήγησε την απαραίτητη περιβαλλοντική άδεια για την έναρξη της κατασκευής του South Stream, έστω και αν δεν συμμετέχει μετοχικά ή άλλως πώς στο έργο.
Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τον πρεσβευτή της στη Μόσχα, Μ.Σπινέλλη, και μέχρι στιγμής παραμένει απούσα από κάθε συζήτηση για τη νότια διακλάδωση του αγωγού, που επρόκειτο να περάσει από ελληνικό έδαφος και να καταλήξει στην Ιταλία.
Αν δε η ελληνική κυβέρνηση δεν βρει το κουράγιο να παρακάμψει τις πιέσεις των φίλων και συμμάχων μας και δεν δώσει τη ΔΕΠΑ σε ρωσικά συμφέροντα, η περιλάλητη ελληνορωσική ενεργειακή συνεργασία μπορεί να θεωρείται από τώρα νεκρή.
avgerinos@ellada-russia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.