Της Ρούλας Σαλούρου
Μια κρίσιμη δίκη πραγματοποιείται σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για το μέλλον των μισθών στη χώρα. Την ώρα που όλες οι έρευνες δείχνουν δραματική επιδείνωση των εισοδημάτων των μισθωτών, με κυριότερη αυτή του ΙΝΕ ΓΣΕΕ που δείχνει ότι λόγω των περικοπών, μέσα σε δύο χρόνια η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων έπεσε κατά 50%, η ΓΣΕΕ θα επιδιώξει την ανατροπή του Μνημονίου 2.
Στην πράξη, σήμερα, στο ΣτΕ εκδικάζεται η προσφυγή της ΓΣΕΕ κατά της 6ης Πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) με την οποία ανατράπηκαν βασικές θεμελιώδεις αρχές του εργατικού θεσμικού πλαισίου.
Σύμφωνα με την ΠΥΣ 6, από 14 Φεβρουαρίου του 2012 τα κατώτατα διαμορφωμένα όρια μισθών και ημερομισθίων μειώθηκαν κατά 22%.
Από την ίδια ημερομηνία, τα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων για νέους, ηλικίας κάτω των 25 ετών μειώθηκαν κατά 32%.
Και οι δύο περικοπές, δεν προϋποθέτουν τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων.
Παράλληλα, προβλέπεται ότι οι όροι Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που θα λήξει ή θα καταγγελθεί, εξακολουθούν να ισχύουν επί ένα τρίμηνο από τη λήξη ή την καταγγελία τους. Με την πάροδο του τριμήνου και εφόσον εν τω μεταξύ δεν έχει συναφθεί νέα Σύμβαση, εξακολουθούν να ισχύουν μόνον ο βασικός (μειωμένος) μισθός, και τα επιδόματα ωρίμανσης, τέκνων, σπουδών και επικινδύνου εργασίας, εφόσον τα επιδόματα αυτά προβλέπονταν στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που έληξαν ή καταγγέλθηκαν. Από τις 14−2−2012 η προσφυγή στη διαιτησία (ΟΜΕΔ) περιορίζεται αποκλειστικά στον καθορισμό βασικού μισθού ή/και βασικού ημερομισθίου, και δεν επιτρέπεται να περιλαμβάνεται σε αυτήν κανένα άλλο ζήτημα.
Από 14−2−2012 και μέχρι το ποσοστό της ανεργίας να διαμορφωθεί σε ποσοστό κάτω του 10%, παγώνουν όλες οι ωριμάνσεις.
Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, η αντισυνταγματικότητα των μέτρων που καταργούν το εργατικό και θεσμικό πλαίσιο της χώρας και η παραβίαση των Διεθνών Συμβάσεων είναι πρωτοφανής για χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι έχουν καταγγελθεί τόσο από το Συμβούλιο της Ευρώπης όσο και από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας.
Με την 6η ΠΥΣ 2012 καταργούνται ΣΣΕ και επιβάλλονται μειώσεις μισθών που υποβιβάζουν το ήδη ισχνό εισόδημα των εργαζομένων κάτω από το όριο φτώχειας, όσων φυσικά έχουν ακόμη εργασία και δεν έχουν προστεθεί στις στρατιές των ανέργων ή των μερικώς απασχολουμένων.
Συγχρόνως οδηγούν σε ακόμη βαθύτερη και καταστροφικότερη ύφεση που θα οδηγήσει σε κλείσιμο και άλλες επιχειρήσεις και σε ακόμη μεγαλύτερη ανεργία.
Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με την μελέτη του Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ, η αγοραστική δύναμη των μισθών στην Ελλάδα κατέγραφε μείωση της τάξης του 50%, πριν ακόμη εφαρμοστεί το Μνημόνιο 2 και η ΠΥΣ6.
Η έρευνα προβλέπει λοιπόν ότι, οι κατώτατες αποδοχές της Ελλάδας πρόκειται να υποχωρήσουν ακόμα περισσότερο, πάντα σε επίπεδο αγοραστικής δύναμης και να προσεγγίσουν κράτη της τρίτης ταχύτητας της ΕΕ. Πρόκειται για χώρες της ανατολικής Ευρώπης (πχ Λετονία, Λιθουανία, Βουλγαρία) στις οποίες ο κατώτατος μισθός κυμαίνεται από 138 έως 336 ευρώ το μήνα.
Έχοντας ως βάση τα έτη 2010 και 2011, η έρευνα δείχνει ότι:
Ο μέσος πραγματικός μισθός περιορίστηκε από το 84% στο 74% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Η πρόβλεψη για το τρέχον έτος είναι ότι θα φτάσει το 68%, δηλαδή θα συνεχιστεί η πτωτική πορεία του.
Η Ελλάδα παρουσίασε το 2010 το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό φτώχειας για την ΕΕ των 15, με 21,4%, μετά την Ισπανία.
Ένας στους δύο Έλληνες βρίσκεται στο όριο της φτώχειας, δηλαδή έχει ετήσιο εισόδημα που είναι μικρότερο από 4.781 ευρώ ετησίως.
Το ποσοστό φτώχειας των ανέργων, από 37,9% που ήταν το 2008, έφτασε το 44,2% το 2010.
Το ποσοστό των ατόμων που πληρώνουν με δυσκολία πάγιους λογαριασμούς και παρουσιάζουν αδυναμία στο να εξασφαλίσουν επαρκή θέρμανση, όπως και διατροφή που να περιλαμβάνει κάθε δεύτερη μέρα κρέας ή ψάρι, αυξήθηκε το 2011 στο 28,4%, από 21,8% που ήταν το 2008.
Πηγή:www.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.