Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Τα νέα σενάρια για τη φορολογία



της Έλενας Λάσκαρη

Δυναμικό come back στο πεδίο του φορολογικού επιδιώκει το Μέγαρο Μαξίμου, με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να παίρνει την υπόθεση στα χέρια του μετά τις τουλάχιστον άστοχες κινήσεις από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών τις τελευταίες ημέρες.

Με τις αλλαγές που επιδιώκονται στο παρά πέντε της κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή, η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιδιώξει να συνοδεύσει τις αλλαγές με ένα ισχυρό μήνυμα βούλησης για την πάταξη της φοροδιαφυγής όχι με λόγια αλλά με πράξεις.

Παράλληλα, θα επιχειρήσει να αμβλύνει τις εντυπώσεις μιας κυβέρνησης – Ηρώδη που προκλήθηκαν μετά τον υπολογισμό των νέων οικογενειακών επιδομάτων στο …πόδι, με αποτέλεσμα την φορολογική τιμωρία τριτέκνων και πολυτέκνων ακόμα και αν είχαν εισοδήματα στο όριο ή και κάτω από το όριο της φτώχειας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Αντώνης Σαμαράς στη χθεσινή ομιλία του τόνισε ότι στόχος είναι να μειωθεί το βάρος εκείνων που πληρώνουν υπέρμετρα, να συνεισφέρουν αυτοί που φοροδιαφεύγουν και να μην πλήττεται η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων από τη φορολογία. Εθεσε ως στόχο χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές, απλούστερο σύστημα, εκτεταμένη χρήση της τεχνολογίας και αυστηρή τιμωρία - δηλαδή άμεσες και σκληρές ποινές - όσων επιμένουν να μην πληρώνουν, ώστε να δημιουργηθούν ισχυρά αντικίνητρα στη φοροδιαφυγή.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας μιλώντας στο Σκαι υποστήριξε ότι θα υπάρξει φορολογική μεταρρύθμιση το 2013 ενώ οι φοροδιαφεύγοντες δεν θα έχουν το περιθώριο για ανασταλτικού χαρακτήρα ποινές: ή θα πληρώνουν ή θα φυλακίζονται.


Τα περιθώρια και οι επιλογές


Περιθώρια για μαγικές λύσεις ιδίως την ύστατη ώρα δεν υπάρχουν. Γι’ αυτό και οι εντολές που δόθηκαν στα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που «τρέχουν» τις προτεινόμενες αλλαγές είναι να εκπονήσουν διάφορα σενάρια κλίμακας φορολογίας εισοδήματος και αυξημένης υποστήριξης των οικογενειών στη βάση ισοδύναμων προτάσεων.

Το "45άρι" έφυγε από το τραπέζι των συζητήσεων για εισοδήματα άνω των 26.000 ευρώ, ενώ εξετάζονται τα περιθώρια που υπάρχουν να επιβληθεί ακόμα και σε υψηλότερο επίπεδο από τα 48.000 ευρώ.

Σε μια προωθημένη κίνηση μάλιστα, εξετάστηκε το ενδεχόμενο μείωσης του ανώτατου φορολογικού συντελεστή για μισθωτούς και συνταξιούχους από το 45% στο 40%, πρόταση που μάλλον «κολλάει» για την ώρα.

Αντίθετα, δεν αποκλείεται οι ελεύθεροι επαγγελματίες με αύξηση του τέλους επιτηδεύματος των 500 ευρώ να κληθούν να χρηματοδοτήσουν την φορο-ελάφρυνση των οικογενειών.


Πρώτο θέμα τα παιδιά
Οι οδηγίες που δόθηκαν στα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δεν επιδέχονται πολλών ερμηνειών. «Κάντε τις αλλαγές εκείνες με τις οποίες σε σχέση με το ισχύον καθεστώς δεν θα υπάρχουν επιβαρύνσεις για τρίτεκνους και πολύτεκνους» ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, η γραμμή που δόθηκε. Στο σημείο αυτό αρχίζει η αναζήτηση ισοδύναμων μέτρων για να εξαλειφθούν οι επιβαρύνσεις.

Μία από τις προτάσεις που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών είναι η μείωση του επιδόματος για το πρώτο και δεύτερο παιδί προκειμένου να αυξηθεί το επίδομα για όσους έχουν τρία ή περισσότερα παιδιά, παρ’ εκτός εάν προκύψουν ισοδύναμα μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να αυξήσουν το διαθέσιμο κεφάλαιο για τη χρηματοδότηση του επιδόματος.

Στην αναζήτηση ισοδυνάμων, τρία σενάρια βρίσκονται στο τραπέζι:

* Η αύξηση του τέλους επιτηδεύματος που επιβαρύνει τους ελεύθερους επαγγελματίεςκαι ανέρχεται σήμερα σε 500 ευρώ. Ανάλογα με το ύψος των πρόσθετων εσόδων που αναζητούνται, αν προκριθεί αυτή η λύση, θα υπάρξει και η αντίστοιχη διεύρυνση του τέλους.

* Η αύξηση του φόρου επί των τόκων καταθέσεων. Ήδη τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση έχουν συμφωνήσει ή τουλάχιστον δεν έχουν διαφωνήσει για την προτεινόμενη αύξηση του φόρου επί των τόκων καταθέσεων από το 10% στο 15%.
Αν ο συντελεστής αυξάνονταν περαιτέρω στο 17,5% - πρόταση που έριξε στο τραπέζι η ΔΗΜΑΡ- εκτιμάται ότι θα προέκυπταν επιπλέον έσοδα της τάξεως των 130 εκατ. ευρώ.

* Η αύξηση του συντελεστή του ενιαίου φόρου ακινήτων που θα αντικαταστήσει το χαράτσι και το ΦΑΠ από το 2013, για όσους έχουν πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Στο σχεδιασμό του νέου φόρου, το επικρατέστερο σενάριο ήταν ο συντελεστής γιαιδιοκτήτες ακινήτων αξίας άνω των 3 εκατ. ευρώ να οριστεί στο 1,2%. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ εισηγήθηκαν ο συντελεστής αυτός να αυξηθεί στο 2%, πρόταση που οδηγεί σε έξτρα έσοδα 150 εκατ. ευρώ.

Η κλίμακα
Ήδη από τη Δευτέρα, όπως έγραφε χθες το Euro2day, ο Πρωθυπουργός είχε «εξουδετερώσει» το 45άρι του φόρου το οποίο θα επιβάλλονταν σύμφωνα με τη νέα εκδοχή φοροκλίμακας από το υπουργείο Οικονομικών σε εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων πάνω από 26.000 ευρώ. Το ίδιο επιβεβαιώθηκε και στη χθεσινή σύσκεψη.

Η βάση πάνω στην οποία θα κινηθούν οι βελτιωτικές κινήσεις στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος- όπως έγραψε χθες το Euro2day- είναι η προηγούμενη πρόταση (πριν τη βόμβα με την επιβολή συντελεστή 45% σε εισοδήματα άνω των 26.000 ευρώ) σύμφωνα με την οποία καθιερώνονται τρεις συντελεστές και το αφορολόγητο των 5.000 ευρώπαραχωρεί τη θέση του σε σταθερή έκπτωση φόρου 1.950 ευρώ.
Τα εναλλακτικά σενάρια δεν θα αλλοιώνουν τη «φιλοσοφία» της κλίμακας στην οποία ,ο πρώτος συντελεστής 21% επιβάλλεται για εισοδήματα έως 25.000 ευρώ, για τα επόμενα 23.000 ευρώ (κλιμάκιο εισοδήματος από 25.001 έως 48.000 ευρώ) ο συντελεστής αυξάνεται σε 36% και για εισοδήματα άνω των 48.000 ευρώ επιβάλλεται ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής 45%.

Όλοι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι με εισόδημα έως 18.000 ευρώ δικαιούνται σταθερή έκπτωση φόρου 1.950 ευρώ. Για υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια, η έκπτωση φόρου μειώνεται κατά 50 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος , για εισοδήματα έως 29.000 ευρώ και κατά 100 ευρώ ανά 1.000 ευρώ εισοδήματος μέχρι να μηδενιστεί.

Με την κλίμακα σε αυτή τη μορφή, σε σχέση με σήμερα, προκύπτουν μικρές ελαφρύνσεις για εισοδήματα έως 25.000 ευρώ και σημαντικές επιβαρύνσεις για υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια.

Στο τραπέζι έπεσε και πρόταση για κατάργηση του ανώτατου συντελεστή 45% με καθιέρωση ανώτατου συντελεστή 40% για τη φορολόγηση των εισοδημάτων μισθωτών και συνταξιούχων.

Η πρόταση δεν φαίνεται να είναι ώριμη για να υλοποιηθεί τώρα, πόσο μάλλον που στην παρούσα συγκυρία θα μπορούσε να οδηγήσει σε αντιδράσεις από την πλευρά της τρόικας, το οποίο είναι το τελευταίο που θα ήθελε η κυβέρνηση.

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs