Το τελευταίο διάστημα η προσοχή όλων είναι στραμένη στην επιτυχία του προγράμματος επαναγοράς ελληνικού χρέους. Και ενώ οι περισσότεροι ασχολούνται με το τι θα σημαίνει αυτό για τις τράπεζες, λίγοι έχουν δώσει σημασία στα ασφαλιστικά ταμεία.
Φυσικά, πρέπει να επισημάνουμε ότι την Κυριακή ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σε συνέντευξή του σε εφημερίδα, ξεκαθάρισε πως τα Ταμεία δεν θα συμμετάσχουν στο λεγόμενο buy back των ομολόγων, όπως άλλωστε έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα…
Ωστόσο, στελέχη της τραπεζικής και της χρηματιστηριακής αγοράς, αλλά και πολιτικοί παράγοντες που στηρίζουν την κυβέρνηση εκτιμούν ότι τα Ταμεία (ίσως όχι όλα) θα συμμετάσχουν, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσει η κυβέρνηση να εξασφαλίσει την επιτυχία του προγράμματος. Βέβαια, οι ίδιοι εκτιμούν ότι όταν κάτι τέτοιο συμβεί, αυτό θ σημάνει και το τέλος αυτής της κυβέρνησης.
Σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή η απάντηση που έδωσε ο Επίτροπος Όλι Ρεν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν αφήνει περιθώρια για πολλά σχόλια:
“Κύριε Χουντή, για την εξαγορά του χρέους στην Ελλάδα, σωστά είπατε ότι, γίνεται μνεία στη δήλωση του Eurogroup, στις τιμές που αναμένεται να μην είναι υψηλότερες από αυτές της Παρασκευής 23 Νοεμβρίου. Νομικά, θα πρέπει να είμαι ξεκάθαρος σε αυτό. Αυτό είναι εγχείρημα που νομικά αφορά τις ελληνικές αρχές, κυρίως την Ελληνική Δημοκρατία και τους ιδιώτες επενδυτές και από την Ελλάδα εξαρτάται η υλοποίηση του εγχειρήματος. Μπορώ να πω ότι, θα υπάρξει η αναγκαία χρηματοδότηση για ενδεχόμενη εξαγορά χρέους και θα γίνουν οι αναγκαίες επαφές με τις ελληνικές αρχές”.
Σημειώνεται ότι πρόκειται για τίτλους συνολικού ύψους 62 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 30 δισ. ευρώ βρίσκονται σε χαρτοφυλάκια ξένων τραπεζών και funds, τα 17 δισ. ευρώ διακρατούνται από εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα, τα 13 δισ. ευρώ από τα ασφαλιστικά ταμεία και τα 2 δισ. ευρώ από ιδιώτες που συμμετείχαν στο PSI του περασμένου Φεβρουαρίου.
Από τα 13 δισ. ευρώ των Ταμείων, τα 8 δισ. ευρώ βρίσκονται στον ειδικό λογαριασμό που διατηρεί η Τράπεζα της Ελλάδας. Ωστόσο, η ΤτΕ μετά και την σωρεία μηνύσεων που δέχθηκε ύστερα από το προηγούμενο «κούρεμα», διαμηνύει ότι σε αυτή την επαναγορά δεν θα προβεί σε κανένα μονομερές κούρεμα των ομολόγων των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων.
Η συνέχεια της κλοπής των Ταμείων θα αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα. Οι τράπεζες, όση ζημιά κι αν υποστούν (ενώ αρχικά εκτιμούσαν ότι η επαναγορά θα γίνει στο 23%, τελικά θα γίνει γύρω στο 32%), ας μην ξεχνάμε ότι μετά θα προχωρήσει ηανακεφαλαιοποίησή τους και θα πάρουν 23 δισ. ευρώ.
Κάτι αντίστοιχο, όμως, δεν αναμένεται να συμβεί με τα Ταμεία που δεν θα πάρουν φράγκο. Και το ερωτηματικό στον τίτλο, δεν επερωτά αν αυτό θα είναι το τελευταίο κούρεμα του χρέους (γιατί δεν θα είναι), αλλά αν θα υπάρχουν άλλα αποθεματικά στα Ταμεία για να κουρευτούν. Κοινώς, αν υποχρεώσουν τα Ταμεία να συμμετάσχουν στο "PSI Σαμαρά", θα βάλουν με αυτόν τον τρόπο την «ταφόπλακα» στην κοινωνική ασφάλιση.
Όπως και να ‘χει, σύντομα θα ξέρουμε, καθώς η διαδικασία του βιβλίου προσφορών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι και την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου, ώστε να γίνουν γνωστός ο αριθμός αυτών που θα συμμετάσχουν και η μέση τιμή στην οποία είναι δυνατό να αγοραστούν οι τίτλοι του Δημοσίου.
Με τα δεδομένα αυτά, το ελληνικό Δημόσιο θα προσέλθει στο Eurogroup της 10ης Δεκεμβρίου, οπότε θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Αν το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης εγκρίνει τη μέση τιμή και τη συνολική προσφορά, η επαναγορά θα προχωρήσει κανονικά.
http://fmvoice.eu/index.php
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.