Toυ Μπάμπη Μιχάλη
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο ΟΟΣΑ για την υγεία της παγκόσμιας οικονομίας, καλώντας επειγόντως σε δράση στην πιο επείγουσα προειδοποίησή του από τα τέλη του 2008.
«Μετά από πέντε χρόνια η παγκόσμια οικονομία αποδυναμώνεται ξανά. Ο κίνδυνος μιας νέας μεγάλης οικονομικής συρρίκνωσης δεν θα πρέπει να αποκλειστεί» προειδοποίησε χαρακτηριστικά χθες ο επικεφαλής οικονομολόγος του διεθνούς οργανισμού, Πιερ-Κάρλο Παντοαν. Στην τακτική εξαμηνιαία έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας (World Economic Outlook) που έδωσε χθες στη δημοσιότητα παγκοσμίως ο διεθνής οργανισμός, τονίζει ότι οι δύο μεγάλες απειλές για την παγκόσμια οικονομία είναι το ενδεχόμενο μιας νέας συρρίκνωσης στην ευρωζώνη και η αποτυχία των ΗΠΑ να διορθώσουν τα δημοσιονομικά τους προβλήματα.
Καλεί τις κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης, της Ιαπωνίας, της Κίνας και της Ινδίας σε περαιτέρω μέτρα τόνωσης της οικονομίας -είτε με μείωση επιτοκίων είτε με επιπρόσθετα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης- αν οι κυβερνήσεις τους αποτύχουν. Ζητά ακόμη από κυβερνήσεις χωρών της ευρωζώνης -όπως η Ισπανία- τη χαλάρωση των μέτρων λιτότητας και των περικοπών στις δημόσιες δαπάνες, οι οποίες, όπως ομολογεί, βλάπτουν την ανάπτυξη σε μεγαλύτερο του αναμενομένου βαθμό. Καλεί μάλιστα ισχυρές οικονομίες, όπως η Γερμανία, να ετοιμαστούν για αύξηση των δαπανών τους προκειμένου να τονωθεί η ανάπτυξη.
Ο διεθνής οργανισμός υποβαθμίζει όλες σχεδόν τις προηγούμενες προβλέψεις του για την ανάπτυξη. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 34 χώρες-μέλη του υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις του για τις 31. Προβλέπει πια ότι στο σύνολό της η παγκόσμια οικονομία θα σημειώσει φέτος ρυθμό ανάπτυξης 2,9% έναντι 3,4% που εκτιμούσε τον περασμένο Μάιο, ενώ για το 2013 βλέπει 3,4% από 4,2% αντίστοιχα. Για την ευρωζώνη, την οποία και θεωρεί τον «μεγάλο ασθενή» της παγκόσμιας οικονομίας, προβλέπει ύφεση τόσο για φέτος (-0,4%) όσο και για το 2013 (-0,1).
Για τις ΗΠΑ, τέλος, τονίζει ότι και αυτές απειλούνται με ύφεση, αν οι πολιτικοί τους δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν σε ένα μείγμα μέτρων για την αντιμετώπιση του «δημοσιονομικού γκρεμού». Αν το ζήτημα αυτό ξεπεραστεί, ο ΟΟΣΑ βλέπει την οικονομία τους να τρέχει το 2013 με ρυθμό 2% έναντι 2,6% που προέβλεπε τον Μάιο.
Μπάμπης Μιχάλης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.