Το νομοσχέδιο κατατέθηκε από χθες το απόγευμα στη Βουλή. Τον λόγο έχουν πλέον οι 300. Να αποφασίσουν αν θα ψηφίσουν ένα «πακέτο» το οποίο διαλύει το κοινωνικό κράτος και τα δίνει όλα στις επιχειρήσεις μην τυχόν και προσλάβουν κάποιον. Μην τυχόν και πέσει η ανεργία από το 30% που θα φτάσει σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις.
Με το νομοσχέδιο η χώρα μετατρέπεται σε παράδεισο για τις επιχειρήσεις ενώ οι τελευταίες… πινελιές θα μπουν με το φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα φέρει και μείωση φόρων. Οι αποζημιώσεις γίνονται σαφώς φθηνότερες, ο μισθός μπορεί να παραμείνει καθηλωμένος στα 586 ευρώ για 12 χρόνια, οι εργοδοτικές εισφορές μειώνονται (αρχικά κατά 1,1%), τη μισή καλοκαιρινή άδεια θα τη χορηγεί ο εργοδότης όποτε θέλει και το ωράριο εργασίας μπορεί να γίνει λάστιχο.
Στο νομοσχέδιο ενσωματώθηκαν όλες οι διατάξεις για τα εργασιακά που έχουν προκαλέσει και την κρίση στους κόλπους της τρικομματικής κυβέρνησης:
1. Ο κατώτατος μισθός παγώνει με νόμο στα 586 ευρώ. Ο δια νόμου προσδιορισμένος βασικός μισθός θα ισχύσει από την 1/1/2013. Θα μπορεί δε να αυξηθεί μόνο με τις τριετίες. Το επίδομα γάμου καταργείται. Προσοχή όμως: οι τριετίες θα παραμένουν παγωμένες στα σημερινά επίπεδα. Ακόμη και αν κάποιος συμπληρώνει τα τρία χρόνια, δεν θα παίρνει την αύξηση του 10% μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω από το 10%. Το μόνο καλό είναι ότι οι εργαζόμενοι θα «κουβαλάνε» την προϋπηρεσία από προηγούμενο εργοδότη. Δηλαδή, αν κάποιος έχει συμπληρώσει 12 χρόνια εργασίας και απολυθεί, ο νέος εργοδότης δεν θα μπορεί να τον απασχολήσει με μισθό 586 ευρώ.
2. Πέρασε η μείωση του χρόνου προειδοποίησης απόλυσης. Ο χρόνος αυτός δεν θα μπορεί πλέον να υπερβαίνει τους τέσσερις μήνες. Ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για μαζικές αντικαταστάσεις προσωπικού με πολύ χαμηλό κόστος. Υπάλληλος που θα απολύεται μέσα στο πρώτο 12μηνο, δεν θα δικαιούται καθόλου αποζημίωση. Αν έχει προϋπηρεσία έως δύο χρόνια, θα αρκεί προειδοποίηση ενός μήνα για να απολυθεί με έναν μισθό αποζημίωση. (δηλαδή 586 ευρώ στην πράξη). Όσοι θα πιάνουν δουλειά από εδώ και στο εξής, θα εισπράττουν ως αποζημίωση το πολύ 12 μισθούς οι οποίοι θα πέφτουν στους έξι αν υπάρξει 4μηνη προειδοποίηση.
3. Ο εργοδότης μπορεί να χορηγεί τη μισή άδεια (10 εργάσιμες αν υπάρχει πενθήμερο) όποτε αυτός θέλει κρίνοντας με βάση τον φόρτο εργασίας. Ο χρόνος ανάπαυσης μειώνεται στις 11 ώρες (από 12) που σημαίνει ότι αν χρειαστεί μια επιχείρηση θα μπορεί να σε απασχολεί και για 13 ημέρες μέσα στο 24ωρο. Το ωράριο των καταστημάτων θα μπορεί να αλλάζει με συλλογική σύμβαση εργασίας.
Κι αυτό που λέμε κοινωνικό κράτος; Τα επιδόματα στους τρίτεκνους και στους πολύτεκνους καταργούνται. Στη θέση τους μπαίνει ένα επίδομα το οποίο όμως για τους περισσότερους θα είναι από 16 ευρώ τον μήνα (ανά παιδί) έως…τίποτα καθώς μπαίνουν πολύ αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια. Κάποιος σκέφτηκε ότι δεν χρειάζεσαι βοήθεια. Ο τρίτεκνος με οικογενειακό εισόδημα 35.000 ευρώ, δεν θα παίρνει τίποτα ενώ μέχρι τώρα εισέπραττε ακόμη και 265 ευρώ τον μήνα. Ο ανασφάλιστος υπερήλικας δεν θα εισπράττει την ελάχιστη σύνταξη του ΟΓΑ εφόσον δεν έχει συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας του (αντί το 65ο που ισχύει σήμερα) ενώ ο μακροχρόνια άνεργος θα χρειαστεί να περιμένει μέχρι το 2014 προκειμένου να εισπράξει επίδομα 200 ευρώ τον μήνα και πάλι υπό αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.